TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Tropska Florida prekrivena snijegom i ledom

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U posljednjih nekoliko mjeseci SAD je pretrpio dva polarna vorteksa s arktičkim temperaturama i obilnim snježnim padalinama, no na veliko čuđenje klimatologa i meteorologa na udaru niskih temperatura se našla i sunčana država Florida.

Tropski raj pod snijegom?

Florida leži na području od 24°30′ do 31° sjeverne zemljopisne širine. Uzmemo li u obzir da se sjeverne granice Floride gotovo poklapaju s koordinatama na kojima leži i Kairo (30°3′S), ili pak, ako gledamo južni dio Floride, koji se poklapa s koordinatama Saharske Arapske Demokratske Republike, tada nam je jasno kako snijeg, led, susnježica, slana i grad nikako ne spadaju u uobičajene meteorološke situacije koje bi se mogle povezati s najužnijom saveznom državom SAD-a.

Dobrodošli na sunčanu Floridu. Iako je ovo tipičan prometni znak s kojim se dočekuju posjetitelji Floride, stvarnost je danas malo drugačija, jer je Florida već tjednima okovana ledom i snijegom, a sunčani dani se još uvijek ne naziru. OVaj znak se nalazi na državnoj cesti US 231, točnije na granici sa subtropskom Alabamom.

Dobrodošli na sunčanu Floridu. Iako je ovo tipičan prometni znak s kojim se dočekuju posjetitelji Floride, stvarnost je danas malo drugačija, jer je Florida već tjednima okovana ledom i snijegom, a sunčani dani se još uvijek ne naziru. Ovaj znak se nalazi na državnoj cesti US 231, točnije na granici sa subtropskom Alabamom.

Pa ipak Florida je u zadnjih 42 dana gotovo svakodnevno imala temperature daleko ispod razina tropske klime, dok su njeni žitelji bili zatečeni s pojavama koje su tipične za sjever SAD-a.

U zadnjih mjesec dana sva prihvatilišta za beskućnike na Floridi su puna. Na slici vidite beskućnike u Daytoni koji se, nenavikli na niske temperature na Floridi, pokrivaju dekama usred bijela dana.

U zadnjih mjesec dana sva prihvatilišta za beskućnike na Floridi su puna. Na slici vidite beskućnike u Daytoni koji se, nenavikli na niske temperature na Floridi, pokrivaju dekama usred bijela dana.

Miami, koji se nalazi na krajnjem jugoistoku Floride, je u nekoliko navrata imao noćne temperature oko ništice, a 23.01.2014. je dnevna temperatura jedva dosegla 47 stupnja Farenheita što je točno 8,33 stupnja Celzijeve ljestvice, nakon 25.01. temperature su se još više spustile, a čak je i poznata Daytona u nekoliko navrata imala temperature jedva oko 6 stupnjeva Celzijeve ljestvice. Zbog neobično niskih temperatura, proglašeno je izvanredno stanje na cestama, dok su beskućnici tražili pomoć kako ne bi promrzli.

Temperature koje zapanjuju, Miami je u nekoliko navrata imao dnevne temperature oko osam stupnjeva Celzija.

Temperature koje zapanjuju, Miami je u nekoliko navrata imao dnevne temperature od 47 Farenheita točnije oko osam stupnjeva Celzija .

Najpoznatiji grad Floride je, do sada, uživao u stabilnoj tropskoj klimi, ne samo zbog zemljopisnog položaja već i zbog činjenice da Golfska ili Meksička struja prolazi nepunih 24 kilometra od samog Miamija. S obzirom da Golfska struja sve više slabi, te da je nakon izlijevanja nafte iz Deep Horizona i milijuna galona naftnog disperzanta, na neko vrijeme bila gotovo u potpunosti zaustavljena, zasigurno i ta činjenica dodatno doprinosi neobičnim meteorološkim fenomenima sunčane savezne države.

Miami i Daytona imaju godišnji prosjek temperature zraka od 24 stupnja Celzijeve ljestvice, dok su najmanje prosječne temperature do sada bile izmjerene tijekom siječnja i taj minimum je iznosio 15,1 stupanj Celzijeve ljestvice.

Najniža temperatura zraka u Miamiju je izmjerena davne 1940. godine, kada je 27.01. izmjereno -2 stupnja Celzija, no ta temperatura se održala samo tijekom nekoliko noćnih sati uz hladan sjeverni vjetar.

Zaleđeni limuni Floride, s obzirom da se Florida nalazi u tropskom području, ova fotografija je više nego li iznenađujuća.

Zaleđeni limuni Floride, s obzirom da se Florida nalazi u tropskom području, ova fotografija je više nego li iznenađujuća.

U centralnim i jugozapadnim dijelovima Floride led je u 2014-toj godini, više puta, okovao daleko poznate plantaže agruma, a svijet su obišle slike potpuno zaleđenih naranača i limuna. Takvi prizori nisu tipični ni za južnu Dalmaciju koja se nalazi dosta sjevernije od Floride, no očigledno je da klima postaje toliko nepredvidiva, da čak i zaštitni znak Floride – naranča, više nije sigurna od snažnih naleta superohlađenog polarnog zraka.

Gene Hannah upravitelj poljoprivrednog imanja Floridskog Državnog Sveučilišta i Fakulteta za poljoprivredu, pregledava promrzle voćke naranče na Floridi

Gene Hannah upravitelj poljoprivrednog imanja Državnog Sveučilišta u Floridi i Fakulteta za poljoprivredu, pregledava promrzle voćke naranče na Floridi.

Državno Sveučilište Floride je izvijestilo kako farmeri još uvijek nisu prijavili štete, te da će se biljke najvjerojatnije oporaviti bez velikih gubitaka ploda, no osim agruma led su okovala i polja s jagodama i drugim kulturama koje se na velikim površinama plodne floridske zemlje tradicionalno uzgajaju pod vedrim nebom, jer se smatralo kako nema potrebe za gradnjom staklenika i plastenika.

Ledom okovani cvjetovi jagode. Iako još uvijek nema podataka o poljoprivrednim štetama na Floridi, čini se da će ih biti dosta.

Ledom okovani cvjetovi jagode s Floride. Iako još uvijek nema podataka o poljoprivrednim štetama na Floridi, čini se da će ih biti dosta.

Sponzorirani klimatolozi, koji prate politiku nobelovca i warmiste Ala Gorea, trenutačno se nalaze na muci jer ne mogu objasniti što se događa s planetarnom klimom. Dok većina smatra da je za sve krivo „globalno zatopljenje,“ nekolicina neovisnih i hrabrih znanstvenika je uvidjela kako je model globalnog zatopljenja potpuno u krivu još od 1997. godine kada su planetarne temperature prestale rasti, te da na Zemlju djeluju kozmički i solarni čimbenici koji mijenjaju uvjete za život na ovoj malenoj šarenoj lopti, a najodvažniji znanstvenici desetljećima pokušavaju probiti znanstvenu cenzuru s podacima u kojima se vidi kako je Zemlja ledena planeta, te da mi jednostavno živimo na kraju jednog, relativno kratkog toplog razdoblja.

Fotografija snimljena u Panama City Beachu na Floridi, dovoljno govori o trenutačnom stanju na Floridi.

Fotografija, snimljena u Panama City Beachu na Floridi, dovoljno govori o trenutačnom stanju na Floridi.

Čitatelji koji se prvi put susreću s našom stranicom mogu biti zbunjeni ovakvim informacijama, čak im se one mogu činiti poput običnih tlapnji i loše osmišljenih teorija zavjere, no Matrix World se koncentrira samo na podatke koji izviru iz znanstvenih studija i istraživanja. O promjenama u planetarnoj klimi smo pisali u brojnim tekstovima, svi uradci u sebi imaju vanjske linkove koji vas vode do znanstvenih studija.

Katastrofična hladnoća u centralnoj Floridi. 19 stupnjeva Farenheita u Orlandu ili nevjerojatnih -7,2 stupnja Celzijeva.

Katastrofična hladnoća 04.02.2014. u centralnoj Floridi. 19 stupnjeva Farenheita u Orlandu ili nevjerojatnih -7,2 stupnja Celzijeva.

Na gornjoj slici vidite ledene temperature u kontinentalnom dijelu SAD-a, te iznimno niske temperature na području srednje Floride, najgore ikad zapažene su one u tropskom Orlandu u kojem je termometar 04.02.2014. pokazao čak -7,2 stupnja Celzijeve ljestvice.

Molimo vas da ih sami provjerite:

Patokracija, HAARP, kanabis, duhan i promjena klime – kako su ove stvari povezane?

Što nam donosi najbliža eksplozija supernove u galaktici M82?

Najbrže opadanje sunčeve aktivnosti u zadnjih 9300 godina i malo ledeno doba

Sjeverna polarna ledena kapa za jednu godinu narasla za 60% – anomalije globalnog zatopljenja i patokratske smicalice!

Associated Press nas je slagao o topljenju leda i stvaranju jezera na sjevernom polu

Obrnute duge i naglo zaleđivanje gornjih dijelova atmosfere – najava ledenog doba?

V duge i promjene u atmosferi

Super brzo zamrzavanje mora ubilo na tisuću riba oko Norveškog otoka Lovunda

Svjetlosni stupovi – hladnoća u SAD-u stvorila rijetko viđen fenomen

Električna oluja s horizontalnim munjama zahvatila pola Britanije

KLIMATSKE ENIGME: Ledeni kristali nad Havanom stvorili solarni luk

Klima je bila toplija za vrijeme starog Rima i srednjeg vijeka – svijet se hladio 2000 godina!

Klimatski učinci solarnog minimuma

Konačno dokaz, MI NISMO KRIVCI za globalne klimatske promjene

CERN otkriva: Alarmisti su pogriješili, ljudi nisu krivi za klimatske promijene

Klimatološka destabilizacija će se nastaviti, a anomalije će najvjerojatnije postajati sve izraženije i duže. Mi ne možemo predvidjeti, niti bi se usudili predviđati kada će se planetarni klimatski jezičak s „toplog“ prebaciti na „hladno“ no smatramo da je pokazatelja o destabilizaciji klime previše da bi ih mi samo tako „gurali pod tepih.“

Da bismo vam bolje dočarali klimatske anomalije u „sunčanoj“ tropskoj Floridi, pripremili smo galeriju fotografija. Ako želite pogledati slike preko cijelog ekrana, kliknite na bilo koju od njih:

Izvori:

South Florida braces for cold weather, while snow forces massive shutdowns around the country

PHOTOS: Snow, ice on Florida Panhandle

Florida schools close for ice, snow

Snow in Florida

Konverzija Farenheita u Celzije

19 Startling Photos Of The Snow In Florida

Bundle up! Arctic blast hitting Destin, Walton again