SVIJET POD LUPOM

Drevna statua princa koji će postati Buda

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Afganistan je, još od ranog 19. stoljeća, postao poznat po svojim budističkim mjestima i iskopima koji datiraju iz ranih stoljeća modernog doba. Najpoznatiji od njih su bile dvije divovske statue Bude u Bamiyanu koje su u proljeće 2001.g uništene od strane talibanskog režima. No, u cijeloj se zemlji, a posebno na njezinom istočnom dijelu, nalaze mnogi ostaci.

Arheološka su se istraživanja nastavila ubrzo nakon pada talibanskog režima, krajem 2001.g, a jedno od najspektakularnijih mjesta je Mes Aynak koji se nalazi oko 40 km južno od Kabula. Ovdje su Afganski institut za arheologiju i francuska Arheološka misija u Afganistanu (DAFA) od 2009.g iskopali ogromno mjesto, veličine 40 hektara, na kojem je otkriveno niz stupova, pet redovničkih kompleksa, mnogi drveni i glineni kipovi, od kojih su neki i originalne boje, zidne slike i trgovačko središte. Otkrivene su i mnoge slike Bude, uključujući i kameni kip princa Siddarthe.

Posljednje spomenuti, kameni kip Siddarthe, je njegov prikaz prije nego što je osnovao budizam. Kameni kip, ili stela, je otkrivena u jednom od samostana 2010.g ali sve do sada nije bio analiziran i opisan.

tumblr_m59dokLSJN1qgjbhq

Stela prikazuje princa koji sjedi na okrugloj pletenoj stolici, pogleda usmjerenog prema dolje dok mu je desna noga prebačena preko lijevog koljena. Odjeven je “u dhoti (odjeća) , s turbanom, te nosi ogrlice, naušnice i narukvice i sjedi ispod stabla. Turban je ukrašen bogatim ukrasima bez ljudskih likova na njemu,” opisao ga je Gerard Fussman, profesor s College de France iz Pariza, u svojoj studiji. Kip je visine 28 cm i izrađen je od škriljca, a Fussman procjenjuje da je statua stara barem 1600 godina. Siddhartha je živio prije 25 stoljeća.

S prinčeve se desne strane nalazi svećenik dok je njegova desna podlaktica prikazana uspravnom. Svećenik u desnoj ruci drži cvijet lotosa ili palmu (sada slomljenu) dok je u lijevoj nepoznati okrugli objekt. Temeljeno na ikonografiji, osobito lišću stabla, Fussman vjeruje da je riječ o Gautama Siddhartha Sakyamuni, za kojeg se govori da je postignuo prosvjetljenje, postao Buda, osoba božanske mudrosti i vrlina, te osnovao religiju budizma. Ova ga stela prikazuje u vrlo ranom životnom dobu, prije nego što je krenuo na svoje sudbonosno putovanje prosvjetljenja.

Prema priči, Siddharthin je otac želio da on slijedi svjetovni put i pokušao je zadržati svojeg sina u samoći palače. Prinčev se život promijenio kada je izašao iz palače i vidio stvarni svijet. Razočaran dvorskim životom, u odnosu na život ostalih, odlučio je postati siromašan asket nakon čega je doživio prosvjetljenje i postao poznat kao Buda, osnivač budizma.