PONERIZACIJA DRUŠTVA

Britanija godinama stvara hibride ljudi i životinja

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Britanska vlada je 2008. godine odobrila zakon o stvaranju hibridnih embrija koji se dobivaju kombinacijom ljudske i životinjske genetike. Od 2008. do 2011. je stvoreno 150 hibridnih zametaka u tri sveučilišne laboratorije. Što se nakon toga događalo nitko ne zna, no opasnost od neetične „Frankensteinske“ znanosti i dalje ostaje visjeti nad našim glavama dok političari sljubljeni s farmakološkim lobijima zagovaraju svemoguće lijekove nastale iz čudovišnih zametaka.

Premijerski potpis i luđačka znanost

Godinama pišemo o nemoralnim i nehumanim eksperimentima na ljudima, o farmakološkim divovima koji truju ljude s neefikasnim i skupim lijekovima i o političarima kojima je jedino važna ekstra zarada.

U svijetu u kojemu mediji imaju iznimno važnu ulogu gotovo je neprimjetno prošla vijest o uvođenju britanskog zakona pod nazivom „Human Fertilisation Embryology Act,“ s kojim je ova zemlja postala prva država na svijetu koja dozvoljava miješanje ljudske i životinjske genetike i njenu legalnu eksploataciju.

Donji dom britanskog parlamenta u kojemu je donesen sporni zakon o ljudskoj hibridizaciji.

Donji dom britanskog parlamenta u kojemu je donesen sporni zakon o ljudskoj hibridizaciji.

Gordon Brown, tadašnji britanski premijer, je 2008. odobrio zakon zbog kojeg se mnogima diže kosa na glavi, no ovaj političar je svoju odluku gorljivo branio u parlamentu, pozivajući se na svoje dijete koje bi, kao i sva druga teško oboljela djeca, mogla imati koristi iz ovakvih i sličnih eksperimenata.

Parlamentarci koji su se zalagali protiv stvaranja „hidri“ s miješanom DNK su smatrali kako je Velika Britanija s ovim jezivim zakonom „prešla Rubikon“ i točku bez povratka, a najkritičniji političari su izjavili kako ćemo zbog Frankensteinske znanosti završiti u scenariju „Planete majmuna.“

Nastajanje hibrida s "in vitro" fertilizacijom.

Nastajanje hibrida s kombinacijom životisnjkog jajašca i ljudske sperme.

Iako bi ovakve kritike mogle izazvati čuđenje jer su Britanci uvijek slovili za relativno odmjerene govornike koji paze na manire, treba uzeti u obzir kako je premijerska potvrda zakona, koji je prošao oba doma parlamenta, dala zeleno svjetlo za stvaranje čudovišnih zametaka, točnije:

  1. Kombinaciju embrija napravljenih sa životinjskim jajašcem i ljudskom spermom.
  2. Takozvane „Cybride“ u kojemu se ljudski stanični nukleus implantira u stanicu životinje.
  3. Te takozvane „Himere“ koje nastaju u mješavini ljudskih stanica i životinjskih embrija.

Znanstvenici su pokušali objasniti kako ovakvo eksperimentiranje može dovesti do stvaranja tehnika u kojima će se matične stanice hibrida koristiti u borbi protiv brojnih neizlječivih bolesti i poremećaja. No s druge strane kritičari su bili jasni i glasni dajući do znanja kako je do sada znanost u mnogim dijelovima prešla prag etičnosti i humanosti, te da se ne smiju zaboraviti eksperimenti u stilu dr. Mengela ili dr. Jonasa Salka koji su koristili žive ljude za svoje jezive medicinske i sociopatske noćne more koje su nazivali medicinskim eksperimentima.

laboratorija

Životinje u laboratorijima muče se na sve moguće načine, iako postoje zakoni po kojima se životinje štite od mučenja. Što li će se tek događati s hibridima?

Protiv zakona koji odobrava stvaranje hibridnih ljudskih zametaka su se digle na noge sve moguće udruge, no izostanak javne rasprave i relativno potiho odobravanje zakona su pokazatelj kako čak i najveće demokracije štite lobističke interese u visokoj politici. Dodatno je zabrinjavajuće što se desetljećima znanstvenici na najgore moguće načine ponašaju prema laboratorijskim životinjama te da se u raznoraznim znanstvenim institucijama muče životinje, a sve to u ime „svete i svemoguće znanosti.“

HFEA (Human Fertilisation and Embryology Authority), točnije agencija koju je stvorila vlada Velike Britanije za nadzor u ljudskim hibridizacijskim i fertilizacijskim rabotama, tvrdi da ima potpun pregled nad znanstvenim istraživanjima koja se bave bilo kakvim križanjem ljudske i životinjske DNK, no s druge strane skuplja donacije za istraživanja u domeni hibridizacije i fertilizacije.

Pomalo čudno, zar ne?

Kako god bilo alarmantni zakon je donesen, a znanstvenici u tri sveučilišne laboratorije točnije na sveučilištima: King’s College London, Newcastle i Warwick još uvijek eksperimentiraju na ovom polju, iako im zakon zabranjuje da zameci izrastu u fetuse. Naime svi zameci se trebaju usmrtiti nakon 14 dana, te ne smiju stvarati takozvane „prave hibride“ u kojima je omjer ljudske i životinjske genetike 50%.

Jedna od navodnih fotografija ljudskih hibrida, je zapravo slika iz filma "Splice."

Jedna od navodnih fotografija ljudskih hibrida je, zapravo, slika iz filma “Splice.”

Zabrinuti čitatelji su nam poslali tekstove u kojima se nalaze fotografije tobožnjih ljudskih hibrida, no moramo priznati kako su to samo slike iz filma „Splice“ a ne stvarne fotografije iz programa hibridizacije.

Još jedna fotografija navodnog hibrida, no zapravo se radi o slici iz filma "Splice."

Još jedna fotografija navodnog hibrida, no zapravo se radi o slici iz filma “Splice.”

S obzirom da je ovo iznimno osjetljiva tema koji su nam predložili čitatelji, mi ćemo s iznimnim interesom pratiti razvoj istraživanja ljudsko životinjskih hibrida.

Želite i više saznati o eksperimentima na ljudima, pročitate sljedeće tekstove:

Američki medicinski eksperimenti potaknuti nacističkim pokusima na ljudima

Milgramov eksperiment poslušnosti

Znanstvenik koji kontrolira ljude

Sažetak zatvorskog eksperimenta u Stanfordu

Kronologija eksperimenata nad ljudima

Kronologija eksperimenata nad ljudima – 2.dio

Kronologija eksperimenata nad ljudima – 3.dio

Kronologija eksperimenata nad ljudima – 4.dio

Kontrola uma, hipnoza i ritualno zlostavljanje – povijesno i moćno predavanje o Greenbaumu, dio: 4

Kontrola uma, hipnoza i ritualno zlostavljanje – povijesno i moćno predavanje o Greenbaumu, dio: 3

Kontrola uma, hipnoza i ritualno zlostavljanje – povijesno i moćno predavanje o Greenbaumu, dio: 2

Kontrola uma, hipnoza i ritualno zlostavljanje – povijesno i moćno predavanje o Greenbaumu

Vanjski izvori:

MPs vote for human-animal hybrid embryos

Human Fertilisation and Embryology Act 2008

The Human Fertilisation and Embryology Authority 

UK animal-human hybrid embryos trigger controversy in world

150 human animal hybrids grown in UK labs: Embryos have been produced secretively for the past three years

UK Scientists Secretly Grew Human-Animal Hybrids in Lab Experiments

A real Planet of the Apes? UK scientists secretly grew human-animal hybrids in laboratory experiments