SVIJET POD LUPOM

Lažna hrana se prodaje i u Europi

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Među prvima smo pisali o „ljubičastoj sluzi“ koja zamjenjuje meso i mesne proizvode te kombinaciji otpadaka i kemikalija koje zamjenjuju piletinu u najpoznatijim lancima brze hrane. Većina populacije je smatrala da se tako nešto događa samo u SAD-u i američkim franšizama poput McDonaldsa i Burger Kinga, no najnovija studija je otkrila da se u Velikoj Britaniji prodaje mozzarella s manje od polovice pravog sira, šunka za pizzu koja je napravljena od piletine i ljubičaste sluzi te zamrznute kozice čije meso sadrži 50% vode glutena i kemikalija. Kada ćemo mi saznati što se prodaje u našim trgovinama?

Truje nas se hranom htjeli mi to ili ne

Kad god bi objavili tekst s podacima o otrovima, GMO-ima, kemikalijama i toksičnim spojevima u našoj svakodnevnoj hrani, čitatelji su nas zasipali s pitanjima: što jesti i kako ostati zdrav kad nas se stalno truje?

Odgovor na to pitanje je iznimno teško dati, jer se organska proizvodnja onemogućava na sve moguće načine, pa čak i sa zakonima poput Codexa Alimentariusa, a kontrola proizvoda u velikim prodajnim lancima je gotovo nemoguća zbog zaštite najmoćnijih proizvođača i dogovora koje su naše vlade načinile s EU i Svjetskom trgovačkom organizacijom.

Jesmo li u stanju otkriti što nam se stavlja u hranu koju jedemo?

Jesmo li u stanju otkriti što nam se stavlja u hranu koju kupujemo?

Uz sve nevjerojatne malverzacije s kojima se prehrana srozala na najniže grane do početka globalizacije, shvatili smo da jedino možemo pomoći javnosti otkrivanjem istine kakva god ona bila, s nadom da će u budućnosti biti dovoljno zainteresiranih kako bi se stvorio pritisak na zakonodavce, proizvođače i prodavače hrane da umjesto zarade počnu obraćati pažnju na naše zdravlje i zdravlje biljaka i životinja s kojima nas „tove.“

Najnovija britanska studija

Britanci su odlučili napraviti detaljno ispitivanje uzoraka hrane od različitih proizvođača i prodavača hrane na području zapadnog Yorkshirea, te su otkrili kako više od trećine hrane uopće nije ono za što se tvrdi da je, te da se obmanjuju kupci na najgori mogući način.

Rezultate studije je prvi objavio The Guardian, a nakon toga se u britanskim medijima podiglo jako puno prašine jer se ti isti proizvodi prodaju po cijelom području Velike Britanije, SAD-a i Europe.

Užasni rezultati:

Mljevena govedina

Unutar svježe mljevene govedine se nalazi mješavina svinjetine, piletine, biljnog čaja pomješanog s glukozom i to u količinama 13 puta većoj od dozvoljene. Najgore od svega je što je glukoza bila pomiješana s određenim neimenovanom farmaceutskim proizvodom koji je zabranjen na području Velike Britanije jer uzrokuje stvaranje pretilosti.

Voćni sokovi

Trećina voćnih sokova nije bila ono za što se predstavlja na deklaracijama, te su opisi sadržaja bili potpuno pogrešni. Sokovi dvije kompanije su sadržavali dodatke zabranjeni u EU, uključujući i brominirana biljna ulja. Bromin se koristi u industriji motornih ulja kao vatrostalni dodatak, a u slučaju ljudske upotrebe izaziva bihevioralne probleme uključujući i agresiju, trovanje, gubitak pamćenja, dezorijentiranost i probavne probleme.

Znanstvenici smatraju da je 38% lažnih prehrambenih proizvoda iznimno visok postotak iako je napravljen na uzorku od 900 različitih ispitanih proizvoda, te smatraju da primjer iz zapadnog Yorkshirea predstavlja današnju stvarnost na policama diljem Europe.

Zbog ovog istraživanja, parlamentarni predstavnici Yorkshirea su zatražili ispitivanje na nacionalnoj osnovi kako bi se otkrilo što zapravo Britanci jedu i piju.

Šunka za pizzu

Iako potrošaći vjeruju da se u šunki za pizzu nalazi svinjetina, većina produkata iz ove palete su sadržavali mesnu emulziju ili „ružičastu sluz“ pomiješanu s kemikalijama i masnoćama, s velikim udjelom pilećeg mesa i otpadaka.

Mozzarella

Gotovo svi proizvodi imenovani kao mozzarella su u sebi imali manje od 50% pravog sira, dok je ostatak bio baziran na glutenskom brašnu, pojačivačima ukusa i bojilima.

Sir

Neke vrste sira su pravljene s dodatkom aditiva, velikim udjelom emulzija biljnih ulja te se niti ne bi trebali prodavati kao sirevi već njihova zamjena, na žalost ovakva situacija uopće nije zakonski regulirana, te se ne smatra ilegalnom.

Morske kozice

Morski plodovi koji navodno sadržavaju kozice, su u stvari bili kombinacija vode, riblje arome, kemikalija i brašna, a sama voda je tvorila 50% težine proizvoda. Čak i navodni očišćeni repovi od raznih rakova su stvoreni na ovaj način uz dodatak posebne crvenkaste boje kako bi se obmanjivalo potrošače. Bez obzira na sve, svi ovi proizvodi su uredno deklarirani kao „morski plodovi“ ili „morske kozice“ iako je udio istih u proizvodu gotovo neprimjetan.

Lažna votka

Votka je u Britaniji jedno od najpopularnijih alkoholnih pića, studija je otkrila kako se uglavnom u manjim prodavaonicama prodaju različite lažne votke u kojima se zapravo nalazi mala količina same votke pomiješana s velikim udjelom izopropilnog alkohola (IPA) koji se koji se koristi kao antifriz i industrijsko otapalo.

Ovo ispitivanje je nastalo kao dio regularne provjere tržišta i kao dio programa koji želi spriječiti lažne proizvode na policama Velike Britanije.

Voditelj tima u zapadnom Yorkshireu, dr. Duncan Campbell je The Guardianu izjavio sljedeće:

Rutinirano nalazimo probleme u više od trećine prehrambenih proizvoda na tržištu, ovaj podatak je iznimno uznemiravajući jer je budžet za nadzorna tijela koja se bave provjerom kvalitete hrane i pića smanjen ispod minimuma. Stanje koje smo našli u zapadnom Yorkshireu se ne smije smatrati lokalnim problemom jer smo pregledavali proizvode koji se prodaju diljem Velike Britanije i ostatka kontinenta.

Maria Eagle, tajnica za ekološka pitanja Velike Britanije, je objasnila rezultate ispitivanja na sljedeći način:

Potrošači imaju pravo znati što kupuju i jedu, a obim lažiranja deklaracija na proizvodima hrane i pića je krajnje uznemiravajući to bi za vladu trebao postati prioritet koji se mora odmah riješiti.

Na žalost, ovo istraživanje je napravilo svojevrsno prepucavanje između vlade Velike Britanije i lokalnih vlasti, jer vlada smatra kako lokalne samouprave same moraju testirati proizvode i upozoravati na moguće nedostatke i obmane, dok lokalne vlasti smatraju da vlada treba postrožiti zakone i stvoriti nacionalnu mrežu koja će se baviti takvim stvarima.

Podaci za razmišljanje

Pored svega otkrivenog alarmantan je podatak, kako je 2012. godine udio lažne hrane na britanskim stolovima iznosio 7%, te je 2013. skočio na 18%. Očigledno je da se trend i dalje nastavio jer je s početkom 2014. godine otkriveno već spomenutih 38%. S pravom se pitamo, koliki će udio lažne hrane biti sljedeće godine, i kakvo je stanje na domaćem tržištu.

Ispitivanje u zapadnom Yorkshireu se nastavlja, a rezultati će se i dalje dobivati iz različitih renomiranih javnih laboratorija kako bi se izbjeglo bilo kakvo moguće manipuliranje s rezultatima.

Dr. Campbell je napomenuo kako su uzorci uzeti i iz različitih lanaca brze prehrane, najvećih nacionalnih prodajnih lanaca i lokalnim prodavaonicama te da je očigledno kako se cijene lažne hrane drže jako visoko kao da se radi o pravim proizvodima, te da bi se trebali povući pravni postupci koji će onemogućiti trovanje i obmanjivanje potrošača.

Campbell tvrdi da je moguće kako su neke obmane nastale slučajno zbog nepravilnog načina čišćenja strojeva za mljevenje mesa dok je u drugim slučajevima očigledna prevara i kriva deklaracija. Izjavio je, također, da je u mesnom sektoru najviše obmana, poglavito zamjena piletine za skuplju govedinu, dok se govedina često predstavlja kao najbolja janjetina. Ovakve prevare su uočene u lokalnim mesnicama, franšizama brze hrane, restoranima i naravno prodajnim lancima.

Campbell je naveo da se šunka mora raditi od mesa s noga i butkica svinja, pa ipak proizvođači ubacuju piletinu s kemikalijama i svinjskom masti kako bi dobili što više šunke sa što manjim udjelom svinjetine. Po njemu u pitanju je čisto laganje i zarada na prevari potrošača, jer svatko zaslužuje dobiti za svoj novac ono što piše na deklaraciji, a ne mješavinu često dubioznih spojeva koje nemaju veze s originalnim proizvodima.

Ispitivanje u Yorkshireu je otkrilo čak 39 proizvoda koje je u sebi sadržavalo kemikalije koje su opasne po ljudsko zdravlje, no takvi spojevi uopće nisu regulirani zakonom te ih se ne može zabraniti.

Na žalost na našim prostorima gotovo da i ne postoje nevladine agencije za provjeru prehrambenih proizvoda, tako da uopće niti ne znamo kakva je situacija na terenu u našoj zemlji.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Matrix World izvori:

Pink Slime – Ružičasta sluz

McRib – kombinacija GMO-a, toksičnih i zabranjenih sastojaka

Proizvođač Pink slimea, dodatka mesu, tuži ABC News zbog njihove reportaže koja razotkriva bolesnu praksu mesne industrije

Jela koja nikada ne biste pojeli kada biste znali što se u njima nalazi

JUNK FOOD STRAVA: Želite li hraniti svoje dijete s vlaknima morgelona, otpacima i kemikalijama?

Rasplet prehrambene industrije laži: piletina koju jedemo je puna vode i kemikalija

U Kini zaplijenjene 22 tone „lažne“ govedine

Kako umjetna jaja neće nahraniti gladne u svijetu

Hoće li uzgajanje hrane za vlastite potrebe uskoro postati stvar prošlosti?

Meso uzgojeno u bačvama će se uskoro prodavati po Londonu

Uskoro će vas moći uhititi zbog uzgoja obične rajčice

Proizvodnja hrane za vlastite potrebe je protuzakonita? NE U MOJEM DVORIŠTU!!

Potvrđeno – DNA iz GM usjeva se može prenijeti u ljude

Kokošji otpad kao hrana za krave

Pronađene velike količine arsena u voćnim sokovima

FDA, krovna Američka agencija za hranu, konačno priznala – pileće meso sadrži ARSEN

Ljubičasta rajčica – podvaljivanje GM ploda pod krinkom zdrave hrane

Vanjski izvori:

Fake-food scandal revealed as tests show third of products mislabelled

‘Fake food’: mislabelled drinks, meat and cheese found by West Yorkshire laboratory