VREMEPLOV

Je li era Tudora samo mit?

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Pojam “Tudor” se u 16. st jedva koristio, a njegova opsesivna moderna upotreba od strane povjesničara i pisaca nam uglavnom pruža pogrešnu sliku o ovom razdoblju, otkrivaju povjesničari s Oxforda.

Dr. Cliff Davies, sa sveučilišta u Oxfordu, je pretražio službena priopćenja, kronike, pjesme, drame i letke vezane uz ime “Tudor” i otkrio je da se ime sve do posljednjih godina vladavine Elizabete vrlo rijetko koristilo. Od mnogih pjesama napisanih kako bi se obilježila smrt kraljice i pristupanje Jakova I., 1603.g, samo se u jednoj spominje promjena iz Tudor u Stuart.

Davies pretpostavlja da pojmovi poput “Tudorova Engleska” i “Monarhija Tudor”, a koji se koriste od strane povjesničara i kreatora raznih televizijskih i filmskih drama, pružaju lažni dojam glamura i jedinstva u razdoblju od Henrika VII do Elizabete I i da bi povjesničari trebali dobro promisliti o svojim pretpostavkama vezanim uz 16. st u Engleskoj.

Postoje i pretpostavke da je uporaba imena Tudor namjerno izbjegavana. “Zaista mislim da je Henrik VII bio zaštitnički nastrojen u vezi svoje prošlosti i da je želio smanjiti spominjanje Tudora,” rekao je Davies pretpostavljajući da je razlog vezanost uz Wales. Kaže da se ime Tudor “slavi” u velškim dokumentima, ali se u Engleskoj “smatralo sramotom”. Henrik VIII se rado predstavljao kao utjelovljenje “zajedništva obitelji Lancaster i York”.

henryxiii_and_elizabeth

Dr. Davies sugerira da je ideja o izrazitom Tudor razdoblju povijesti prvi puta ustrojena u 18.st od strane povjesničara i filozofa Davida Humea. To se pokazalo kao vrlo “zavodljiv” način približavanja povijesti, tvrdi, a također pomaže i pri stvaranju ideje o odvojenom povijesnom razdoblju. No, smatra, da bi pisci i kreatori trebali bolje promisliti pri stvaranju drama vezanih uz ovu temu jer predstavljanje “Tudorovih muškaraca i žena” uvodi umjetan koncept koji ne bi imao suvremeni odjek.

Nadalje kaže da bi u kasnom 16.st ljudi u Engleskoj shvatili ideju o životu u vrijeme vladavine Elizabete, no ne bi ju identificirali kao Tudora. “Riječ ‘Tudor’ se opsesivno koristi od strane povjesničara, ali je u ono vrijeme bila gotovo nepoznata,” završava dr. Davies.