SVIJET POD LUPOM

Deseci milijardi dolara potrošenih u Sočiju “nisu uspjeli sakriti gafove organizatora” – znamo li mi što se zaista dogodilo?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Tvrdi se kako je predsjednik Vladimir Putin na stvaranje infrastrukture u Sočiju (Sochi) potrošio 44 milijarde dolara, a potrošit će još najmanje sedam milijardi u naredne tri godine kako bi održao objekte koji ostaju nakon završetka zimskih Olimpijskih igara. Također se tvrdi da unatoč ogromnoj količini novaca zarađenih na prodaji ruske nafte, Soči umjesto nacionalnog ponosa postaje sramota kojoj se smije cijeli svijet. Treba li se za takvo stanje kriviti organizatore ili je nekome bilo u interesu da se predsjednik Putin koncentrira na održavanje igara dok se u Ukrajini sprema puč?

Rekapitulacija troškova i medijske igre

Kanada je za zimske Olimpijske igre 2010. potrošila malo više od sedam milijardi dolara, tvrdi se kako će predsjednik Putin sa svojim nacionalnim Olimpijskim odborom će tu istu svotu potrošiti kako bi održavao objekte i infrastrukturu u Sočiju u naredne tri godine.

2004. godine Grčka je bila domaćin ljetnih Olimpijskih igara i na njih je potrošila 11 milijardi eura, a smatra se kako je organiziranje ovih igara bio još jedan okidač za grčki ekonomski slom. Neki su se ponadali da će igre u Sočiju imati sličan učinak na Rusku federaciju, no čini nam se da su se malo požurili s takvim zamislima.

Zapadnjački mediji tvrde kako predsjedniku Rusije nije predstavljao problem budžet četiri puta viši od onoga u Grčkoj, no najgore je što isti izvore smatraju kako ruska želja da uspavano sovjetsko zimovalište pretvori u kozmopolitski dragulj ostaje samo na želji. Nama se čini kako takve izjave ne drže vodu, Putin i njegova vlada su Soči doslovce preobrazili te su od malenog mjesta napravili centar za mnoge konferencije poput Valdaija i drugih.

Istina skrivena od nas

Teško je prenijeti sve kritike na račun organiziranja igara, teško je preskočiti preko svih uvreda koje su poslane ruskoj vladi, a nama ne preostaje ništa drugo već da čitatelji Matrix Worlda presude sami, o čemu je riječ, naročito ako se uzmu u obzir događaji koji su se počeli ostvarivati na zapadnoj granici Ruske federacije poglavito u Ukrajini.

Sve ovo što ste pročitali u gornjem dijelu teksta je skinuto sa zapadnjačkih stranica, ispod galerije slika možete vidjeti aktivne linkove iz zapadnjačkih medija s kojima se Putina želi pretvoriti (ponovno) u čovjeka koji ne zna što radi i na što troši novac.

Priznajemo kako su najveći svjetski mediji odigrali savršenu antireklamu za Rusiju, na našoj nacionalnoj televiziji se barem sedam dana uoči održavanja igara govorilo o državljanima Srbije koji su protjerani iz Rusije iako su radili u Sočiju. Svakom imalo inteligentnom čovjeku je trebalo biti iznimno sumnjivo kako se pokušava pokazati neosjetljivost prema bratskom narodu Srbije. Sigurni smo da niti jedna država ne može iskorijeniti sivu ekonomiju i gangstere bez velikog napora i utroška novca, no isto smo tako sigurni kako se krivnja za protjerivanje radnika iz drugih zemalja koji su radili na crno u Sočiju ne može svaliti na ramena Putina i njegove vlade.

S druge strane ako proguglate po Internetu vidjet ćete da se protiv Rusije vodi nevjerojatni propagandni rat koji nikako ne jenjava. Soči je na neki način prisilio svekoliko vrhovništvo Rusije da se bavi problemom organizacije igara dok su najgori od najgorih spremali rat u Ukrajini zbog kojeg će se okriviti Rusija.

Nakon više od godinu dana jasno nam je zašto su igre u Rusiji predstavljale toliko veliki izazov za Putina, no bojimo se da će vlada Rusije morati podnijeti puno više spletaka, teškoća i manipulacija kako bi obranila interese svoje zemlje.

Pitanje je samo hoće li javnost progledati ili će nastaviti vjerovati cenzuriranim i sponzoriranim “profesionalnim” medijima ili će si dozvoliti malo slobodnog vremena i truda kako bi pokušali djeliće istine tako dobro zamaskirane od naših pogleda.

Želite li pogledati galeriju koja je trebala ocrniti Rusiju, kliknite na bilo koju sliku.

Izvori:

Putin Sochi Bill Seen Rising $7 Billion After Flame Dies

2004 Summer Olympics

Journalists at Sochi are live-tweeting their hilarious and gross hotel experiences

Just How Bad Is the Scene in Sochi?

Yes, Things in Sochi Are Bad—But Olympics Are Usually Terrible for Host Cities

Photographic Proof That Sochi Is A Godforsaken Hellscape Right Now

LIVING CONDITIONS AT THE SOCHI OLYMPICS ARE HILARIOUSLY BAD (30 PICS)