PONERIZACIJA DRUŠTVA

Iz postrojenja za odlaganje radioaktivnog otpada u Novom Meksiku curi radijacija

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Nakon što je u utorak Ministarstvo energetike SAD-a izvijestilo o privremenom zatvaranju postrojenja za odlaganje radioaktivnog otpada u Novom Meksiku zbog iznenadnog povećanja radijacije u samom postrojenju, ekološke udruge i brojni mediji su još jednom postavili pitanje – koliko je opasno takvo „čuvanje“ radioaktivnog otpada?

Postrojenje za skladištenje radioaktivnog otpada u Novom Meksiku se nalazi na pola kilometra dubine.

Postrojenje za skladištenje radioaktivnog otpada u Novom Meksiku se nalazi na pola kilometra dubine.

Američki mediji pokušavaju umiriti javnost

Waste Isolation Pilot Plant (WIPP) se nalazi u pustinjskom dijelu jugoistočnog Novog Meksika, a sami tuneli s radioaktivnim otpadom se nalaze na najmanje 500 metara dubine. Iako se ovo postrojenje nalazi nedaleko od gradića Carlsbad, projektanti su smatrali kako transuranski otpad neće predstavljati nikakav problem bilo kojem živom biću, a mediji po SAD-u su uglas tvrdili kako je ovo čudo tehnologije sigurno za naredna pokoljenja.

WIPP se nalazi u pustinji Novog Meksika, i na godinu se u njemu odlaže 6.000 kubnih metara radioaktivnog otpada.

WIPP se nalazi u pustinji Novog Meksika, i na godinu se u njemu odlaže 6.000 kubnih metara radioaktivnog otpada.

Značenje transuranskog otpada uključuje sve dijelove ozračene tehnologije iz nuklearnih postrojenja, materijale kontaminirane polonijem, te izotope teže od urana. U samo postrojenje su uložene milijarde dolara, a sva pohrana otpada se skupo naplaćuje, tako da je prema nekim procjenama, uložen novac vraćen nakon nepunih pet godina rada postrojenja.

Lokacija WIPP-a u Novom Meksiku.

Lokacija WIPP-a u Novom Meksiku.

Do sada je ovo postrojenje smatrano najsigurnijim takvim objektom u svijetu, uprava tvrdi da od otvaranja davne 1999. godine do danas nije primijećen niti jedan jedini incident u samom postrojenju, no to nije istina. Ako pregledate stranicu US EPA agencije koja je nadležna za nadzor nad eventualnim ekološkim incidentima, 2012. godine je umalo došlo do curenja radijacije zbog nepravilnog odlaganja bačava s radioaktivnim otpadom, a 2008. je izbjegnuta još jedna takva situacija jer se na vrijeme primijetilo kako je jedna bačva probušena.

Primjer nepravilnog skladištenja radioaktivnog otpada u WIPP-u.

Primjer nepravilnog skladištenja radioaktivnog otpada u WIPP-u.

S obzirom na netočno izvješćivanje javnosti stanovnici ove pustinjske savezne države su se digli na noge nakon zatvaranja WIPP-a prošlog utorka. Vlasti Novog Meksika su uvjeravale lokalno stanovništvo da radijacija iz postrojenja nije došla do površine, te da ona ne predstavlja opasnost za okolno stanovništvo.

Specijalne glodalice stalno prave nove prostorije za odlaganje otpada u naslagama kamene soli.

Specijalne glodalice stalno prave nove prostorije za odlaganje otpada u naslagama kamene soli. Fotografija vlasništvo AP.

Kako tvrde američki mediji, sreća u nesreći je bila da se alarm za radijaciju oglasio u 23:00 kada nitko od 139 radnika postrojenja iz noćne smjene nije bio u blizini pohranjenog otpada, no to ne umanjuje zabrinutost zbog činjenice da je radijacija mogla iscuriti iz bilo kojeg nekoliko tisuća teških olovnih tankova u kojima je pohranjen otpad ili pak limenih bačava koje služe kao sekundarni tankovi kod manjih primjeraka radioaktivnog smeća. Također se postavlja pitanje kako je moguće da se takvo što dogodi kada bi olovni tankovi trebali biti hermetički zatvoreni i radijacijski nepropusni nekoliko tisuća godina.

Do sada medijima nije objašnjen način curenja radijacije niti gdje se nalazi oštećeni tank, s druge strane lokalno stanovništvo smatra kako bi se trebao preispitati način pohrane radioaktivnog otpada i tehnologija pravljenja skladišnih tankova koji, po specifikacijama, imaju garanciju od dvjesto godina.

Uz sve hvalospjeve iz američkih medija do nas su došle vijesti koje nose sasvim drugačiju notu.

Vatra u postrojenju

Da sve nije onako kako pišu i izvješćuju mediji s druge strane Atlantika vidimo iz natpisa britanskog Daily Maila koji je 17.02.2014, na čuđenje javnosti, objavio podatak koji i te kako zabrinjava. Naime, čini se da je početak incidenta zabilježen u prvim danima veljače kada se u tunelima s otpadom ovog postrojenja zapalio kamion, zbog tog incidenta je nekoliko radnika zatražilo hitnu medicinsku pomoć, jer su inhalirali otrovni dim, pa ipak dva tjedna nakon havarije javnost još uvijek ne zna što se točno događa u zabitom kraju Novog Meksika.

Tipična prostorija WIPP-a s radioaktivnim otpadom.

Tipična prostorija WIPP-a s radioaktivnim otpadom. Fotografija vlasništvo: Jim West/Imagebroker/Corbis.

Razlog za ovu nepoznanicu je jednostavan, istražitelji ne mogu dobiti zeleno svjetlo za pregled podzemnog odlagališta jer u njemu još uvijek curi radijacija. Kako god bilo nakon što je Daily Mail objavio svoj tekst Ministarstvo energetike SAD-a je požurilo s pravljenjem tiskovne konferencije na kojem je jedan od glasnogovornika ovog ministarstva Roger Nelson rekao:

„Ne vjerujemo da postoji veza između zapaljenog kamiona koji je prenosio iskopanu kamenu sol i curenja radijacije. To su očigledno dva sasvim odvojena incidenta.“

Da vatra u WIPP-u nije bila mala i benigna najbolje pokazuje amaterska snimka koju je prenijela jedna od nacionalnih TV mreža SAD-a.

Da vatra u WIPP-u nije bila mala i benigna najbolje pokazuje amaterska snimka koju je prenijela jedna od nacionalnih TV mreža SAD-a.

Bez obzira na brojne tiskovne konferencije i umirivanje javnosti, istraga stoji na mjestu, a američki mediji gotovo o tome više i ne pišu, nakon svega uslijedila je još jedna izjava glasnogovornika Ministarstva energetike točnije njihova Bill Mackiea koji je izjavio sljedeće:

„Istražitelji sigurno neće ući u postrojenje danas ili sutra. Pričekat ćemo dok ne dobijemo podatke o točnoj razini radijacije i dok nam se ne odobri ulazak u podzemne tunele.“

Smatra se da radijacija nije dospjela do površine zbog automatskog zatvaranja ventilacije nakon oglašavanja alarma za povišenu radijaciju, nakon toga cijelo podzemno postrojenje je navodno hermetički zatvoreno, uključujući i filtre koji inače prečišćavaju zrak u podzemnim skladištima s radioaktivnim otpadom. Pa ipak čak i kompletno površinsko postrojenje WIPP-a ostaje zatvoreno do daljnjega.

Pogled iz zraka na WIPP postrojenje u Novom Meksiku.

Pogled iz zraka na WIPP postrojenje u Novom Meksiku. Fotografija vlasništvo AP.

Tuneli za skladištenje radioaktivnog otpada su napravljeni u debelim sojevima kamene soli koja, smatraju znanstvenici, služi kao prirodna zaštita od eventualne radijacije, interesantan je podatak da čak i voda jedva prolazi ovakve slojeve, točnije brzina prodora vode je iznimno mala, u milijardu godina, voda može prodrijeti samo u dva i pol centimetra naslaga.

Na zahtjev zabrinutih građana Novog Meksika koji godinama upozoravaju na moguće opasnosti iz WIPP-a, oglasila se i kongresna delegacija ove savezne države, no umjesto novih podataka političari su se ogradili od davanja novih izjava dok ne budu saznali o čemu je rtiječ.

Senatori Tom Udall i Martin Heinrich su u subotu izdali zajedničku izjavu (gotovo identičnu kongresnoj) za tisak u kojoj se kaže sljedeće:

„U bliskom smo kontaktu s upravom WIPP-a, nastavit ćemo nadgledati situaciju kako bismo sakupili više informacija. Sigurnost osoblja u WIPP-u i lokalnog stanovništva nam je od najvećeg interesa.“

Daily Mail je također otkrio kako se na godinu u odlagalište u Novom Meksiku pohranjuje po 6.000 kubičnih metara radioaktivnog otpada, za čiju sigurnu pohranu se brine 800 radnika.

Smatra se da će postrojenje pored Carlsbada primati radioaktivni otpad sve do 2030-te, jer su naslage kamene soli toliko debele da se površina samog odlagališta može povećati za još nekoliko puta horizontalno i vertikalno.

Matrix World će nastaviti pratiti ovu situaciju, s nadom da se neće ponoviti isti scenarij kao i s TEPCO-vom nuklearkom Fukushima.

Izvori Matrix World:

Misteriozna „bijela mreža“ raste po radioaktivnom nuklearnom otpadu

Kriza radioaktivnog otpada

Fukushima: korak od topljenja jezgre nuklearnog reaktora

Iz nuklearke Fukushima u ocean curi radioaktivna voda za hlađenje reaktora!

Gotovo polovina djece u regiji Fukushima imaju radioaktivni jod u štitnoj žlijezdi

Veliki broj radioaktivnih čestica iz prvih nuklearnih testova još uvijek prisutan u atmosferi

Najnovije eksplozije u Fukushimi prijetnja za cijeli svijet

Kako se zaštititi od zračenja?

Riba uhvaćena pored Fukushine ozračena dozom radijacije 2540 puta većom od dozvoljene

Prastare nuklearne eksplozije i reaktori – djelo prirode ili nešto više?

Vanjski izvori:

Mystery radiation leak in tomb for Cold War nuclear waste half a mile under the desert: Crews to investigate ‘excessive’ radiation

Radiation Puts New Mexico Nuclear Waste Site in ‘Shutdown Mode’

Radiation leak detected at WIPP