SVIJET POD LUPOM

U Srikakulamu otkriveno prapovijesno druidsko sklonište

Autor: Barbara Arbanas Kovačević

Matrix World

Kamenjar u blizini Srikakulama se možda ne može pohvaliti bogatstvom i dubinom kamenih prizora Bhimbetke koji bi mogli postati poznati diljem svijeta, ali nekoliko prapovijesnih kamenih skloništa nedavno otkriveni na vrhu brda Saillada i Chottivalsa je vrlo značajno, tvrde arheolozi.

Klaster jedinstvenih, ovalnih stajaćih stijena od kojih je svaka visine oko osam metara te čiji opseg iznosi oko 28 metara je vrlo zanimljiv. Stijene imaju dobro definirane oštre rubove i otvore koji su korišteni za dodavanje drvenog baldahina koji je služio kao sklonište i mjesto za molitvu. Kružni otvori se nalaze i na suprotnim gromadama klastera unutar radijusa od 3,05 metara.

Ove su stijene dobro zaštićene dok se mjesto i dalje štuje kao Pandavulapancha. U lokalnim legendama “Pandavuladoddi” i “Demudurallu” se navodi da su Pandave neko vrijeme živjeli u kamenom skloništu i da mjesto pripada Bogu. Pandavulapancha je naziv dan prirodno formiranoj pećini koja sadrži pet kamenih ležaja na stražnjoj strani. Ovi su kreveti isklesani na velikoj nagnutoj stijeni i usmjereni u pravcu sjever-jug. Pećinu su kasnije okupirali asketi jainizma te izvršili određene promjene vezane uz krevete, a isklesali su i kanale oko njih što je omogućilo slobodan protok oborinskih voda. Sklonište može primiti oko 15 osoba.

Druidi, drevna klasa svećenika, su prisezali solarnom kultu i štovali su uspravno stijenje (koje se može pronaći diljem Velike Britanije), pa mnogi arheolozi vjeruju da su druidi izgradili i poznati Stonehenge. No, slično tome, štovanje uspravnog kamenja je bio drevni oblik koji se može pronaći u Indiji i Chittivalsi.

StoneHenge_2527967b

Stonehenge, tvorevina druida?

Arheolog, K. Venkateswara Rao, koji je otkrio ovo sklonište u Srikakulamu, je također pronašao rijetke tragove četkanja na istočnim stijenama ovog mjesta koje se proteže na više od 2 hektara površine. Ove su oznake slične onima pronađenim na brdu Kappagallu u okrugu Bellary Karnatake. “To ukazuje da su ljudi štovali Šivu između prapovijesnog razdoblja i dolaska jainista na ovo mjesto,” rekao je.

Još jedan naziv, a kojeg koriste mještani, je Bunti Vanda, što u prijevodu znači Medvjeđa jazbina. Rupe koje su ondje formirale oborinske vode su tijekom vremena ovo mjesto učinile dobrim skloništem za medvjede. “Čak se i danas mještani boje kročiti grmovitom stazom do vrha zbog straha od medvjeda i vjerovanja da ovo mjesto posjećuju bogovi i boginje. Na neki je način to i skriveni blagoslov jer je mjesto tako ostalo zaštićeno i skoro neoštećeno,” rekao je g Rao koji još dodaje da bi ono moglo uskoro dobiti i UNESCO-vo priznanje.