TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Prvi kompjuterski WiFi virus širi se zrakom poput gripe

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Do sada se smatralo kako ne postoje efektni načini širenja virusa kroz routersku WiFi mrežu, no britanski znanstvenici su stvorili iznimno „zarazni“ virus koji se širio područjem s bežičnim mrežama brzinom nalik na širenje epidemije gripe.

Virus „Chameleon“ je dizajniran od strane znanstvenika sa Sveučilišta Liverpool kako bi provjerili je li moguće zaraziti kompjutere kroz WiFi mreže, smatrajući da su bežični routeri u mnogim situacijama iznimno ranjivi, no nisu postojale studije koje su detaljizirale njihove mane.

Profesor za mrežnu sigurnost Alan Marshall je rekao kako virus ne uništava kompjutere ili njihove bežične veze, već se neopaženo uvlači u operativne sustave kako bi skupljao podatke uključujući zaporke i korisnička imena te druge informacije kada se kompjuteri priključe na bežične mreže.

Za sada ne postoji nikakva dodatna zaštita od eventualnih virusa s bežične mreže, jer se smatralo kako takvi virusi ne postoje.

Za sada ne postoji nikakva dodatna zaštita od eventualnih virusa s bežične mreže, jer se smatralo kako takvi virusi ne postoje.

Najinteresantnija značajka ovog virusa je da već zaražene mreže koristi kako bi tražio druge WiFi mreže u koje se neopaženo uvlači. Prof. Marshall je pokušao objasniti koliko je činjenica o mogućnosti stvaranja virusa „Chameleon“ uznemiravajuća:

WiFi konekcije su sve veća meta hackera jer u njima postoji niz dobro poznatih sigurnosnih propusta zbog kojih se jako teško obraniti od virusa, a gora situacija je s detekcijom eventualnih virusa u samim bežičnim mrežama. No, s druge strane smatralo se da nije moguće konstruirati virus koji će isključivo napadati WiFi mreže.  Naša studija je pokazala da relativno lako napraviti takav virus, te da se on širi velikom brzinom.

Tajna Chameleonovog uspjeha je što izbjegava detekciju od standardnih antivirusnih programa, naime tradicionalni antivirusni programi pregledavaju same kompjutere, njihove komponente i Internet tragajući za malignim programima. Chameleon ulazi u WiFi i tamo ostaje, pri tome zaobilazi enkriptirane bežične mreže kako bi se širio običnim kućnim, uredskim ili pak mrežama u restoranima, zrakoplovnim lukama, čekaonicama, barovima i „hot spot“ punktovima.

Liverpoolski eksperiment je simulirao hackerski napad na Belfast i London kroz WiFi mreže, te je pokazao kako se bez ikakvog većeg problema virus može „trenirati“ da samostalno širi svoju zarazu u što bržem tempu.

Sam virus je u iznimno kratkom vremenu uspio pronaći bežične mreže najveće gustoće i s najmanjom zarazom te je pokazao brzinu širenja koja nalikuje brzini širenja kapljičnih infekcija gripe i prehlade u gusto naseljenim gradovima.

Marshall smatra kako su informacije dobivene u studiji i te kako važne:

Mi smo sada u stanju koristiti generirane podatke koje smo skupili tijekom istraživanja i eskperimentiranja, a sve s namjerom da stvorimo tehnologiju koja bi brzo detektirala i onesposobila viruse koji napadaju preko bežičnih mreža.

U svakom slučaju virus Chameleon AP-AP je i te kako probudio zabrinutost u svijetu kompjuterske zaštite jer se čini kako su hackeri uvijek korak ili dva ispred javnosti.

Marshall je s pravom na to dodao:

Kada Chameleon napadne AP (acces point ili točku pristupa bežične mreže) on uopće ne napada način njenog rada ili rad kompjutera koji su spojeni na tu mrežu, virus zapravo skuplja privatne podatke od svih korisnika mreže. Zbog toga je ovakva vrsta virusa najopasnija. Sam virus je u stanju pratiti zemljopisne karakteristike i gustoću bežičnih mreža (mreže koje se nalaze na 10-50 razmaka) kako bi se eksponencijalno širio.

Za sada se još uvijek ne zna kada će se u javnost pustiti antivirusni programi za zaštitu WiFi mreža, no sigurni smo da će zainteresiranih biti puno.

Istraživanje Liverpoolskog tima pod nazivom: “Detection and analysis of the Chameleon WiFi access point virus” je objavljeno u znanstvenom radu: EURASIP Journal on Information Security.

Izvori:

Chameleon, the First ‘Contagious’ Wi-Fi Virus: 5 Fast Facts You Need to Know

The computer virus that spreads through cities like a COLD: Researchers show wifi networks can be infected like a human virus

Wi-Fi computer virus goes ‘airborne’ like common cold

First contagious WiFi computer virus goes airborne, spreads like the common cold

Wifi virus latest threat to future IT security