TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Dijamanti stvoreni od ostataka pokojnika – zadnji „krik mode“ za one s viškom novca

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Ljudska bol za izgubljenom voljenom osobom se ne može mjeriti, no u zadnje vrijeme znanstvenici su shvatili kako se žal za voljenom osobom može „masno naplatiti“ u vidu memorijalnih dijamanata, načinjenih od pokojnikovog pepela.

Ugljik je jedan od biogenih elemenata, što znači da se nalazi u gotovo svim organskim spojevima. U prirodi se ugljik spaja s brojnim drugim elementima i tvori obitelj od preko 10 milijuna kombinacija. Zapravo 99,8% ugljika na Zemlji je vezano u mineralima. Jedna od tih kombinacija ugljika spada i na najtvrđi mineral u prirodi, riječ je o dijamantu, točnije alotropskoj modifikaciji ugljika.

Krvavi dijamanti - u većini Afrike dijamanti se iskapaju uz ljudsku patnju i krv. Na slici vidite rudokope Marenge iz kojih se vade dijamanti. Fotografija vlasništvo Tsvangirayi Mukwazhi.

Krvavi dijamanti – u većini Afrike dijamanti se iskapaju uz ljudsku patnju i krv. Na slici vidite rudokope Marenge iz kojih se vade dijamanti. Fotografija vlasništvo Tsvangirayi Mukwazhi.

Danas se oko 40% industrijskih dijamanta dobiva umjetnim putem, no u zadnjih nekoliko godina sve se više umjetnih dijamanata prodaje kao nakit.

S obzirom da je stvaranje umjetnih dijamanta relativno jednostavno uz odgovarajuću tehnologiju, stvorile su se tvrtke koje su tržištu ponudile „pretvaranje“ pokojnika u dijamante.

Posmrtni ostaci potencijalnog budućeg dijamanta se kremiraju, nakon toga pepeo (koji je uglavnom sačinjen od ugljika) se šalje tvrtkama koje se time bave, u čijim se laboratorijima iz 200 grama ljudskog pepela filtriraju sve nečistoće dok se masa ne prečisti u super fini prah crnog grafita.

Mašina za stvaranje dijamanta od ljudskog pepela.

Mašina za stvaranje dijamanta od ljudskog pepela.

U posebnoj mašini se oponaša stvaranje dijamanata uz pomoć velikog tlaka i temperature, no umjesto nekoliko stotina milijuna godina prirodnog oblikovanja najtvrđeg i najcjenjenijeg minerala na planeti, stroj od ljudskog pepela stvori dijamant, u zavisnosti od težine, u periodu od devet sati do nekoliko tjedana.

Zbog prisutnosti borona u ljudskom tijelu, većina memorijalnih dijamanta ima plavkastu boju, no ponekad takvi minerali budu i žutkaste i crvenkaste boje, no za sada se ne zna što uzrokuje takve varijacije umjetnih dijamanata.

Tipičan umjetni dijamant nastao iz ljudskih ostataka.

Tipičan plavkasti umjetni dijamant nastao iz ljudskih ostataka.

Švicarska Algordanza za četvrtinu karata dijamanta nastalog iz ljudskog pepela traži cijenu od 3000 dolara, dok za najveće „kamenje“ od dva karata cijena raste na vrtoglavih 37.000 dolara. Ova tvrtka na godinu ima između 800-900 klijenata te smatraju kako će broj stalno rasti.

Američki LifeGem ima na tisuće klijenata diljem svijeta, no u stanju je napraviti i gotovo prozirne bezbojne memorijalne dijamante od ljudskog pepela, a takvi se najviše traže jer nalikuju na prirodne minerale koji su nastali duboko u Zemlji.

Cijene dijamanta su konstantno rasle sve do 2011., kada su pale za 14%, jer su se političke prilike na tlu Afrike koja je veliki izvoznik dijamanta, smirile, a i ekonomska kriza je učinila svoje na umanjenju potražnje za dijamantima. No čini se da kompanije koje stvaraju dijamante iz ostataka omiljenih osoba, pa čak i ljubimaca, nemaju zašto brinuti za budućnost, dok ima novca bit će i ljudi koji će željeti trošiti taj isti novac, pa čak i na ovakvu stvar koju bi mnogi smatrali kontroverznom i uznemirujućom.

Izvor:

LifeGem – Wiki

Swiss company makes diamonds from the dead

From Ashes To Ashes To Diamonds: A Way To Treasure The Dead

Turning the Dead Into Diamonds

Business turns the dead into diamonds