SVIJET POD LUPOM

Zbogom zimi milenija – hoće li i do godine biti ovako hladno?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Do prije par pet godina znanstvenici nisu niti mogli zamisliti temperature ispod ništice na Karibima ili pak valove veće od 10 metara koji se mjesecima razbijaju o obalu Velike Britanije. Klimatske promjene su se jedino opravdavale “globalnim zatopljenjem” no umjesto vlažnih i toplih zima, dobili smo poremećaje koji graniče s najgorim noćnim morama i najavama kakvog ledenog doba. Iako je Al Gore dobio Nobelovu nagradu za borbu protiv “globalnog zatopljenja,” slike koje vam predstavljamo pokazuju sasvim drugačiju stvarnost.

Od 1997. godine temperature na planeti više ne rastu, pripadnici sponzorirane klimatologije su nam objasnili kako je riječ o malom zastoju u planetarnom zatopljenju, i svake godine nakon 97-me su nas uvjeravali “sljedeća zima će ponovno biti topla i bez sniježnih padalina.” Od 2009. godine ne samo da je zabilježeno stanovito zahlađenje u zimskim mjesecima, već su od tada obilne sniježne padaline, tuča, slana i poledica postale norma u područjima koja imaju mediteransku ili submediteransku klimu, poput Dalmacije, Primorja, Istre i slovenske Istre.

Ledom okovana Postojna 03.02.2014.

Ledom okovana Postojna 03.02.2014.

Nedavna snježna mećava u Vojvodini je zatekla meteorologe i klimatologe podjednako kao i državne službe Srbije, no u gotovo isto vrijeme, s druge strane granice u Hrvatskoj smo imali priliku vidjeti Gorski Kotar okovan debelim naslagama leda koji je lomio granje stoljetnih stabala, obarao električne stupove i drugu infrastrukturu, nakon čega su lokalne vlasti izjavile da će se posljedice sanirati mjesecima, ako ne i godinama.

Malo sjevernije u slovenskoj Postojni se činilo kako je submediteranska klima postala “polarna ledara,” a gotovo petina građana Slovenije je tjednima bila bez električne energije jer se ponovila situacija iz Gorskog Kotra.

Valovi visine od deset metara u zapadnom dijelu Velike Britanije.

Valovi visine od deset metara u zapadnom dijelu Velike Britanije.

Velika Britanija je ove zime preživjela desetak orkanskih oluja, a Irska nije vidjela sunca od proljeća prošle godine zbog velike naoblake i padalina koje su nalikovale potopu. Gotovo cijelo područje kontinentalne Europe je muku mučilo između nevjerojatne količine snijega i leda – u jednoj krajnosti, i naglog zatopljenja koje je popraćeno “milenijskim” poplavama u drugoj krajnosti. Skandinavija je ove godine imala zimu u kojoj se se životinje naglo smrzavale u superohlađenim jezerima i morima, uz najniže ikad zabilježene temperature u zadnjih 100 godina.

Alpe su doživjele maksimalne padaline snijega, a u isto vrijeme kada su Postojna i Gorski Kotar trpjeli ledeni okov, na krovu Europe je palo tri metra snijega u manje od 12 sati.

Dobrodošli na sunčanu Floridu. Iako je ovo tipičan   prometni znak s kojim se dočekuju posjetitelji Floride, stvarnost je danas malo drugačija, jer je Florida već tjednima okovana ledom i snijegom, a sunčani dani se još uvijek ne naziru. OVaj znak se nalazi na državnoj cesti US 231, točnije na granici sa subtropskom Alabamom.

Dobrodošli na sunčanu Floridu. Iako je ovo tipičan prometni znak s kojim se dočekuju posjetitelji Floride, stvarnost je danas malo drugačija, jer je Florida već tjednima okovana ledom i snijegom, a sunčani dani se još uvijek ne naziru. Ovaj znak se nalazi na državnoj cesti US 231, točnije na granici sa subtropskom Alabamom.

Pored svim nevjerojatnih činjenica, u određenim dijelovima Europe se zima jedva i osjećala, Osijek i istočna Hrvatska su bili bez snijega sa super toplim vremenom dok je u Vojvodini, dijelovima Rumunjske i Bugarske puhala orkanska košava stvarajući nanose snijega koje je malo tko imao prilike vidjeti u prošlosti.

Giza prekrivena snijegom, u Egiptu je zandji put padao snijeg prije 100 godina, ali se tada nije zadržao na tlu, već se otopio u manje od pola sata.

Giza prekrivena snijegom, u Egiptu je zadnji put padao snijeg prije 100 godina, ali se tada nije zadržao na tlu, već se otopio u manje od pola sata.

Snijeg je padao po cijelom Bliskom Istoku i sjevernoj Africi, a okolica Jeruzalema i Kaira je nalikovala na Skandinavsku idilu. S druge strane Atlantika, u Centralnoj Americi, Karibima, Teksasu, Alabami i Floridi je zima donijela temperature koje su se gotovo dvadeset puta spustile ispod ništice. Za predjele s tropskom i subtropskom klimom je tako nešto nevjerojatno i ne može se objasniti nikakvim klimatološkim modelima osim “ne znamo što se do vraga događa,” kako je napomenuo jedan od najpoznatijih meteorologa u SAD-u.

Katastrofična hladnoća u centralnoj Floridi. 19 stupnjeva Farenheita u Orlandu ili nevjerojatnih -7,2 stupnja Celzijeva.

Katastrofična hladnoća u centralnoj Floridi. 19 stupnjeva Farenheita u Orlandu ili nevjerojatnih -7,2 stupnja Celzijeva.

Kalifornija će ove godine kao i Florida bilježiti do sada neviđene štete na tradicionalnim kulturama poput agruma i prizemnih voćaka, a Havaji se mogu pohvaliti najvećim padalinama snijega koje se ne mogu usporediti ni sa čim zabilježenim u povijesti. U Japanu su četiri oluje odnijele na desetke života, snijeg i led u južnoj Kini je također odnio na tisuće žrtava, a cijela subtropska i tropska južna i jugoistočna Azija je zabilježavala rekordne niske temperature u kojima su stradavali beskućnici i stanovništvo koje živi u slamovima jer nisu navikli na temperature ispod ništice. Najgore je nastradala Indija i Tajland, dok se o ratom razrušenom Afganistanu niti ne piše.

Neobični stupovi svjetla snimljeni u polarnim uvjetima koji su SAD i Kanadu okovali ledom i snijegom.

Neobični stupovi svjetla snimljeni u polarnim uvjetima koji su SAD i Kanadu okovali ledom i snijegom.

U nekoliko zadnjih godina smo pisali o svim mogućim atmosferskim anomalijama koje su do sada bile nepoznate ili su bile “rezervirane” za polarna područja, poput obrnutih duga, stupova svjetla, “V” duga, polarnog svijetla koje se vidjelo na područjima daleko do polarnog i subpolarnog kruga, a većina tih pojava je bila povezana s zaleđivanjem nižih dijelova atmosfere ili s anomalijama u elektromagnetskom polju Zemlje.

Neobično crveno polarno svijetlo nad centralnim dijelom SAD-a.

Neobično crveno polarno svjetlo nad centralnim dijelom SAD-a.

Početkom zime su se obrnuli EM polovi na Suncu, sve bi to bilo sasvim normalno i uredu, jer se polovi okreću u regularnim intervalima, da znanstvenici nisu zabilježili najmanju solarnu aktivnost koju nismo imali prilike iskusiti od završetka prošlog ledenog doba prije gotovo 10.000 godina. Uzimajući u obzir da sve više znanstvenika otkriva kako planetarna klima ovisi od kozmičkog i solarnog zračenja, čini nam se kako ćemo u skoroj budućnosti imati još više ovakvih neobičnih i pomalo zastrašujućih klimatskih i meteoroloških događaja.

Akademik Shokalskiy, treći dan nakon zapinjanja u ledu.

Akademik Shokalskiy, treći dan nakon zapinjanja u ledu.

Pored svega navedenog, na Zemlji se događaju još neke interesantne “sitnice” poput usporavanja i slabljenja najvažnijih morskih struja koje su deset milenija osiguravale stabilnu klimu u kojoj smo svi bezbrižno uživali. Posljedice jenjavanja Meksičke struje i prstena polarnih struja, te padanja temperatura u Beringovom moru, te naglom porastu ledenih polarnih kapa, čije povećanje varira između 28% do 60% u periodu od samo jedne jedine godine, i te kako dovode do ludila Goreove warmiste. Ako se sjetite avanture ruskog broda i neuspjele znanstvene ekspedicije koja je warmiste trebala odvesti na Južni pol, kako bi izmjerili nestanak južnog ledenog pokrova, je postala medijska atrakcija, a nama je posebno upala u oko izjava vođe ekspedicije koji je rekao kako su sateliti pokazivali kako leda na polarnim morima i oko Antarktika nema, no oni su iznenada upali u led koji je gotovo zgnječio njihov brod.

Jacksonville na Floridi, ne nalikuje na subtropski raj.

Jacksonville na Floridi, ne nalikuje na subtropski raj.

Matrix World je mala volonterska stranica koja nema glavnog urednika, ne smeta nas politika i novac, protiv cenzure i limitiranja protoka informacija se borimo najbolje što umijemo, stranicu uređujete vi, naši čitatelji, a na nama je da provjeravamo informacije koje nam prosljeđujete i da pokušamo sastaviti što kvalitetnije i istinitije tekstove bez reklama i malograđanskih interesa.

Fotografija snimljena u Panama City Beachu na Floridi, dovoljno govori o trenutačnom stanju na Floridi.

Fotografija snimljena u Panama City Beachu na Floridi, dovoljno govori o promjeni klime.

Tijekom proteklih nekoliko mjeseci zaprimili smo brojne zamolbe o istraživanju klimatskih anomalija i mi smo s brojnim tekstovima pokušali izaći u susret vašim zahtjevima. Ne usuđujemo se predviđati što nas očekuje sljedeće godine i to u bilo kojem smislu, držimo da smo objavili mnoge znanstvene studije koje su dale sasvim valjane prognoze. Mi ćemo nastaviti pratiti materijale na Internetu koji se bave ovom tematikom i ako saznamo kakve nove informacije rado ćemo ih podijeliti s vama.

Kako bismo najbolje prezentirali događaje iz zime 2013.- 2014. godine, pripremili smo galeriju koja reprezentira sve nestalniju i esktremniju planetarnu klimu.

Želite li pregledati galeriju preko cijelog ekrana, kliknite na bilo koju sliku.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Sjeverna polarna ledena kapa za jednu godinu narasla za 60% – anomalije globalnog zatopljenja i patokratske smicalice!

Obrnute duge i naglo zaleđivanje gornjih dijelova atmosfere – najava ledenog doba?

Tropska Florida prekrivena snijegom i ledom

Električna oluja s horizontalnim munjama zahvatila pola Britanije

Svjetlosni stupovi – hladnoća u SAD-u stvorila rijetko viđen fenomen

Super brzo zamrzavanje mora ubilo na tisuću riba oko Norveškog otoka Lovunda

Patokracija, HAARP, kanabis, duhan i promjena klime – kako su ove stvari povezane?

Fijasko ekspedicije koja je trebala dokazati kako se led topi na Antarktiku

Najbrže opadanje sunčeve aktivnosti u zadnjih 9300 godina i malo ledeno doba

Najhladnija mjesta na svijetu

V duge i promjene u atmosferi

Sjeverni Atlantik će se do 2016. ohladiti za 0,5 stupnjeva Celzija – tvrde znanstvenici instituta Max Planck