PONERIZACIJA DRUŠTVA

Dan žena – pokušaj ispravljanja povijesne nepravde

Ljubica Šaran

Živimo u muškom svijetu, to nije prazna floskula, dovoljno je pogledati oko sebe, na svakom koraku možemo vidjeti koliki je nesrazmjer između udjela muškaraca u politici, ekonomiji, medijima, bankarstvu, vojsci, policiji, znanosti, edukaciji i naravno religiji, naspram udjela žena. Iako je žena na planeti trenutačno ima 52%, u mnogim zemljama svijeta žene još uvijek nemaju prava na glasovanje, edukaciju i naravno pristup istim alatima društva kao i muškarci. Uzimajući u obzir sve te činjenice, što zapravo znači “Međunarodni dan žena”?

Međunarodni dan žena ili Dan žena se obilježava se 8. ožujka svake godine u velikom dijelu “civiliziranog svijeta”. Tada se žene slave po medijima, održavaju se konferencije, seminari i otvorene tribine u kojima se raspravlja o stanju ravnopravnosti žena u društvu, samo da bi se na koncu zaključilo kako ravnopravnosti zapravo nema te da je (i u našoj zemlji) potrebno izjednačiti broj žena s muškarcima u sferama od zajedničkog nacionalnog i internacionalnog značaja. Na Međunarodni Dan žena slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička stranka Amerike. Na žalost na ovaj dan se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena, slabo plaćenih i izrabljivanih radnica koje su dobijale čak 70% niže plaće od svojih muških suradnika, i za čiju sigurnost se uopće nije brinulo.

U zemljama označenima ružičastom bojom, žena je više. U zemljama označenima svijetlo plavom bojom rađa se više muškaraca.

U zemljama označenima ružičastom bojom, rađa se više žena. U zemljama označenima svijetlo plavom bojom rađa se više muškaraca. Zelena označava zemlje s jednakim brojem muškaraca i žena.

Pogledamo li malo bolje u statističke podatke koje nam mogu pružiti brojne organizacije koje se bave problematikom ugroženih, izgnanih, iskorištavanih i silovanih žena, vidjet ćemo da je broj žena u takvim slučajevima viši od broja muškaraca, te da svake godine više od 15 milijuna žena bude prodano u ropstvo, a neslućen broj (koji varira čak do milijardu) je barem jednom u životu bio prisiljen prodati svoje tijelo za novac, i to uz “pomoć” muža, oca, brata, djevera ili svodnika izvan obitelji.

Natalitetne karte žele prikazati na sve moguće načine kako je broj rođenih muškaraca i žena gotovo isti (uz malu premoć muškaraca), no u sve većoj populaciji najmnogoljudnijih zemalja poput Kine i Indije, žene se prisiljavaju na pobačaje ako nose žensku djecu, te se umjetnom oplodnjom stvaraju dječaci, kako roditelji ne bi morali imati žensku djecu, koja su opterećenje kako zbog ekonomskih (davanje miraza za žensku djecu), tako zbog društvenih (muško dijete donosi na važnosti obitelji) etiketa.

Neželjene, stigamtizirane djevojčice u trenutku promjene osobnih imena.

Nakuse – Neželjene, stigmatizirane djevojčice u trenutku promjene osobnih imena.

Za sada je poznato da u Kini i Indiji ima nekoliko desetaka milijuna više muške djece, a brojne organizacije smatraju kako su ove brojke iznimno konzervativne, te da je njihov broj barem četiri puta veći. Indija je čak otišla korak dalje, brojni roditelji svoju žensku djecu prisiljavaju na nizove bolnih operacija kako bi od djevojčica stvorile muškarce, muško dijete će takvu operaciju isplatiti s desetinom miraza za dječakovu mladu, a ugovoreni brakovi između djevojčica-dječaka i djevojčica, donose od neklliko tisuća eura do nekoliko desetaka tisuća eura po mirazu i braku. Koliko su ženska djeca neželjena pokazuje i slučaj od 300 indijskih djevojčica koje su roditelji nazvali “Nakusa” neželjene.

Trenutak odsijecanja klitorisa malene djevojčice u Gani. Mutilacija ženskih genitalija je zabranjena poveljom Ujedinjenih Naroda, pa ipak svake godine na desetke milijuna djevojčica i žena prolazi kroz ove golgote.

Trenutak odsijecanja klitorisa malene djevojčice u Gani. Mutilacija ženskih genitalija je zabranjena poveljom Ujedinjenih Naroda, pa ipak svake godine na desetke milijuna djevojčica i žena prolazi kroz ove golgote.

Slučajevi ubijanja žena, nakon trošenja miraza su postali prava zaraza diljem, Indije, Etiopije, Eritreje, Gane, Somalije, Nigerije, Konga, Pakaistana i Afganistana, a brojni slučajevi koji lede krv u žilama (polijevanje kiselinom, sječenje nosa, ušiju žena, klitorisa i zašivanje vulve kako ne bi uživale u seksualnim kontaktima) pokazuju da su žene daleko do ravnopravnosti u mnogim aspektima, te da je Međunardoni dan žena u mnogo čemu samo pokušaj ispravljanja međunarodne nepravde, a da se pri tome zapravo ne radi ništa.

Nekadašnje pisane dozvole za jednokratno napuštanje zemlje je zamijenila elektronička kontrola kretanja.

Nekadašnje pisane dozvole za jednokratno napuštanje zemlje je zamijenila elektronička kontrola kretanja.

Saudijska Arabija je poznata po nejednakosti između muškaraca i žena koja se objašnjava “religijskom brigom o ženama,” od zabrane vožnje automobila, do zabrane sudjelovanja u javnom životu i politici. Žene ove države sada se nose s još jednom sramotom, elektronički ih se prati kad god izlaze iz svoje zemlje.

1979. žene u Švicarskoj su dobile pravo glasa, ova – po mnogima – razvijena i demokratska zemlja je iste godine ukinula i eugeničke zakone s kojima je mogla “uškopiti” bilo koje ljudsko biće koje se nije smatralo pogodnim za “rasplod”. Takvim zakonom su se uglavnom kažnjavale žene s liječničkim kartonima u kojima su zabilježeni mentalni poremećaji i bolesti. S obzirom na eugeniku i način na koji je Švicarska funkcionirala vijekovima, nimalo nas ne čudi što su žene tek na pragu XI. vijeka dobile osnovno pravo izražavanja političke volje.

Kolika je važnost "Dana žena"? Čini se mala ili nikakva, to najbolje pokazuje način s kojim se većina muškaraca na društvenim mrežama odnosi prema takvom danu. Evo jednog primjera.

Kolika je važnost “Dana žena”? Čini se mala ili nikakva, to najbolje pokazuje način s kojim se većina muškaraca na društvenim mrežama odnosi prema takvom danu. Evo jednog primjera.

Pogledamo li malo u “lijepu našu” shvatit ćemo kako se majka često pojavljuje u lirskim dijelima i pjesmicama koje rado svi pjevaju kada popiju čašicu ili dvije no u mnogim dijelovima naše zemlje se povodi za biblijskom neravnopravnosti, smatrajući “da žena nije za mudraca, već za madraca,” kako je rekao jedan nekadašnji član Hrvatskog sabora.

Hrvatski sabor, stanje danas.

Hrvatski sabor, stanje danas.

Baš taj parlament je jako lijep pokazatelj da je jednakost između spolova obična tlapnja u RH, broj žena u Saboru je u bivšoj državi varirao između 42% do 48%, a prvi saziv Sabora u novoj demokratskoj i samostalnoj Hrvatskoj je imao samo 3,8% žena. Zaista da se zamislimo. Od 153 zastupnika šestog saziva Hrvatskog sabora, 39 je žena, što čini 25%, naša vlada se hvali kako je to visok udio, te s ponosom navode kako je u prošlim sazivima sabora bilo puno manje žena. Smatramo kako je takvo stanovište sramotno, jer hvalisanje s četvrtinom žena u Saboru, zapravo pokazatelj da živimo u muškom društvu gdje je sasvim normalno da manjina ima bogom dano pravo nad većinom.

Kako muškarci razmišljaju možemo najbolje vidjeti po citatima poznatih, umjetnika, pisaca, znanstvenika i duhovnjaka:

 • Alexandre Kojève: “Žena je konkretno ostvarenje zločina.”
 • Antoine de Rivarol: “Vojvoda može jednu ženu učiniti vojvotkinjom, ali pametan čovjek ne može je učiniti pametnom.”
 • Anton Pavlovič Čehov: “Žena može postati prijatelj muškarcu samo ovim redom: prvo poznanica, zatim ljubavnica, pa tek onda prijatelj.”
 • Bernard Shaw: “Muškarci priželjkuju sve ono što nemaju, a žene samo ono što imaju druge žene.” “Žene naviknute da misle su žene na koje se obično ne misli.”
 • Francesco Totti: “S lijepim ženama je kao s nogometom. Veselimo se lijepom vikendu, a nakon toga smo beskrajno razočarani.”
 • Francis Bacon: “Žene su ljubavnice za mlade muževe, prijateljice za zrele, a bolničarke za stare.”
 • Friedrich von Schiller: “Ljude pecaš zlatom, ženama i krunama.”
 • Friedrich Nietzsche: “Oprez pred svim duhovima koji leže u lancima! Na primjer pred pametnim ženama koje je njihova sudbina prognala u kakvu malu, učmalu sredinu i koje su tamo ostarjele. Doduše, one tamo leže na suncu prividno trome i napola slijepe: ali pri svakom koraku koji im je stran, pri svemu nepredvidljivom skoče kako bi ugrizle; osvećuju se svemu što je umaklo njihovoj kućici za pse.” (Misli o moralnim predrasudama) Muškarčeva sreća je: želim. Ženina sreća je: on želi.” (Tako je govorio Zaratustra)
 • Goethe: “Ko mrzi žene, zapravo je prema njima galantniji od onoga koji ih voli; onaj ih, naime, smatra nesavladivima, a ovaj se još nada da će s njima izići na kraj.”
 • Henri Becque: “Sa ženama je kao i s fotografijama. Neka budala pobožno čuva negativ, od kojega pametni uzimaju kopije!” “Najljepša uspomena koju žena sačuva o jednom ljubavniku, jest nevjera koju mu je počinila.”
 • Honoré de Balzac: “Arhitekti svoje greške pokrivaju mermerom, ljekari zemljom, a žene dekolteom.” “Kad nas ljube, žene nam opraštaju sve, čak i naše zločine. A kad nas ne ljube, ne opraštaju nam ništa. Čak ni naše vrline.” “Ko može upravljati jednom ženom, može upravljati i jednim narodom.” “Žena je muškarcu ono, što on iz nje učini.” “Žene misle kao kraljevi, da im sve dugujemo.” “Žene su uvijek iskrene čak i onda kad su licemjerne jer se povode za nekim prirodnim osjećajem.” “Život muškarca je slava, život žene – ljubav.”
 • Jean-Baptiste Poquelin Molière: “Žena je jedino stvorenje koje može plakati ili se smijati zbog istog razloga, a često i u isto vrijeme!”
 • Jean-Jacques Rousseau: “Učena je žena pravi bič za svoga muža, za svoju djecu, svoje prijatelje, svoju poslugu i za čitav svijet.”
 • Joseph Conrad: “Čudno je koliko su žene u raskoraku s istinom. One žive u nekom vlastitom svijetu i nikad nije postojalo ništa nalik njemu, a nikad i neće. Sveukupno je odviše prekrasan i kad bi ga neko uspostavio raspao bi se u djeliće prije zalaska sunca. Neka prokleta stvar uz koju mi muški spokojno živimo još od dana stvaranja podigla bi se i razvalila čitavu stvar.”
 • Konfučije: “Najteže je imati posla sa ženama i malim ljudima. Ako im se približiš, prestaju biti čedni, ako ih držiš podalje od sebe, postaju kivni.”
 • Marcello Mastroianni: “Žene su nalik na kišobran – nekoliko zahvata i stvar je već napeta.”
 • Michel Tournier: “Kad su oči žene zamagljene suzama, onda je muškarac taj koji ne vidi jasno.”
 • Muhammed: “Ako je istina da nešto donosi nesreću onda su to: konj, žena i kuća.” (Muslimova zbirka hadisa, 1492.)
 • Nick Nolte: “Za ono što žene čine za svoj izgled, svaki trgovac polovnim automobilima bi dospio u zatvor.”
 • Nikola Tesla: “Nikad ne vjeruj sjaju u očima žene! To je vjerovatno svjetlo što prodire kroz njenu šuplju glavu.” “Uvijek sam mislio da žena ima one suptilne umne i duševne osobine koje su je činile nadmoćnijom u odnosu na muškarca. Ali, tankoćutna žena koju obožavam je sada nestala i ustupila mjesto ženi koja misli da je njen najveći cilj da što više liči na muškarca – u odijevanju, glasu i djelu.”
 • Nizami: “Šta je zapravo žena? Jedna zdjela puna neiskrenosti i zlobe; mir, kad je gledaš izvana, a rat, kad ti svoju nutrinu pokaže.” (Medžnun i Lejla)
 • Oscar Wilde: “Muškarci uvijek žele da budu ženina prva ljubav. Žene su u tome prefinjenije: žele da budu njihova posljednja ljubav!” “Nema na svijetu ničeg poput vjernosti udate žene. To je stvar o kojoj ni jedan oženjeni muškarac ništa ne zna.” “Neugledne žene uvijek su ljubomorne na svoje muževe, lijepe to nisu nikada.” “Postoji samo jedna doista velika tragedija u životu žene. To je činjenica da je njena prošlost njezin ljubavnik, a njena budućnost njezin muž.” “Sa svakom ženom razgovaraj kao da je voliš, a sa svakim muškarcem kao da ti je dosadan.” “Muškarac može biti sretan sa svakom ženom, sve dotle dok je ne zavoli.”
 • Sokrat: “Treba više strahovati od ljubavi žene nego od mržnje muškarca!”

A u poslovicama svega i svačega:

 • Arapske poslovice
  • “Ljubomora lakomislene žene pokazuje se u brakolomstvu, a ljubomora kreposne žene u suzama.”
 • Armenske poslovice
  • “Hiljade muževa ubijeno je zbog njihovih lijepih žena.”
  • “Kuća bez žene – mlin bez vode.”
 • Danske poslovice
  • “Ko hoće sakriti svoj novac, ne smije ga stavljati ženi pod jezik.”
 • Indijske poslovice
  • “Čovjekovu prirodu mogu izmijeniti samo dvije stvari; novac i žena.”
 • Kineske poslovice
  • “Kad nam se sreća smiješi sretnemo prijatelje; kad nam okrene leđa sretnemo lijepu ženu.”
 • Kurdske poslovice
  • “Više vrijedi biti muškarac jedan dan nego žena deset dana.”
 • Latinske poslovice
  • “Kad se ugase svijeće, sve su žene iste.”
  • “Najbolja je ona žena koja slušajući umije zapovijedati.”
  • “Neko vrijeme sam bio bogat, ali me tri stvari učiniše siromašnim: kocka, vino i žene.”
  • “Orah, magarac i žena povezani su sličnim zakonom. To troje ne čini ništa dobro ako izostanu batine.”
 • Njemačke poslovice
  • “Lijepa žena uvijek je u pravu.”
  • “Vino je mnoge čedne žene bacilo na leđa.”
 • Poljske poslovice
  • “Bog nije malo kaznio onu kojoj je dao ružno lice, a milostivo srce.”
 • Talijanske poslovice
  • “Kad se lijepa žena smije, novčanik plače.”
  • “Lijepa žena je kao slabo utvrđeni grad; lako se zauzima ali se teško brani.”
  • “Ljubav ženama daje duha, a muškarcima ga oduzima.”
  • “Žena bez časti nikada nije ni bila lijepa.”
 • Turske poslovice
  • “Dobro vino i lijepa žena – to su dva najljepša otrova.”

No to nije sve, pogledajte svete knjige, bez obzira kojoj religiji pripadate, muškarac je bog i bez obzira dolazi li u konglomeratu oca i sina i duha svetoga ili ima svog muškog propovjednika, žena je uvijek izvedenica iz pravog spola – muškog spola, stvorena da se muči dok je živa, da nikada baš nikada nema ista prava s muškarcem.

Evo nekih primjera iz svetih knjiga:

Biblija:

Knjiga Sirahova 42, 14: Bolja je zloća muška nego dobrota ženska, od žene potječe sramota i ruglo.

Izlazak 21, 7: Ako netko proda kćer svoju, da bude ropkinja, neka ona ne bude puštena na slobodu kao i muški robovi.

Levitski zakonik 19, 20: Ako bi tko sagriješio sa ženom, koja kao ropkinja pripada drugome mužu, ali nije ni oslobođena ni otkupljenja, imaju se kazniti, ali ne smrću jer se ne radi o jednoj slobodnoj osobi.

Levitski zakonik 20, 17 Ako braća stanuju skupa i jedna od njih umre, a ne ostavi sina iza sebe, onda neka se žena umrloga ne uda za stranca! Njezin djever neka otide k njoj, neka je uzme za ženu i izvrši na njoj dužnost djeversku.

Ponovljeni zakon 22,14 do 22,21: Ako netko uzme ženu i s njom živi, ali mu se onda omrzne. Otac mlade žene neka rekne starješinama. Tada starješine toga grada neka uzmu muža i kazne ga! Ali ako bude istinita optužba i ne nađe se znak djevojaštva na plahtama pred starješinama, tada neka se izvede mlada žena pred vrata kuće njezina oca, i ljudi njezina grada zavičajnoga neka je na smrt kamenuju, jer je počinila sramotu Izraelu.

Ponovljeni zakon 22, 23 do 22, 24 ako se netko sastane u gradu s djevojkom koja je s jednim zaručena, i opći s njom. Izvedite ih oboje pred gradska vrata i kamenujte ih na smrt: Djevojku, jer nije u gradu vikala za pomoć, i čovjeka jer oskvrni zaručnicu bližnjega svoga.

Ponovljeni zakon 22, 25 do 22, 29: Ako netko nađe zaručenu djevojku vani u polju, pa je siluje i opći s njom, neka umre samo čovjek koji je općio s njom! Djevojci neka se ne učini ništa! Djevojka nije učinila grijeh, što zaslužuje smrt. Slučaj je sličan, kao kad netko skoči na drugoga i ubije ga. Jer ju je našao vani na polju, mogla je vikati, a nikoga nije tu bilo, da bi joj pomogao. Ako netko nađe nezaručenu djevojku, uhvati je, opći s njom, i zateku ih. Onda čovjek, koji je općio s njom, ima ocu djevojčinu platiti pedeset srebrenih šekela. Mora je uzeti za ženu, jer ju se oskvrnuo. Pustiti je ne smije dok je živ.

3. Mojsijeva 19, 20: Ako bi tko obležao robinju koja je isprošena ali nije otkupljena ni oslobođena, oboje da se išibaju, ali da se ne pogube; jer nije bila oslobođena.

Izlazak 21, 8: Ako se žena ne svidi svome gospodaru, koji ju je sebi bio odredio, neka joj dopusti da se otkupi. Nema prava prodati je strancima kad joj nije bio vjeran.

Izlazak 22, 15 do 22, 16: Ako tko zavede djevojku koja nije zaručena i s njom legne, neka za nju dade ženidbenu procjenu i uzme je za ženu. Ako ju otac odbije dati njemu, čovjek će platiti u novcu dotu za djevice.

Postanak 3, 15: Neprijateljstva ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu.

Kuran:

Žene vaše su njive vaše, i vi njivama vašim prilazite kako hoćete, a pripremite što i za duše svoje. (Al-Baqara, 223)

4/3: Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom; ili – eto vam onih koje posjedujete. Tako ćete se najlakše nepravde sačuvati.

4/11: Allah vam naređuje da od djece vaše – muškom pripadne toliko koliko dvjema ženskima. A ako bude više od dvije ženskih, njima – dvije trećine onoga što je ostavio, a ako je samo jedna njoj – polovina. A roditeljima, svakome posebno – šestina od onoga što je ostavio, ako bude imao dijete; a ako ne bude imao djeteta, a nasljeđuju ga samo roditelji, onda njegovoj materi – trećina. A ako bude imao braće, onda njegovoj materi – šestina, pošto se izvrši oporuka koju je ostavio, ili podmiri dug. Vi ne znate ko vam je bliži, roditelji vaši ili sinovi vaši. To je Allahova zapovijed! – Allah, zaista, sva zna i mudar je.

4/12: A vama pripada – polovina onoga što ostave žene vaše, ako ne budu imale djeteta, a ako budu imale dijete, onda – četvrtina onoga što su ostavile, pošto se izvrši oporuka koju su ostavile, ili podmiri dug. A njima – četvrtina onoga što vi ostavite, ako ne budete imali djeteta; a ako budete imali dijete, njima – osmina onoga što ste ostavili, pošto se izvrši oporuka koju ste ostavili, ili podmiri dug. A ako muškarac ili žena ne budu imali ni roditelja ni djeteta, a budu imali brata ili sestru, onda će svako od njih dvoje dobiti – šestinu; a ako ih bude više, onda zajednički sudjeluju u trećini, pošto se izvrši, ne oštećujući nikoga, oporuka koja je ostavljena ili podmiri dug; to je Allahova zapovijed! – A Allah sva zna i blag je.

4/15: Kada neka od žena vaših blud počini, zatražite da to protiv njih četvorica od vas posvjedoče, pa ako posvjedoče, držite ih u kućama sve dok ih smrt ne umori ili dok im Allah ne nađe izlaz neki.

4/34: Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!

4/129: Vi ne možete potpuno jednako postupati prema ženama svojim ma koliko to željeli, ali ne dopustite sebi takvu naklonost pa da jednu ostavite u neizvjesnosti. I ako vi budete odnose popravili i nasilja se klonili – pa, Allah će, zaista, oprostiti i samilostan biti.

65/1: O Vjerovjesniče, kada htjednete žene pustiti, vi ih u vrijeme kada su čiste pustite, a onda vrijeme koje treba  proći brojte i Allaha, Gospodara svoga, bojte se. Ne tjerajte ih iz stanova njihovih,  a ni one neka ne izlaze, osim ako očito sramno djelo učine. To su Allahovi propisi. Onaj koji Allahove propise krši – sam sebi nepravdu čini. Ti ne znaš, Allah možeposlije toga priliku pružiti.
2: I dok traje vrijeme određeno za čekanje, vi ih ili na lijep način zadržite ili se velikodušno od njih konačno rastavite i kao svjedoke dvojicu vaših pravednih ljudi uzmite, i svjedočenje Allaha radi obavite! To je savjet za onoga koji u Allaha i u onaj svijet vjeruje – a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta. Allah će, zaista, ispuniti ono što je odlučio; Allah je svemu već rok odredio.

3: A one žene vaše koje su nadu u mjesečno pranje izgubile i one koje ga nisu ni dobile, one trebaju čekati tri mjeseca,* ako niste znali. Trudne žene čekaju sve dok ne rode. – A onome ko se Allaha boji, On će sve što mu treba učiniti dostupnim. To su, eto, Allahovi propisi, koje vam On objavljuje. A onome ko se bude Allaha bojao – On će preko ružnih postupaka njegovih preći i još mu veliku nagradu dati.

4: Njih ostavite da stanuju tamo gdje i vi stanujete, prema svojim mogućnostima, i ne činite im teškoće zato da biste ih stijesnili. Ako su trudne, dajte im izdržavanje sve dok se ne porode, a ako vam djecu doje, onda im dajte zasluženu nagradu sporazumjevši se međusobno na lijep način. A ako nastanu razmirice, neka mu onda druga doji dijete.

Kako stvoriti ravnopravnost između spolova kada smo kondicionriani na sve moguće načine, da gotovo jedna polovica populacije misli kako je važnija od druge polovice, dok se drugoj polovici na sve moguće načine tvrdi da je prljava, grješna te da su joj obveze da šuti i trpi.

Jedan dan u godini je proglašen DANOM ŽENA, smatramo da je to čisto licemjerje, živimo u muškom svijetu, ženama je to jasno, dok muškarci o tome uglavnom ne misle. Stoga svim ženama (i onima koji se tako osjećaju) želimo ravnopravnost, jednakost, iste uvjete za razvoj, život i plaću, želimo da istina otkrije pa taman i na jedan jedini dan poput tragi-komičnog međunarodnog praznika u kojim se umjesto ravnopravnosti nudi cvijeće i pet minuta medijske pozornosti.

Sretan vam dan neravnopravnosti, sretna van dan pokušaja ispravljanja povijesne nepravde.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori Matrix World:

Saudijska Arabija uvela elektronički sustav za praćenje žena

Borba protiv silovanja žena u Južnoj Africi: Zubati prezervativi!

TRAFFICKING LJUDIMA: Moderno ropstvo 30 milijuna žena i djece!

Super-snaga žena spasila dječaka zarobljenog ispod automobila teškog više od jedne tone

Biskupi stoje iza akta protiv kontrole rađanja pod nazivom „Neka žena umre“ bez obzira što su u fokusu društva zbog dokazanih seksualnih zlodjela protiv djece!

Zašto toleriramo ulazak djece u prisilne brakove?

Progon “vještica” u Saudijskoj Arabiji u porastu

Nakon zataškavanja silovanja i ubojstva iračke djevojčice – američki vojnici osuđeni, no što je s ostalim zločinima?

Kemikalije u svakodnevnim proizvodima dječake pretvaraju u djevojčice?

Tamna strana oslobađanja Francuske u drugom svjetskom ratu

PEDOFILSKA CIVILIZACIJA: Tko će zaštititi našu djecu?

Predložen zakon s kojim će se silovane žene osuđivat na zatvor ako naprave abortus

Trend malih djevojčica koje nastoje biti mršave, privlačne i razmišljaju o sebi kao o seksualnom objektu

Djevojčica izbačena iz vrtića zbog “terorističke” igre plastičnim pištoljem za pravljenje balončića

Katolička crkva ekskomunicira majku i liječnike devetogodišnje žrtve silovanja

Američka policija privela 6-godišnju djevojčicu, vezanu lisicama, zbog “lošeg” ponašanja

Hoćemo li dočekati kraj pedofilije unutar različitih religioznih organizacija?!

Apel liječnika: Preopasno je za desetogodišnjakinje da rađaju djecu!

Djeca vojnici – gdje je kraj vladavini psihopata?

Smrti i bolesti djece nastale zbog ritualnog obrezivanja genitalija!

Registar pedofila

Zagrebana površina pedofilske mreže

PSIHOPATIJA NA DJELU: Sedmogodišnja djevojčica iz Indije žrtvovana kako bi „osigurali“ dobru žetvu!!??

PSIHOPATIJA NA DJELU: Izraelska djeca šalju poruke „ljubavi“ arapskoj djeci na granatama

SVIJET PSIHOPATA: Desetogodišnja Meksikanka rodila nakon što je očuh silovao jer Meksiko ne odobrava abortuse maloljetnica!

Zašto je nedostatak empatije korijen svakog zla

Indijci plaćaju kirurzima da bi njihovu žensku djecu pretvorili u dječake

Policija upala u nigerijsku “tvornicu beba”, oslobođene 32 tinejdžerice

Vanjski izvori:

Međunarodni Dan žena Wiki

Žena – citati

Human sex ratio Wiki

Hrvatski sabor

Kuran online

Biblija online