TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Najstarija brodica na Jadranu nalazi se u podmorju uvale Zambratija

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Uvala Zambratija pored Umaga je postala prava mala arheološka senzacija kada je 2008. godine otkriven ostatak brodice starije od tri milenija, a uz nju su otkriveni odlično sačuvani ostaci naselja koje je nastalo prije šest milenija.

Giulia Boetto iz CNRS-a je zajedno s Idom Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre i Markom Uhačom  iz Konzervatorskog odjela u Puli, potvrdila nalazak prapovijesne brodice pronađene u podmorju uvale Zambratija u Istri. Ova brodica je posebna ne samo zbog očuvanosti i starosti već i zbog načina na koji je pravljena.

Ostaci najstarije brodice u Jadranu.

Ostaci najstarije brodice u Jadranu.

Naime, radi se o modelu takozvanih šivanih brodica, gdje su se madiri od kojih je sačinjena oplata, te korbe od kojih je sačinjen kostur spajali jedni s drugima uz pomoć konopca.

Ida Koncani Uhač, voditeljica arheoloških istraživanja u podmorju Zambratije je u vezi ovog otkrića izjavila sljedeće:

“Istraživanja su proteklih godina vodili kustosi Arheološkog muzeja Istre, a predstavljeni su nalazi neolitskog naselja i ostaci najstarijeg broda na Jadranu, koji se svojom unikatnošću mogu svrstati u sam vrh arheoloških otkrića.”

Najstarija brodica u Mediteranu otkrivena je u našem podmorju.

Najstarija brodica u Mediteranu otkrivena je u našem podmorju.

Po pisanju portala Ancient Origins, u periodu od 2008. do 2010. godine obavljene su analize drveta s brodice, te je radiokarbonskim datiranjem određena nevjerojatna starost od 3.200 godina. Do sada je iz muljevitog dna, na svjetlost dana izašlo osam madira (platica) brodskog korita napravljenog od brijesta i jedna korba (rebro) od jele, dok su ostali dijelovi rađeni i od johe. Na rubovima madira se nalaze ukoso izbušene rupe kroz koje je obavljeno šivenje uz pomoć konopca, preko šava je stavljana drvena letvica koja je služila kao brtvilo.

Za vrijeme istraživanja na lokaciji Zambratija.

Za vrijeme istraživanja na lokaciji Zambratija.

Smatra se da je brodica bila duga šest metara, dok joj je širina bila 2,4 metra.

Tijekom ispitivanja otkriveno je da Zambratija krije brojne arheološke nalaske na površini od preko 10.000 četvornih metara na dubini od 2,50 do 3,20 metara te da su ti ostaci pripadali prapovijesnom naselju koje je bilo sačinjeno od drvenih kućica koje su stajale na pilonima od hrastova kako bi se izbjeglo utonuće u muljevito tlo.

Ostaci neolitičkog naselja u podmorju Zambratije.

Ostaci neolitičkog naselja u podmorju Zambratije.

Uz ostatke naselja su pronađene različite životinjske kosti i brojni ulomci keramičkih posuda. Radiokarbonskim datiranjem utvrđena je starost naselja između 4.230 i 3.980 godine prije nove ere.

Na fotografiji se vide ostaci hrastovih pilona na kojima su bile smještene neolitske kuće iz Zambratije.

Na fotografiji se vide ostaci hrastovih pilona na kojima su bile smještene neolitske kuće iz Zambratije.

Boetto je nakon završetka istraživanja u Zambratiji izjavila sljedeće:

Otkriće ovako stare brodice je zaista nevjerojatno, vrlo su rijetki nalasci iz brončanog doba.

Brodica je za sada zaštićena zaštitnim kavezom na samom podmorskom lokalitetu dok je potopljeno naselje poslastica o kojoj ćemo sigurno pisati i više jer datira na razdoblje kasnog neolitika i početak bakrenog doba. Zambratija je odlično sačuvala arheološke ostatke zahvaljujući muljevitom dnu koje je poslužilo kao svojevrsni prirodni konzervans.

Izvor:

Incredible discovery of boat wreck in Croatia dated to 3,200 years

Investigating the Submerged Prehistory of the Eastern Adriatic

Un bateau de l’âge de bronze retrouvé en Méditerranée!