TEHNOLOGIJA I ZNANOST

IBM-ov solarni kolektor bi mogao postati najvažniji izvor električne energije

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Godinama je naftni i nuklearni lobi na sve moguće načine pokušavao spriječiti razvoj obnovljivih izvora prikupljanja energije, a jedinstveni patenti poput naprednih solarnih kolektora i visoko učinkovitih vjetroelektrana su nestajali nakon prezentacije. IBM-ov tim je prije nekoliko tjedana objavio HCPVT patent s kojim se pojačava prikupljanje solarne energije za 2000 puta, nadamo se da ova tehnologija neće tek tako nestati s tržišta.

Zamislite relativno jednostavan i neupadljiv sistem stvaranja električne energije koji pojačava prikupljanje sunčeve energije za 2000 puta uz popratno stvaranje čiste vode i reguliranja temperature zraka na udaljenim lokacijama. Vjerojatno vam ovakva ideja nalikuje na znanstvenu fantastiku, no riječ je zapravo o tehnologiji koja već sada postoji.

Prototip IBM-ovog solarnog kolektora koji koncentrira snagu Sunca za nevjerojatnih 2000 puta.

Prototip IBM-ovog solarnog kolektora koji koncentrira snagu Sunca za nevjerojatnih 2000 puta.

Ne samo da ovakva tehnologija zadovoljava sve ekološke i tehnološke standarde, već je u potpunosti obnovljiva. Riječ je o IBM-ovom High Concentration Photo Voltaic Thermal (HCPVT) sustavu koji je toliko napredan da ga se uopće ne može usporediti s dosadašnjim solarnim panelima, ustvari za tako nešto bi morali iskoristiti nesvakidašnju analogiju, ako bi najnapredniji konvencionalni solarni kolektor bio najmoderniji Airbus, tada bi IBM-ov solarni kolektor bio neki svemirski brod iz serije Star Trek.

Znanstvenici iz Greenpeace-u su proračunali sljedeće:

Kada bi se ovakvi solarni kolektori postavili na 2% područja Sahare, oni bi bez ikakvog problema mogli opskrbljivati s električnom energijom cijeli današnji svijet.

IBM je uspio stvoriti prikupljanje solarne panele koji imaju na sebi mikro kanalne sustave za hlađenje, na takav način se ne prže solarni paneli te se energija prikupljanja bez ikakvog problema može koncentrirati za nekoliko tisuća puta po kvadratnom centimetru.

Ovako bi trebali izgledati IBM-ovi solarni projektori, ako bi se postavili u bilo kojoj osunčanoj pustinji svijeta.

Ovako bi trebali izgledati IBM-ovi solarni projektori, ako bi se postavili u bilo kojoj osunčanoj pustinji svijeta.

Ustvari, svaka jedinica solarnog čipa (veličine centimetar kvadratni) konvertira 200 do 250 Wata energije što je za tipičnih osam sati dnevne svjetlosti, u sunčanim predjelima iznimno velika količina. IBM-ovi stručnjaci smatraju da će cijena kvadratnog metra ovakvog solarnog panela biti oko 250 dolara, ako se isti budu postavljali u većim brojevima na jednom mjestu. Voda koju stvaraju ovakvi paneli se destilira i desalinizira, a svaki kvadratni metar IBM-ovih solarnih panela bi stvarao 30 do 40 litara čiste pitke vode, dok bi se iz jednog panela dobivala energija od dva kilovata na sat.

Izgled IBM-ovog supermodernog solarnog čipa s vodenim mikrokanalima za hlađenje.

Izgled IBM-ovog supermodernog solarnog čipa s vodenim mikrokanalima za hlađenje.

Stručnjaci smatraju da bi jedna regularna instalacija mogla osigurati vode dovoljno da stalno opskrbljuje jedan manji grad. Voda iz HCPVT-a se prije odvođenja u vodovod može iskoristiti za klimatizaciju prostorija, hlađenje i grijanje po potrebi. S obzirom da čista desalinizirana voda iz sustava izlazi zagrijana na 90 stupnjeva Celzija, mogla bi poslužiti kao osnova za grijanje, no uz pomoć termalno adsorpcijskih hladnjaka, energija zagrijane vode bi mogla poslužiti za hlađenje.

Greenpeace smatra kako je ova tehnologija postala treći najveći samoodrživi i samoobnovljivi način prikupljanja električne energije koju možemo početi iskorištavati odmah. U studiji objavljenoj 2009. godine se predvidio rezultat skorog napretka solarnih panela koji će ispunjavati sve energetske potrebe planete.

Andrea Pedretti CEO Airlight Energyja, jedan od suradnika na projektu je izjavio sljedeće:

Dizajn IBM-ovih solarnih panela je elegantno jednostavan. Zamijenili smo skupe čelične i staklene konstrukcije panela s jeftinim betonom i metalnim folijama, pa ipak sustav radi savršeno.

Nadamo se da će ovakvi sustavi jednog dana biti dostupni i na našem području.

Slični tekstovi:

Revolucionarni izum – kristalna kugla za prikupljanje solarne energije

Otkrivene bakterije koje se hrane elektricitetom

Šećerne baterije pohranjuju 10 puta više energije od onih s litijem

Od algi do biogoriva za manje od sat vremena

Znanstvenici koriste zvučne valove za upravljanje i levitiranje

Izvori:

IBM Solar Collector Magnifies Sun By 2000X – These Could Provide Power To The Entire Planet

IBM’s New Solar Collector Power System (HCPVT) Could Power The Earth