SVIJET POD LUPOM

Pronađene nove sposobnosti biljaka

Autor: Anamarija Vukojević

Matrix World

Kao i viši organizmi, biljke su sposobne donositi kompleksne odluke. Nova studija pokazuje da biljke mogu pokrenuti mehanizam za opstanak koji zaustavlja rast njihovog sjemena radi prevencije od infestacije parazitima.

Poznato je da su biljke sposobne izvlačiti alternativnu energiju iz drugih biljaka. Utječu jedne na druge na puno načina i komuniciraju preko nano-mehaničke oscilacije vibracija na najmanjim atomskim ili molekularnoj skali što je najbliže telepatskoj komunikaciji.

Biljke pokazuju inteligenciju i sposobnost procesuiranja informacija koje im pomažu da donesu odluke o budućim aktivnostima koje su im potrebne kako bi preživjele u datom okruženju.

Stefano Mancuso s talijanskog Univerziteta Florence, s kolegama je istraživao koliko su biljke sposobne čuti. U studiji „Trends in Plant Sciences – Trendovi u znanostima o biljkama“ otkrili su da korijenje raste prema specifičnim frekvencijama ili vibracijama. Što je još iznenađujuće pronašli su da korijenje među sobom emitira valove zvuka. Za sada se još uvijek ne zna kako je moguće da biljka proizvodi zvuk, a još više kako druga biljka može detektirati taj isti zvuk.

Istraživači iz Helmholtz centra za istraživanje okoliša i Univerziteta Gottingen istražili su biljku Barberry (žutikovina) koja je sposobna zaustaviti rast svog vlastitog sjemena da bi ih zaštitila od navale parazita.

Žutikovina (lat. Berberis vulgaris) je vrsta rasprostranjena širom Europe. Srodnik je Oregon grožđa (Mahonia aquifolium) koji je porijeklom iz Sjeverne Amerike i širio se kroz Europu godinama. Znanstvenici su usporedili obje vrste kako bi pronašli razlike pri parazitskoj infestaciji: visoko specijalizirana vrsta tephritid voćne mušice, čije se ličinke hrane sjemenkama native žutika. Utvrđeno je da imaju deset puta veću gustoću naseljenosti na svojoj novoj tvornici domaćina, Oregon grožđa.

Barberry - žutokovina

Vodeći znanstvenici su ispitali sjemenje žutikovine. Oko 200 biljki je skupljeno s različitih regija Njemačke koje su ispitane da li su zaražene larvama voćnih muha Tephritid (lat. Rhagoletis meigenii). Ovaj parazit buši žutikovinu kako bi polegao jaja unutar njih. Ako se larva uspije razviti, obično se hrani sjemenjem u biljci. Posebna karakteristika žutikovine je da ova biljka obično ima dvije sjemenke i da je sposobna zaustaviti daljnji razvitak sjemenke kako bi sačuvala vlastite resurse. Ovaj mehanizam se također budi kako bi se biljka zaštitila od voćne muhe. Larva se hrani s objema sjemenkama, no prije nego što uđe u drugu sjemenku biljka zaustavi rast zaražene sjemenke što dovodi do toga da i parazit ugine. Na taj način samu sebe spašava, jer nezaraženo sjeme nastavlja rast.

Larve voćne muhe.

Larve voćne muhe.

Osim toga, otkrili su da biljka ne zaustavlja uvijek rast prilikom zaraze. Ukoliko ima 2 sjemenke, 75% da će jednu žrtvovati za nastavak života, dok ako ima jednu samo 5% će reagirati prilikom zaraze.

Koristeći kompjuterski program znanstvenici su napravili model iz kojih su saznali kako su biljke koje su bile podvrgnute stresu zbog infestacije parazitima različito reagirale od onih koje nisu bile zaražene. Ako bi biljka žutikovina zaustavila rast a ima samo jednu sjemenku, cijela biljka bi bila izgubljena.

Zaključak studije je da biljna inteligencija područje nepreglednih ekoloških mogućnosti.

No, ostalo je nejasno kako biljka zna da je zaražena larvama voćne muhe, jednom kad je probušena? Kako procesuira informacije o ovako kompleksnom ponašanju i koliko se taj sustav razvija kroz evoluciju? Oregon grožđe, najbliži srodnik žutikovini, živi na području Europe već 200 godina s rizikom od inficiranja voćne muhe i još uvijek nije uspio razviti takvu nevjerojatnu strategiju. Ovi novi uvidi rasvijetlili su sposobnosti biljaka, no isto tako su donijeli sasvim nova pitanja na koja istraživači još nemaju odgovora.

Slični tekstovi:

Jesu li biljke plemenitija bića od nas?

Biljke „zovu u pomoć“ kada očekuju napad

Kod biljke mesožderke pronađeno podzemno lišće koje jede crve

Prvi dokaz da ptice kultiviraju biljke

Zaboravite na GMO, stvorene su bioničke biljke!

Mikorize – informacijska mreža za biljke

Da li biljke imaju zajedničkog pretka?

Izvor:

Plants Are Far More Intelligent Than We Ever Assumed

Plants Exhibit The Same Senses As Humans And See, Touch, Smell, Hear and Even Taste