TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Divovska solarna baklja klase X4.9 snimljena u veljači 2014.

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Sunce je mjesecima mirovalo, zapravo solarna aktivnost je od sredine 2013. do početka 2014. bila najmanja u zadnjih deset milenija. 24.02.2014. Sunce je ponovno podivljalo stvarajući nizove solarnih baklji X klase.

Kada je NASA-in SDO satelit snimio seriju solarnih baklji tijekom kraja veljače 2014. malo tko je vjerovao da će jedna od njih dosegnuti jakost X4.9. Da podsjetimo, najjače su solarne erupcije klasificirane s oznakom X. X1 je duplo jača od oznake X. X2 je duplo jača od oznake X1 i tako dalje. Iako se prvotno smatralo da solarne baklje mogu imati najveću jakost od X28, ekstremni događaj iz 28.08.1859., koji je u povijesnim udžbenicima ostao zabilježen kao “velika solarna oluja iz 1859.” je pokazao da Sunce može stvoriti solarne baklje jakosti X40, te je zbog tog događaja stvorena nova klasa jakosti “Z.”

Snimka zadnje solarne baklje.

Snimka zadnje solarne baklje.

Erupcija na Suncu snimljena 24.02. je imala jakost gotovo X5, srećom po nas smjer kretanja ovog čudovišta je bio gotovo okomit na poziciju Zemlje, te nam X4.9 nije predstavljala nikakvu prijetnju.

Da podsjetimo, sve solarne baklje klase X, ako su usmjerene prema Zemlji, uzrokuju snažan stres na magnetosferu planete – naš zaštitni omotač od svemirskog zračenja, pri tome se događaju EM promjene i anomalije koje uzrokuju smetnje u električnim mrežama, satelitskoj komunikaciji i prijenosu radio i TV signala.

Sunce tijekom veljače 1014.

Sunce tijekom veljače 2014.

Ova snažna erupcija se dogodila u nemirnoj regiji na Suncu koja se naziva AR1990, naime ovo je treći put da je solarna pjega AR1990 prouzročila pravi svemirski vatromet u zadnjih 24 godine.

Znanstvenici smatraju kako će 2014. godina obilovati ovakvim događajima, što će stvoriti takozvani „dupli vrhunac“ solarnog maksimuma, no čak i ako se njihova predviđanja obistine to će biti najslabiji ikada zabilježeni solarni maksimum. Davne 1906. samo je tijekom veljače zabilježeno 64 solarne pjege, a prošle godine tijekom ljeta, za vrijeme vrhunca solarnog maksimuma, zabilježeno je svega 67 sunčane pjege.

Solarna baklja klase X4.9 snimljena s različitim kamerama koji hvataju samo određene dijelove EM spektra.

Solarna baklja klase X4.9 snimljena s različitim kamerama koji hvataju samo određene dijelove EM spektra.

Ova neobična događanja na Suncu, točnije izostanak značajnijih događanja na Suncu su zbunile znanstvenike jer su smatrali kako dobro poznaju male 11-to godišnje solarne cikluse i velike 24-ro godišnje solarne cikluse, pa ipak nitko ne može objasniti zašto je Sunce toliko mirno i zašto se ponaša onako kako se ponašalo za vrijeme prošlog ledenog doba.

Podivljalo sunce, tijekom maksimuma prošle godine.

Podivljalo sunce, tijekom maksimuma 2012. godine.

Za sve čitatelje koji nisu upoznati s poveznicama između kozmičkog zračenja i njihova utjecaja na našu klimu, spomenut ćemo rad prof. dr. Svensmarka, sa Sveučilišta Danske te studije koje je napravio znameniti CERN u kojima se otkrilo kako se naša planetarna klima ciklički mijenja tijekom milenija zajedno sa solarnim ciklusima i promjenama u njegovu zračenju, te da je Zemlja u biti ledena planeta s dugim ledenim dobima koji traju po nekoliko stotina tisuća godina, s malenim toplim razdobljima, koji traju po desetak tisuća godina. Također je otkriveno da solarna radijacija zasijava oblake, te da zračenja iz dubokog svemira, poput onih nastalih eksplozijom supernova uzrokuju cikličke ritmove mijenjanja klime i uspone i padove različitih vrsta biljaka i životinja u prošlosti.

Trenutak početka zadnje erupcije na Suncu.

Trenutak početka zadnje erupcije na Suncu.

S obzirom da je ljudski mozak iznimno osjetljiv na EM podražaje i anomalije jer naši neuroni „komuniciraju“ uz pomoć elektro bio kemijskih impulsa, brojni znanstvenici su u posljednjih 100 godina otkrili vezu između poremećaja cirkadijskog ritma, povećanja broja suicida i teških kaznenih djela te nastanak revolucija i ratova za vrijeme vrhunca velikih solarnih ciklusa.

Iako smo o tome pisali u brojnim tekstovima, malo tko se zapravo obazire na činjenicu kako na naš život, mišljenje, djelovanje i klimu djeluju daleki kozmički čimbenici, a edukacijski sustav nas još uvijek uvjerava da je klima na planeti potpuno autonomna od bilo kakvih vanjskih uzročnika, te da su evolucijski i civilizacijski aspekti isključivo linearnog oblika iako imamo brojne dokaze o tome kako planeta kao i Sunce ima svoje cikličke uspone i padove koji i te kako utječu na nas, kao i na sva druga živa bića.

MW izvori:

Najbrže opadanje sunčeve aktivnosti u zadnjih 9300 godina i malo ledeno doba

Sunčevi magnetni polovi će se obrnuti u narednih nekoliko dana

Snimljeno Sunce s ogromnom rupom u svojoj koroni

Sunce mijenja stopu radioaktivnog raspada i krši pravila kemije

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Potpuna kontrola magnetskog polja je stvarnost

Zemljina gravitacija postoji zbog elektromagnetizma

Uzrokuje li Zemljino magnetsko polje samoubojstva?

Dokaz da Kozmičke zrake siju oblake

Eksplozije obližnjih zvijezda pomažu u razvoju Zemlje i života na njoj!

SOLARNE BAKLJE: Sunce utječe na našu psihu

Sunce ponovno podivljalo!

Sunce se konačno malo primirilo

Sunce nikada niste ovako vidjeli! NASA-in satelit pokazuje Sunce koje vri s nevjerojatnim detaljima.

Što nam donosi najbliža eksplozija supernove u galaktici M82?

Patokracija, HAARP, kanabis, duhan i promjena klime – kako su ove stvari povezane?

Izvori:

Sun Erupts with Huge X-Class Flare, Biggest of 2014

Enormous Solar Flare Is Sun’s Biggest Of 2014 

NASA’s SDO Shows Images of Significant Solar Flare

Yesterday’s Mammoth Solar Flare Is The Biggest Of 2014 So Far

Wiki – Solar Flare