PONERIZACIJA DRUŠTVA

Američki Vrhovni sud odobrio podmićivanje političara!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U posljednjih nekoliko godina smo imali prilike vidjeti kako SAD donosi krajnje opasne i nedemokratske zakone poput onog o obrambenoj autorizaciji s kojim američka vlada može zatvarati, mučiti i ispitivati ljude bez odluke sudova, zakona o potpunom imunitetu Monsanta i drugih trovačkih kompanija, zakona s kojim se silovane žene osuđuju na zatvorsku kaznu ako naprave abortus, pa ipak čini se da je demokracija netragom nestala iz države koja se smatra „vođom slobodnog svijeta“ kada je 02.04.2014. odobren zakon s kojim se omogućava legalizacija podmićivanja političara.

Američki političari su desetljećima dobivali na milijarde dolara kroz „donacije“ multinacionalnih kompanija koje su javnosti poznati pod nazivom „lobiranje.“ Zahvaljujući takvom davanju novca politika je postala ovisna o odlukama superbogatih ljudi koji su „odriješili kesu“ kako bi bili u stanju ostvarivati još veću dobit, te kako bi se zakoni donosili u njihovu korist.

Razmjena novčanih sredstava u visokoj politici je postala toliko očigledna i velika da je čak i International Bussiness Times izvijestio da je američki kongres od 2008. do 2010. dobio od 30 najvećih kompanija više novca za lobiranje (podmićivanje) nego li su iste kompanije platile poreza na dobit.

lobiranje

Cifre od kojih boli glava, lobiranje – legalizirano podmićivanje je postalo veće od plaćanja poreza na dobit.

U samo 22 godine nacionalni dug SAD-a se udvostručio, krajem 2012. je iznosio 16 bilijuna dolara, a danas iznosi 17,5 bilijuna dolara i još vrtoglavo raste. Svaki porezni obveznik je zadužen gotovo 152 tisuće dolara, a kamate na državna zaduženja iznose nevjerojatnih dva bilijuna dolara.

Ako se uzme u obzir trenutačno ekonomsko stanje u SAD-u gotovo je nevjerojatan podatak da multimiljunske kompanije s američkim sjedištem, lobiranjem postižu stvari od kojih bi se svakom normalnom empatičnom ljudskom biću „okrenuo želudac“ poput masovnih otpuštanja bez otpremnina radnicima (u svrhu povećanja profita), smanjenja minimalne satnice i skrivanja više od polovice svoje dobiti, a sve uz pomoć aktivnih političara iz njihova lobija, tada postaje jasno zašto su ovakve „mutne rabote“ jedan od razloga za rasplamsavanje građanskih nemira koji su bili najočitiji za vrijeme masovnih prosvjeda Occupy pokreta.

Prava zastava SAD-a, utjecaj korporacija je toliki da bi se umjesto zvijezda na američkoj zastavi mogli postaviti najpoznatiji logotopi.

Prava zastava SAD-a, utjecaj korporacija je toliki da bi se umjesto zvijezda na američkoj zastavi mogli postaviti najpoznatiji logotopi.

Neovisni mediji su se vrlo brzo fokusirali na političare i kompanije koje su imali najsnažnije lobije, a cifre koje su prešle iz ruku kompanija u ruku političara su postale prijetnja za neometano stvaranje sumnjivih zakona s kojima su kompanije i banke činile što god im padne na pamet, ne samo u okviru SAD-a već i na internacionalnim tržištima.

Krajem 2013. američka vlada je na nekoliko tjedana zatvorila sve vladine portale i portale vladinih agencija jer ih nije mogla plaćati.

Krajem 2013. američka vlada je na nekoliko tjedana zatvorila sve vladine portale i portale vladinih agencija jer ih nije mogla plaćati.

Bankrot je nekoliko puta visio nad američkom vladom poput giljotine, po Forbesovim napisima Amerikanci su toliko zaduženi kako privatnim kreditima, tako državnim dugom da im od svakog dolara ostaje samo 25%. Sjetimo li se prošle godine, vlada SAD-a je bila u toliko velikoj neprilici da su muzeji, javne škole pa čak i vladini portali, i portali najvećih vladinih agencija poput NASA-e bili blokirani i nedostupni gotovo dva tjedna, točnije sve do trenutka kada Obama nije sklopio dogovor s privatnim bankarima o dodatnom zaduživanju. Pa ipak novac za lobiranje se tada još više povećao.

Američki vrhovni sud očigledno ne mari za pravdu i krivdu te odobrava prijedloge zakona koji nemaju veze sa demokracijom.

Američki Vrhovni sud očigledno ne mari za pravdu i krivdu te odobrava prijedloge zakona koji nemaju veze sa demokracijom.

Nakon niza spletkarskih igara, odlične medijske kampanje i bučnih neokonzervativnih nastupa koji su tvrdili kako Amerika pripada Amerikancima, te Amerikanci imaju bogom dano pravo misliti i govoriti što žele, Federlana izborna komisija je izgubila svoje nadležnosti nad kontroliranjem novčanih sredstava koji se slijevaju u različite izborne kampanje, bogataši i najveće kompanije u dosluhu s neokonzervativcima, su uspješno stvorili zakon o legalizaciji podmićivanja točnije lobiranja za sve političare na tlu SAD-a savršeno zamaskiran navodnim pravom govora i obranom prvog amandmana, koji nema baš nikakve veze s kupovinom političara.

Mjeseci rasprave i potezanja po različitim republičkim parlamentima, su slučaj s brojnim sumnjivim uredbama donijeli do Vrhovnog suda, a najviše promjene (na gore) će doživjeti zakon koji nosi ime „Contributing money to a candidate“ s čim će se legalizirati plaćanje (čitajte podmićivanje) podrobnih političkih kandidata za vrijeme izbornih utrka od strane bogatih pojedinaca ili tvrtki. Svima koji imalo prate situaciju u američkom političkom ringu je jasno da kandidat s najviše novca i najboljim marketingom postaje izabran, dok oni koji nisu imali „toliko sreće“ (čitajte novca) bez obzira na program, postaju „časni“ gubitnici.

Ovakva izvješća bi uskoro mogla postati stvar prošlosti, do sada smo barem znali koliko je tko uložio u izbornu utrku predsjedničkih kandidata u SAD-u.

Ovakva izvješća bi uskoro mogla postati stvar prošlosti, do sada smo barem znali koliko je tko uložio u izbornu utrku predsjedničkih kandidata u SAD-u i čije interese štiti određeni političar.

Do 2014. godine privatne osobe su smjele donirati najviše 48.600 dolara stranačkim kandidatima, a Federalna izborna komisija je morala dobiti uvid u svaku donaciju pa čak i ako se radilo o izborima za gradske vijećnike. Na žalost to više nije slučaj, vremena su se promijenila, a demokracija više nema ništa s izborom građana i njihovim odlukama.

Američki Vrhovni sud je usvojio četiri neokonzervativna prijedloga za legalizaciju doniranja političara od predloženih pet, s obzirom da takvi prijedlozi zakona na koncu postanu zakoni, s takvom odlukom država i njeni građani više nemaju prava tražiti izvješća o financiranju kampanja, donacijama za stranke i političare i lobističke fondove. Korupcija tako ulazi na velika vrata u sve pore američkog političkog tijela, a ne bi se čudili da se ovakav slučaj uskoro proširi i drugim „demokratskim“ državama.

Do sada je postojao limit koliko osoba može donirati u nečiju izbornu kampanju. Na slici vidite dio Obaminog osobnog portala s gumbom za donacije iz predsjedničke utrke za 2012. Tada je jedna osoba mogla donirati malo više od 4.000 dolara.

Do sada je postojao limit koliko osoba može donirati u nečiju izbornu kampanju. Na slici vidite dio Obaminog osobnog portala s gumbom za donacije iz predsjedničke utrke za 2012. Tada je jedna osoba mogla donirati sveukupno najviše 48.000 dolara s jednom uplatom, od sada će taj limit biti gotovo četiri milijuna dolara.

U nedavnom obraćanju javnosti, jedan od boraca za političku pravdu Michael Walden, predsjednik Brennanovog centra za pravdu, je izjavio sljedeće:

„Ukidanje starog limita za političke donacije će omogućiti kupovinu političara od strane bogatih darivatelja koji po sadašnjem nacrtu zakona mogu u samo jednoj jedinoj donaciji dati 3,6 milijuna dolara. Ova odluka će dodatno srozati politički sustav u SAD-u koji i onako već radi na principu keš novca, te će se na takav način marginalizirati snaga običnih glasača koji neće imati novca za „kupovinu“ političara.“

Sudac Stephen Breyer je jedan od rijetkih koji su se suprostavili legalizaciji podmićivanja, po njemu je ovom odlukom Vrhovnog suda omogućena rupa u zakonu s kojom će bogati donatori davati milijune dolara strankama i političarima koji njima odgovaraju, te da će to u svakom slučaju onemogućiti demokratsku legitimnost izbora.

Promjene u zakonu o doniranju političara je pred Vrhovni sud podnio bogati pro-republikanski biznismen iz Alabame Shaun McCutcheon koji je izjavio da je limitiranje donacije političarima, bez obzira je li riječ o novcu korištenom za predizbornu kampanju ili lobiranje u direktnoj suprotnosti prvog amandmana iz američkog Ustava. On smatra da njemu nitko nema pravo limitirati količine novca koju on želi dati republikanskoj stranci i političarima iz republikanskog tabora.

Da podsjetimo prvi amandman se odnosi na pravo slobode govora, religijske slobode, slobode novinarstva i medija i slobode podnošenja peticija vladi SAD-a.

Predsjednik građanske udruge „Public Citizen“ Robert Weissman je na to izjavio sljedeće:

„Bez obzira na to što je odlučio Vrhovni sud, prvi amandman Ustava SAD-a nije osmišljen kao divovski megafon koji će najbogatiji u Americi koristiti kako bi ušutkali ostatak populacije. Naša jedini spas je da srušimo sramotni zahtjev McCutcheona te da se kroz građansku potporu milijuna Amerikanaca zajednički izborimo protiv plutokracije.“

Matrix World će s posebnom pažnjom pratiti ovaj slučaj jer smatramo kako politika SAD-a ima ogroman utjecaj na globalna događanja, a postane li novac jedini faktor opstanka i izabiranja političara u američkom sustavu, situacija u svijetu bi uskoro mogla postati puno gora i nepravednija.

Izvor Matrix World:

30 najvećih američkih tvrtki je od 2008. do 2010. kongresnom lobiju platilo više novaca nego li poreza na dobit!

ZBOGOM DEMOKRACIJO: Obama potpisao zloglasni zakon o obrambenoj autorizaciji!!

Predložen zakon s kojim će se silovane žene osuđivat na zatvor ako naprave abortus

Obama potvrdio zakon o izvanrednom stanju i drakonskoj policijskoj državi!!!

Obama potpisao zakon kojim Monsanto dobiva imunitet!

Izvor:

Nacionalni dug SAD-a uživo

Making Money the Measure of Politics – The US Supreme Court is Pushing Forward the Legalization of Bribery

The New Citizens United: Supreme Court Strikes Down Political Spending Limits for Rich Donors

Everything you need to know about McCutcheon v. FEC

Supreme Court ruling in McCutcheon v. FEC

Popis država po javnom dugu u odnosu na BDP

Is America Bankrupt?

Why America Is Headed Toward Bankruptcy In 13 Terrifying Quotes

First Amendment to the United States Constitution

When the Government Shuts, Even Web Sites Go Down