Tekstovi na srpskom jeziku

Kokosov orah – izvor hrane, zdravlja i lepote

Autor: Dušica Salai

Matrix World

Kokos je višenamenska biljka – koristi se kao hrana (i kao piće), kao lek, u kozmetici, u izradi odeće, kao građevinski materijal i kao sirovina za mnoge proizvode savremene industrije. Lako se vari, bogat je hranljivim materijama i mineralima, delotvoran je protiv gljivica, bakterija i virusa i poznat je kao antioksidant. Pored toga, kokosov orah snižava vrednosti šećera u krvi, štiti jetru i poboljšava imunitet, a ima i blagotvorno dejstvo na kožu i kosu. Kokosova voda je čak korišćena i kao infuzija, budući da je izotonična i sterilna, a na Filipinima i u Meksiku se fermentacijom kokosovog oraha dobija vino zvano „tuba“ obogaćeno probioticima.

Kokosov orah je plod kokosove palme (Cocos nucifera) i strogo botanički gledano spada u koštunice. Kad dostigne zrelost, težak je izmđu 1 i 4 kg  i sadrži i do litar kokosove vode, a na jednoj palmi bude 11-16 kokosovih oraha. Rasprostranjen je u tropskim krajevima, pogotovu na obalama i ostrvima Tihog i Indijskog okeana, delovima Indijie i Južne Amerike.

Poreklo kokosa je predmet rasprave jer neka naučna istraživanja ukazuju na Indo-Pacifičko poreklo (Tihi i Indijski ocean), dok su drugi zagovornici teze da poreklo vodi iz severozapadne Južne Amerike, gde je pronađen jedan od fosila kokosove palme.

Palma kokosa sa plodom.

Palma kokosa sa plodom.

Smatra se da su mu ime nadenuli portugalski moreplovci. Naime, veruje se da su ih tri udubljenja koja kokos ima u osnovi asocirala na sablast, ili vešticu što se na portugalskom kaže „coco“.

Kako Coconut Research Center navodi, ishrana ogromnog dela svetske populacije zavisi od svežeg kokosa. Prerađuje se širom sveta u kokosovo mleko, brašno, šećer i maslac, bezbrojne kozmetičke proizvode i sapune, i naravno, kokosovo ulje. O sastavu, hranljnivim i lekovitim svojstvima kokosovog ulja smo pisali ovde, a o brojnim mogućnostma primene kokosovog ulja u ishrani, kozmetici i lečenju ovde.

Izgled zdravog ploda kokosove palme.

Izgled zdravog ploda kokosove palme.

Prema pisanju Natural News, jedinstvena kombinacija masnih kiselina koje kokos sadrži ima pozitivan uticaj na zdravlje, pomaže u regulaciji telesne težine, poboljšava funkcije mozga, podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema, i dobar je izvor minerala neophodnih za funkcionisanje mnogih enzima.

Uticaj kokosa na regulaciju telesne težine

Kokosov orah je bogat trigliceridima srednje dugog lanca (MCTs), tipu prehrambene masnoće za koju je poznato da pokreće mršavljenje zbog brzine kojom je naše telo metaboliše. Jedna studija objavljena u izdanju Ceylon Medical Journal juna 2006., na primer, pokazala je dase MCTstokom varenja razlažu na slobodne masne kiseline srednje dugog lanca i monogliceride- dve supstance koje naše telo koristi odmah, umesto da ih skladišti kao salo. Štaviše, poznato je da MCTssuzbijaju glad efikasnije od dugo-lančanih triglicerida (nalaze se u hrani kao što su meso i sir), što sprečava prejedanje i vremenom smanjuje unos kalorija.

Kako kokos podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema

Velike količine MCTs u kokosu se takođe povezuju sa poboljšavanjem zdravlja kardiovaskularnog sistema. Prema rečima dr. Marie Pierre St-Onge, vodećeg istraživača u studiji objavljenoj u izdanju časopisa American College of Nutrition oktobra 2008. dobrovoljci koji su u sklopu četvoromesečnog programa mršavljenja u ishrani imali MCTs, doživeli su primetno smanjenje nivoa ukupnog holesterola i štetnog LDL holesterola. Dakle, ako patite od povišenog nivoa holesterola, dodavanje više kokosovih oraha u ishranu moglo bi da pomogne da ga stabilizujete.

Kokosov orah.

Unutrašnjost kokosovog oraha.

Kokos – odličan izvor vlakana

Prema USDA National Nutrient Database, jedna šolja mesa kokosovog oraha sadrži 7 grama dijetalnih vlakana. Iako većina ljudi zna da vlakna čiste crevni trakt i mogu da pomognu lečenju opstipacije, članak objavljen u izdanju Nutrition Revievs aprila 2009 pokazuje da ishrana bogata vlaknima takođe smanjuje nivo šećera u krvi, štiti nas od dijabetesa, podiže imunitet i – kao iMCTs – snižava nivo LDL holesterola u krvi. U stvari, kokosovi orasi su jedna od najboljih namirnica za održavanje zdravlja krvi.

Poboljšan rad mozga uz pomoć kokosa

Jedna porcija svežeg mesa kokosovog oraha obezbeđuje 17 odsto preporučenog dnevnog unosa (RDI) bakra, neophodnog mikroelementa koji aktivira enzime odgovorne za proizvodnju neurotransmitera – hemikalija koje mozak koristi za prenos informacija od jedne ćelije do druge. Iz tog razloga, hrana bogata bakrom, poput kokosa, može da pomogne da nas zaštiti od kognitivnog opadanja vezanog za starenje. Štaviše, studija objavljena u oktobru 2013. u Journal of Alzheimer’s Disease pokazuje da ulje u mesu kokosovog oraha može da pomogne u zaštiti nervnih ćelija od proteinskih plakova, koji doprinose progresiji Alchajmerove bolesti.

Mineralni sadržaj – Budući da se kokosov orah pretežno sastoji od masti, njegov profil minerala niži je od drugog tropskog voća. Ipak, kokosov orah sadrži solidan nivo kalijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma, cinka i važnog antioksidansa, selena. Pored toga, jedna porcija mesa kokosovog oraha  takođe nam obezbeđuje 60 odsto RDI magnezijuma,minerala koji omogućava brojne hemijske reakcije u našem telu a ogroman broj nas pati od nedostatka magnezijuma a da to i ne zna.

Izvori Matrix World:

Medicinsko čudo – kanabis u kokosovom ulju

Kokosovo ulje, super hrana protiv super bakterija, virusa i gljivica

Više od 100 razloga za korištenje kokosa kao kućnog lijeka za prirodno poboljšanje zdravlja

Vrste mlijeka i njihovi učinci na organizam

Prirodna zaštita od sunca – biljna ulja sa zaštitnim faktorom

Izvori za ovaj članak obuhvataju:

Coconuts can improve brain function, boost cardiovascular health and more

Coconut studies – Science Natural News

Coconut oil studies

Coconut Research Center