PONERIZACIJA DRUŠTVA

Kvantno čudovište i Orwellova farma

Autor: Andreev Gjore

Matrix World

Svjedoci smo kako se u praksi sve više potvrđuje poznata latinska izreka: „informatio potenzio est“ – „informacija je moć.“

Svatko od nas, pojedinačno, se “bombardira” informacijama o vremenu, ratnim sukobima diljem svijeta, otmicama, ubojstvima, cijenama dionica. Stalno dobivamo ogromne količine nepotrebnih podataka za čiju selekciju je potrebna velika količina energije i vremena. Onaj tko prvi dođe do relevantnih informacija obično ima veliku prednost nad konkurencijom ili protivnicima.

Ovaj tekst možete pročitati i na makedonskom jeziku.

Neosporna je vrijednost informacijskih tehnologija i kompjuterskih sustava, njihova primjena u gotovo svim područjima života je pridonijela stvaranju bolje kvalitete življenja svakog pojedinca, no moramo napomenuti kako računalna integracija ima svoju mračnu stranu.

Zamislimo situaciju u kojoj neka osoba, država ili kompanija ima dovoljno novca i tehničkih resursa koje može iskoristiti za stvaranje potpune kontrole nad ekonomskim i političkim zbivanjima u svijetu. Zamislimo kako bi takve osobe, države ili kompanije s relevantnim informacijama mogle manipulirati kako bi ostvarile značajnu korist. Sigurno se pitate, je li takvo što moguće?

Zapravo takvo što je moguće uz pomoć računala. Kombinacija ljudske naravi, gumbića na kompjuterskoj tastaturi i internetskih veza omogućuje jednostavno zavirivanje u svaku poru naše privatnosti od bankovnih računa, e-mail zaporki, sve naše virtualne barijere koje mogu biti srušene u djeliću sekunde, ako postoji volja, znanje i tehnologija.

Edward Snowden je otkrio mračni svijet špijuniranja i nadgledanja koji nalikuje na noćnu moru u obliku Orwellijanskog "Big brothera."

Edward Snowden je otkrio mračni svijet špijuniranja i nadgledanja koji nalikuje na noćnu moru u obliku Orwelijanskog “Big brothera.”

Potvrda o gubitku privatnih podataka na Internetu ima na svakom koraku. Jednu takvu potvrdu smo dobili od obavještajnog analitičara Edwarda Snowdena, koji je javno istupio s izjavom o tome kako su sve vrste tehnoloških komunikacija pod stalnim nadzorom moćne američke agencije za nacionalnu sigurnost – NSA.

Za konstantno snimanje velike količine informacija, te za pravovremenu obradu prikupljenih podataka u globalnoj obavještajnoj operaciji potreban je super moćni hardver kojega ne možemo usporediti niti s jednom poznatom računalnom tehnologijom dostupnom na tržištu.

Takva tehnologija je puno naprednija i revolucionarnija od bilo čega dostupnog javnosti.

U prilogu gore navedenim informacijama stoji i vijest o proizvodnji funkcionalnog kvantnog računala, više o tome možete pročitati ovdje. Ako tome dodate i funkcionalni kvantni Internet, sve postaje puno jasnije.

Iako, znanstvena zajednica tvrdi kako se na polju operabilnih kvantnih kompjutera ne postižu spektakularni rezultati, pitanje je vremena kada će se pojaviti prvi model kvantnog računala koji će dostići svoj puni potencijal.

Ukratko ćemo vam objasniti kako djeluju kvantna računala i zašto su ona tako revolucionarna.

Znanstvenici već nekoliko desetljeća eksperimentiraju s računalnim platformama temeljenima na kjubitima (qubit – kvantni bit), umjesto binarnih brojeva.

Ako niste do sada čuli o kjubitima, trebali biste, jer na njima leži kompjuterska budućnost.

Ako niste do sada čuli o kjubitima, trebali biste, jer na njima leži kompjuterska budućnost.

Kjubiti su osnova svakog kvantnog računala.

Informacije koje se unose u kvantna računala kodiraju se u kvantne bitove, koji imaju mogućnost postojanja u više od jednog stanja, zapravo mogu opisivati više od jednog stanja istovremeno. Kjubiti su zapravo atomi, ioni, elektroni i fotoni.

Kvantno računarstvo za temelj obrade podataka koristi kvantne mehaničke fenomene, takozvanu kvantnu superpoziciju. Zbog te činjenice, kvantni kompjuteri mogu riješiti probleme puno brže i učinkovitije od današnjih kompjutera temeljenih na tranzistorskoj ili čip tehnologiji.

Kjubiti se u kvantnim računalima mogu kontrolirati uz pomoć nekoliko uređaja koji se zasnivaju na:

  • Jonskoj zamci – pomoću optičkog ili magnetskog polja ili kombinaciji oboje.
  • Optičkoj zamci – korištenja svjetlosnih valova za kontrolu čestica.
  • Kvantnoj točci – napravljenoj od poluvodičkih materijala koji se koriste za kontrolu čestica.

Sposobnost kjubita za superpozicioniranje omogućava kvantnim računalima stvaranje, takozvanog paralelizma, točnije, paralelnog izvršavanja više operacija istovremeno.

Paralelizam kvantnim računalima omogućuje pokretanje milijuna izračuna istovremeno, za razliku od današnjih računala koja u određenom trenutku mogu raditi samo na jednoj jedinoj operaciji. Na primjer, 30 kjubitno kvantno računalo ima snagu konvencionalnog računala s kapacitetom obrade 10 teraflopa. Usporedbe radi, procesorska snaga prosječnog destop računala se mjeri u gigaflopovima. Jedan teraflop je 1000 gigaflopa.

Hoće li super moćna tehnologija, nalik na onu iz znanstvene fantastike, uskoro postati stvarnost.

Hoće li super moćna tehnologija, nalik na onu iz znanstvene fantastike, uskoro postati stvarnost.

Kvantna računala koriste još jedan fenomen koji ih čini posebnima, taj fenomen se u kvantnoj mehanici naziva “interlacing” ili prepletanje.

Taj fenomen je jako dobro poznat u kvantnoj fizici. Ako na dva atoma ugljika djeluje vanjska sila doći će do međusobnog prepletanja, gdje prvi atom preuzima kvantna svojstva drugog atoma. Kvantno prepletanje može uzrokovati nekontrolirano kretanje atoma u svim smjerovima. Ovaj fenomen se koristi za rješavanje jednog od najvećih problema u kvantnom računarstvu, a to je slučajna promjena stanja na subatomskoj razini čestica koja onemogućava čitanje rezultata.

Kako bi se mogao napraviti funkcionalni kvantni kompjuter, znanstvenici moraju pronaći način za, takozvano, indirektno čitanje stanja, kako bi se očuvala cjelovitost sustava.

Kad se savlada ovaj problem, atomi se neće nekontrolirano pomicati. Kad se jedan atom pobudi, napravit će se “okret” u jednom smjeru, pri čemu će isti dobiti određenu vrijednost, dok će drugi atom napraviti “okret” u suprotnom smjeru te će dobiti suprotnu vrijednost. Na takav način će se omogućiti čitanje vrijednosti oba kjubita bez pregleda i provjere njihovog stanja.

Kvantni kompjuteri će imati veliku brzinu obrade podataka, njihova “snaga” kvantne obrade će se nabolje prikazati primjenom u kriptografiji.

Današnji kompjuterski sustavi uzimaju dosta vremena i sredstava za obradu velikih količina informacija koje agencije zasigurno generiraju uz primjenu različitih vrsta monitoringa, zbog prolaza vremena za vrijeme obrade podataka i njihove analize, dobar dio informacija gubi na aktualnosti.

Ovdje, kvantna računala ponovno ulaze “u igru,” na velika vrata.

Uzmemo li u obzir da velika količina informacija dolazi iz različitih izvora poput: nadzornih CCTV kamera s gotovo svakog raskrižja, internetskih aktivnosti pojedinaca, telefonskih poziva, društvenih mreža i drugih tehnoloških oblika komunikacija, a nakon toga se ti isti podaci skupljaju u različitim centrima. Stvaranje kvantnih računala da bi se svi podaci prikupljali u jednom jedinom centru, a bilo bi dovoljno upisati ime neke osobe da se sve informacije o toj osobi pojave na zaslonu kvantnog kompjutera, uključujući i najnoviji podaci koji se događaju u realnom vremenu. Brza obrada podataka u cilju održavanja aktualnosti informacija će se omogućiti jedino uz pomoć kvantnih računala.

Jedna stvar nam mora biti jasna, onaj tko prvi dođe u posjed funkcionalnog kvantnog kompjutera će imati prednost nad svima osatalima.

I na koncu, ostaje pitanje, hoće li kvantni strojevi dati “vjetar u jedra” umjetnoj inteligenciji?

To ostaje da se vidi.

Izvori Matrix World:

Dva dijamanta povezana čudnim kvantnim uplitanjem

Amerikanci imaju operabilni kvantni Internet!

Paralelni univerzumi su stvarnost, a ne znanstvena fantastika

Znanstvenici uspjeli stvoriti gotovo psihičku komunikaciju

Hoćemo li uskoro imati operabilne kvantne kompjutere?

Izvor:

Google’s quantum computer flunks landmark speed test

FLOPS – Wikipedia

Gigaflops Definition

Quantum computer – Wikipedia