TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Dupini spasili djevojku u moru od sigurne smrti

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Dupini su vjekovima zaokupljali ljudsku maštu zbog inteligentnog, empatičnog i altruističnog ponašanja, no skeptični znanstvenici su smatrali kako su dupini tek obične životinje koje prate svoje instinkte te da ne mogu imati najplemenitije od „ljudskih“ društvenih osjećaja. Vjerojatno bi znanstvena zajednica nastavila tako misliti o ovim životinjama da se 2012. nije dogodio slučaj brzog spašavanja na moru koji nalikuje najnevjerojatnijim basnama.

Grupa znanstvenika na čelu s Maddalenom Berazi iz udruženja za očuvanje oceana Ocean Conservation Society iz Kalifornije je prije dvije godine promatrala i pratila grupu dupina u priobalju Los Angelesa. Berazin tim je promatrao društvenu interakciju dupina te su fotografirali njihove leđne peraje kako bi mogli identificirati sve pripadnike lokalne dupinske populacije.

Dupine mnogi smatraju običnim morskim klaunovima, životinjama koje djeluju na osnovi urođenog instinkta, pa ipak oni pokazuju empatične osjećaje prema ljudima.

Dupine mnogi smatraju običnim morskim klaunovima, životinjama koje djeluju na osnovi urođenog instinkta, pa ipak oni pokazuju empatične osjećaje prema ljudima.

Tijekom prvih minuta opservacije dupini su se normalno hranili, igrali međusobno i naravno promatrali znanstvenike s jednakom znatiželjom kao što su znanstvenici promatrali njih.

Ubrzo se jedan od dupina brzo odvojio od grupe te je nestao prema pučini, a potom su mu se pridružili svi pripadnici grupe uz uznemireno glasanje, zbunjeni znanstvenici nisu znali što se događa te su odlučili pratiti dupine koji su odjednom izgubili interes za uobičajene dnevne aktivnosti.

Dupini su toliko brzo plivali, da su ih znanstvenici jedva uspijevali pratiti u svojoj motornoj brodici.

Maddalena Bearzi za vrijeme fotografiranja dupina.

Maddalena Bearzi za vrijeme fotografiranja dupina.

Nakon tri milje brze potjere po moru, dupini su stvorili veliki krug oko crne mrlje u moru, za koju su znanstvenici otkrili kako je riječ o djevojci koja se bacila s obale u namjeri da počini samoubojstvo.

Berazin asistent je prvi uočio djevojku u moru s pramca brodice u kojoj su se nalazili. Djevojka nije davala nikakve znakove života, te su znanstvenici smatrali da su došli prekasno. Dupini su ostali u neposrednoj blizini djevojke sve do trenutka kada se ona trznula tražeći pomoć, nakon toga nesretna utopljenica je izvučena na palubu brodice i pružena joj je prva pomoć.

Iako je djevojka već bila pošteno pothlađena, do povratka u marinu del Rey počela je davati sve više znakova života. Najveći problem spasiteljima je bila činjenica da 18-to godišnja djevojka nije dobro razumjela engleski jezik no oko vrata je imala svezanu vodonepropusnu vrećicu s oproštajnim pismom i putovnicom, što je spasiteljima omogućilo kontakt s dalekom obitelji i njenim veleposlanstvom u SAD-u.

Nakon nekoliko sati, znanstvenici su dobili informaciju da će se djevojka u potpunosti oporaviti te da je u SAD-u bila na proputovanju iz Njemačke, a obala Kalifornije joj se učinila savršena da skonča svoj život, dirljiva poruka iz njenog oproštajnog pisma je uskoro postala poznata svima, jer su prevoditelji brzo odradili svoj posao, naime djevojka se odlučila ubiti zbog osjećaja osamljenosti i nepripadanja društvu, pa ipak njen život su spasili – neobični prijatelji – dupini.

Berazin tim je shvatio kako su dupini uradili nešto o čemu su nas do sada učile samo neobične priče i legende, pokazali su empatiju prema pripadniku druge vrste, „vodeći“ pomoć do utopljenika, na najbrži mogući način.

Znanstvenici su za vrijeme spašavanja mlade njemice potpuno zaboravili na dupine, no svi do iti jednoga su se pitali, što bi se dogodilo da oni nisu bili u blizini?

Do sada su zapisane brojne priče o ljudima koje su dupini spasili od utapanja, nevremena ili morskih pasa, no kao što smo već rekli znanost je na to gledala s očiglednom skepsom.

Maddalena Berazi za vrijeme promatranja dupina.

Maddalena Berazi u još jednom susretu s dupinima.

Maddalena Berazi je diplomirani ekolog i biolog sa specijalizacijom za oceanske sisavce, u zadnjih 25 godina istraživanja radila je po morima divljem svijeta, no nije imala priliku vidjeti nešto tako neobično poput ovog slučaja. Cijeli događaj je opisan u knjizi Dolphin Confidential: Confessions od a Field Biologist. Ova knjiga je izdana od strane tiskare Sveučilišta Chicago 2012. te predstavlja rijetku poslasticu za sve ljubitelje dupina i drugih morskih sisavaca.

Pa ipak, znanost ne može objasniti kako je moguće da dupini imaju empatije prema ljudima kojima je očigledno potrebna pomoć, kada veliki dio ljudske populacije ne pokazuje tu istu empatiju niti prema pripadnicima svoje vrste, a kamo li prema životinjama.

Mnogi još uvijek žele vjerovati da se radi o životinjskom instinktu, mada ne mogu objasniti koji bi to životinjski instinkt trebao „pomagati“ ljudima.

Kako god bilo, smatramo da dupini zaslužuju puno više od izigravanja jeftine zabave u delfinarijima ili još jeftinije mačje i ljudske hrane kroz pokolje koji se godišnje obavljaju Japanu.

Sramotno je da neki pripadnici ljudske vrste nemaju empatije te da nas dupini tome moraju učiti. Možda bi se dijelom trebali ugledati na dupine, možda bismo svijet trebali početi gledati s drugim očima, kako bismo postali duhovnija i pravičnija bića koja ne gledaju na sve s visoka.

Drugi tekstovi o dupinima:

Dupini koriste osobna imena, vide nerođene bebe i prepoznaju prijatelje koje nisu vidjeli desetljećima

Nevjerojatni dupini

Dupini – životinje koje zapanjuju svojom inteligencijom i šarmom

Plivanje s dupinima: Životno iskustvo bez premca!

Dupini pričaju kao ljudi

Izvor:

Dolphins Guide Scientists to Rescue Suicidal Girl

Dolphins signaled researchers to aid in unexpected rescue