TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Otkriven čudesni podzemni svijet ispod leda na Grenlandu

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Znanstvenici godinama smatraju kako se planetarni ledeni pokrivači nepovratno gube u naletu globalnog zatopljenja, no nedavna objava znanstvene studije u žurnalu Nature Geoscinece bi mogla u potpunosti promijeniti naše poimanje o stvaranju i mijenjanju ledenih naslaga.

Radarske snimke sjevernog dijela Grenlanda su pokazale neobične strukture nalik na tornjeve i nebodere visoke nekoliko stotina metara koji su znanstvenicima isprva nalikovali na izrazito okomite padine planina no naknadnim istraživanjem je utvrđeno kako se radi o prastarim strukturama leda omotanima u naslage novog leda koji se stalno stvara duboko ispod glečera.

Područje s podzemnim ledenim svijetom Grenlanda.

Područje s podzemnim ledenim svijetom Grenlanda.

Robin Bell, voditelj znanstvene studije koja je izučila ove neobične pojave je naknadno izjavio sljedeće:

„Svakim danom otkrivamo nove slične strukture na dubini većoj od milje ispod površine leda. Do sada smo smatrali da se led polako topi od dna prema površini, no čini se da se voda polako spušta do superhladnih područja duboko u ledenim naslagama te se tako stvaraju omotači oko prastarih ledenih struktura koje su se u prošlosti konstantno ledile i topile.“

Sofisticirana tehnologija gravitacijskog radara kojeg je NASA koristila za snimanje planetarne površine ispod polarnih i subpolarnih naslaga leda je davala izvrsne rezultate za snimanje iz zraka u zadnjih 20 godina, no znanstveni timovi su smatrali kako su neobični oblici ispod leda stijene i planinski lanci, pa ipak situacija na terenu je začudila sve, jer nitko nije mogao vjerovati kako priroda ima mehanizme za stvaranje ledenih struktura ispod snijega i leda koji se u zadnjih nekoliko desetljeća osjetno topio.

Neobične vertikalne strukture leda snimljene na dubini od jedne milje ispod površine ledenjaka.

Neobične vertikalne strukture leda snimljene na dubini od jedne milje ispod površine ledenjaka.

Kristy Tinto, članica znanstvenog tima Sveučilišta Columbia je ostala jednako zaintrigirana i iznenađena nalascima istraživanja kao i njene kolege:

„Ovo jednostavno rečeno izgleda spektakularno. Led bi trebao biti snimljen u paralelnim neprekidnim horizontalnim naslagama, barem smo mi do sada smatrali da prastare naslage leda tako izgledaju. Umjesto vodoravnih površina, mi smo otkrili da led ruši sve poznate znanstvene standarde te da naslage na dnu ledenjaka i ispod polarnih kapa nalikuju ogromnim neboderima. Dok letimo preko ravnih beskonačnih predjela ledenjaka na Grenlandu gotovo svi zaspimo od dosade, no nitko od nas nije mogao pretpostaviti da se u dubini glečera skrivaju takva čudesa.“

Do sada su znanstvenici milili da otopljena voda iz površine ledenjaka nepovratno nestaje u morima i jezerima, pa ipak, stvarnost je drugačija.

Do sada su znanstvenici mislili da otopljena voda iz površine ledenjaka nepovratno nestaje u morima i jezerima, pa ipak, stvarnost je drugačija.

Okomite ledene strukture sjevernog Grenlanda pokrivaju gotovo 10% snimane površine, a najveće ledene tornjeve su znanstvenici pronašli ispod glečera Petermann koji je dvaput veći od otoka Manhattan. Ovaj ledenjak je prije nekoliko godina prolazio kroz brze promjene, a znanstvenici su smatrali kako će brzo nestati zbog učinaka globalnog zatopljenja, no umjesto nestanka, led se ponovno formirao na način koji nitko nije mogao zamisliti, stvarajući groteskne figure od kojih zastaje dah.

Znanstvenici su smatrali da se ledenjaci polako tope od dna, poput ovog prizora iz kristalne špilje na Islandu, no stvarnost je puno kompliciranija.

Znanstvenici su smatrali da se ledenjaci polako tope od dna, poput ovog prizora iz Kristalne špilje na Islandu, no stvarnost je puno kompliciranija.

Znanstvenici su do sada imali neke naznake o procesima duboke rekonfiguracije leda no smatrali su da takvi procesi nastaju u okviru stotina tisuća godina, a ne u 24 mjeseca ili manje.

Najveće iznenađenje je zapravo ponovno i brzo zaleđivanje vode koja je u dubinu prastarih ledenjaka nestala za vrijeme toplih perioda, zapravo svi znanstvenici su smatrali kako otopljena glečerska voda nastavlja svoj put prema jezerima i morima, te da ona nikako ne ostaje na gotovo istom mjestu.

Nove formacije leda su puno tvrđe od starog leda, stari led je porozan i prožet velikim rascjepima, dok dubinski led nalikuje više na glatku betonsku strukturu.

Izvor:

Frozen underworld discovered beneath Greenland ice sheet

Deformation, warming and softening of Greenland’s ice by refreezing meltwater

Frozen underworld discovered

Melting and refreezing of deep Greenland ice speeds flow to sea: Findings may shift understanding of ice sheet behavior

Melting and refreezing of deep Greenland ice speeds flow to sea, study says