TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Pletena moderna rasklopiva skloništa prikupljaju čistu vodu i stvaraju struju

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U svijetu trenutačno postoji 40 milijuna izbjeglica, a njihov broj svakodnevno raste, samo iz Ukrajine i Sudana, svaki dan bježi oko 18 tisuća ljudi. Do sada su se humanitarne organizacije pokazale kao loši pomagači, poglavito u domeni osiguravanja privremenih skloništa te raspodjele vode i hrane potrebitima. Koliko su najveći organizirani pomagači katastrofično uređeni smo imali prilike vidjeti i u područjima nastradalima poplavom u našoj zemlji i susjedstvu, pa ipak rješenja ima i to u obliku pletenih skloništa koja prikupljaju pitku vodu iz okoliša i stvaraju električnu energiju uz pomoć solarnih vlakana.

Kanadski arhitekt i dizajner Abeer Seikaly je dugo razmišljao o tome kako stvoriti pametnu alternativu za šatore i druge oblike primarnih skloništa za sve one koji su ostali bez doma. Seikaly je smatrao kako najveći problem imaju prognanici, te da bi se trebao koncentrirati na rješenje koje će omogućiti višekratnu upotrebu, laganu relokaciju uz osiguravanje prikupljanja kišnice, vode iz tla, te osiguravanje prikupljanja električne struje iz sunčeva zračenja.

Pleteni beduinski šator.

Pleteni beduinski šator.

Seikaly je smatrao kako nomadi iz pustinjskih dijelova Bliskog Istoka i Arabije imaju dosta dobrih ideja koje je on spremno prihvatio za bazu njegova istraživanja i traganja za novom vrstom skloništa, naime nomadi – beduini, obično stvaraju pletena vunena skloništa koja ljude štite podjednako od vrućine i hladnoće.

Problem s beduinskim skloništima je taj što imaju glomaznu drvenu konstrukciju te što su same tkanine iz pokrova bile izuzetno teške. Beduinima takve konstrukcije nisu predstavljale problem jer su se prebacivali s jednog mjesta na drugi uz pomoć velikog broja deva i tegleće marve, a osim toga njihove migracije su bile dragovoljne bez patokratskih čimbenika, poput ratovanja, napada od strane paramilitarnih postrojbi i pljačkaša.

Seikaly je uskoro shvatio kako mu priroda može pomoći u stvaranju originalnog dizajna koji će omogućiti pravljenje jedisntvenog skloništa koje će biti lagano i sigurno te koje će se moći montirati ili demontirati u manje od sat vremena.

Osnova pletenja šatora, pomoć iz prirode.

Osnova pletenja šatora, pomoć iz prirode.

Forma krizanteme i borove šišarke, pletenih korpi i zmijske kože u kombinaciji s ultralaganom modernom pletenom strukturom prožetom solarnim vlaknima i mikro cjevčicama za prikupljanje vode je uskoro oblikovana u najnoviju vrstu skloništa.

Seikaly je najbolje iz prirode primijenio na svom modernom sklopivom skloništu.

Seikaly je najbolje iz prirode primijenio na svom modernom sklopivom skloništu.

Seikaly je s vanjske strane skloništa utkao solarna vlakna koja apsorbiraju solarnu energiju i pretvaraju je u električnu energiju, te je pohranjuju u modernim laganim baterijama u podu skloništa, sama unutrašnjost skloništa je izolirana na takav način da vlaga i temperaturne razlike ne predstavljaju nikakav problem zbog odlične izolacije, a unutrašnji zidovi pletenog skloništa omogućavaju prikupljanje kondenza, kišnice i vlage s tla, te se sva prikupljena čista voda pohranjuje u središnjem rezervoaru koji se nalazi u sredini krova same konstrukcije.

Shematika jedinstvenog pletenog sklopivog skloništa.

Shematika jedinstvenog pletenog sklopivog skloništa.

Dizajn ovog skloništa je jednom riječju čudesan, jer se po prvi put ne mogu vidjeti razlike između nosača, konstrukcije i pokrova, sve je elegantno i pametno utkano u cjelinu od koje zastaje dah.

Skloništa za vrijeme vrućina se otvaraju i samoklimatiziraju.

Skloništa za vrijeme vrućina se otvaraju i samoklimatiziraju.

Samo sklonište je napravljeno na takav način da može poslužiti u najekstremnijim uslovima, za vrijeme velikih vrućina, konstrukcija se otvara omogućavajući prirodno klimatiziranje uz stalnu hladovinu, a za vrijeme hladnoća konstrukcija se zatvara, no zbog već spomenutih mikro cjevčica, ne postoji efekt kondenzacije zbog disanja i ljudskog znoja.

Za vrijeme snijega, kiše i hladnoće, skloništa se zatvaraju i prikupljaju kondenzaciju stvarajući čistu pitku vodu.

Za vrijeme snijega, kiše i hladnoće, skloništa se zatvaraju i prikupljaju kondenzaciju stvarajući čistu pitku vodu.

U donjim dijelovima konstrukcije nalaze se brojni džepovi nalik na torbe, svi oni imaju zatvarače i omogućuju pohranjivanje velike količine robe, hrane i osobnih predmeta.

Skloništa su opremljena vlastitom rasvjetom i napajanjem.

Skloništa su opremljena vlastitom rasvjetom i napajanjem.

Rezervoar u krovnom dijelu konstrukcije prikuplja vodu uz pomoć takozvanih termodsifona, a ovaj način prikupljanja vode je toliko učinkovit da se korisnici skloništa mogu brzo otuširati. Tuširanje je omogućeno i uz pomoć sustava drenaže na centralnom dijelu poda skloništa, tako da ostatak poda ostaje suh bez obzira na korištenje vode iz rezervoara.

Nevjerojatna unutrašnjost laganog pletenog skloništa koje se može spakovati za manje od sat vremena.

Nevjerojatna unutrašnjost laganog pletenog skloništa koje se može spakovati za manje od sat vremena.

Seikaly smatra kao je ova konstrukcija omogućila premošćivanje jaza između sigurnosti i udobnosti doma i nesigurnosti i neudobnosti svih onih koji su ostali bez krova nad glavom:

„Ova superlagana konstrukcija može metaforički i bukvalno ljudima „satkati“ novi život, omogućavajući im da u najsurovijim uslovima imaju sigurno i udobno mjesto za život, uz osiguravanje privatnosti i potreba za strujom  i vodom. Prognani i ljudi bez doma u ovakvom skloništu mogu ponovo sastaviti vlastitu tapiseriju života, usudio bih se reći kako im ovo pleteno skrovište omogućava stvaranje doma.“

Ovo sklonište je zaista nevjerojatna kombinacija tradicije i najmodernijih materijala i tehnologija, nadamo se da će humanitarne organizacije konačno progledati i početi davati potrebitima ono što im zaista treba.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvor:

Collapsible woven refugee shelters powered by the sun

Abeer Seikaly – Structural Fabric Weaves Tent Shelters into Communities