PONERIZACIJA DRUŠTVA

Uzgoj peradi u budućnosti – želite li da Vaš obrok bude zombi ili „gejmer“?

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Jeste li se ikad zapitali postoji li nešto gore od vožnje u prepunom autobusu kada nemate ni dovoljno mjesta da udahnete, ali ni zraka za to? Ili kako bi bilo cijeli život provesti u takvoj vožnji? U sličnim uvjetima život provode pilići na industrijskim farmama, ukoliko se to može nazivati životom. Iz dana u dan u komercijalnim američkim farmama njih po 23,12 milijuna (ili 8,44 milijarde godišnje) pokušavaju se kretati po najčešće malim, mračnim, prljavim i prenapučenim kavezima gdje ih se hrani supstancijama koje pospješuju rast, ali štete njihovom zdravlju. Procjenjuje se da u SAD-u deseci milijuna pilića ugibaju još u kavezima zbog zatajenja srca te problema s plućima ili tijekom transporta. Kako bi stali na kraj takvom uzgoju, stručnjaci s različitih područja osmislili su načine „humanijeg“ uzgoja životinja.

Jedno od rješenja za humaniji uzgoj bez nanošenja boli i narušavanja slobode i kretanja jest učiniti da navedeno ne postoji. Naime, glavni somatosenzorni, motorički, vidni, slušni, njušni i okusni centri smješteni su u evolucijski najmlađem dijelu mozga, moždanoj kori ili korteksu (cortex), dok su refleksni centri važni za preživljavanje smješteni u moždanom deblu (truncus encephalicus), evolucijski starijem dijelu. Ukoliko se životinji (a pritom se misli i na čovjeka) odstrani korteks, a moždano deblo ostane neoštećeno, organizam može preživjeti i obavljati osnovne vitalne funkcije, no u konstantnom je stanju kome – doživotno vegetira.

Ima li kraja ljudskoj morbidnosti?

Ima li kraja ljudskoj morbidnosti?

Budući da u takvom stanju ne osjeća ni bol, ni potrebu za kretanjem niti što treće, uzgoj peradi s odstranjenim korteksom predstavlja jedno od bizarnih rješenja navedenih problema. Tvorac ideje, André Ford,  izradio je u tu svrhu veliku čeličnu konstrukciju u koju stane oko tisuću pilića kojima su odstranjeni korteks mozga, ali i noge, kako ne bi nepotrebno zauzimale prostor, te su spojeni na sustav cijevi kojima primaju vodu, hranu i kisik. Smatrajući da u ovom području industrije nije moguće ostvariti humane uvjete uzgoja, Ford vjeruje da njegovo rješenje, iako predstavlja drukčiji pogled na problematiku od uobičajenog, može naići na primjenu u budućnosti.

Nove farme "klinički mrtvih" pilića bi izgledale ovako.

Nove farme “klinički mrtvih”  beznogih pilića bi izgledale ovako.

Iako ne rješava problem smrti, koja zasigurno jest neugodno iskustvo za pilića, nedavno se pojavio prijedlog o uključivanju virtualne tehnologije u uzgoj peradi. Austin Stewart, asistent profesora na Iowa State University, udario je temelje jednom od mogućih načina uzgoja peradi u budućnosti, ali i stoke općenito, stavivši pilićima naočale koje virtualnom tehnologijom dočaravaju stvarnost.

Jesu li vrli znanstvenici dobili ideju o farmama klinički mrtvih pilića iz filma Matrix?

Jesu li vrli znanstvenici dobili ideju o farmama klinički mrtvih pilića iz filma Matrix?

Na takvu ideju došao je tijekom predavanja na kojem je čuo kako pilići uzgojeni u kavezima nemaju tragove stresa na tijelu kakve imaju pilići uzgojeni na otvorenom. To ga je navelo da pokuša razviti način na koji bi pilići bili uzgajani u kavezu kako bi se izbjegli utjecaji stresa koje donosi život na otvorenom, ali bi im se stvorio dojam života na otvorenom, što je i omogućeno upotrebom virtualne tehnologije. Sam Stewart naglašava kako njegova ideja nije savršen odgovor na brojne probleme industrijskog uzgoja životinja, nego da mu je cilj potaknuti raspravu o toj temi.

Virtualni svijet za piletinu u kavezima, umjesto organskog i prirodnog uzgoja na otvorenom, je li znanost zaista poludjela?

Virtualni svijet za piletinu u kavezima, umjesto organskog i prirodnog uzgoja na otvorenom, je li znanost zaista poludjela?

Uz „meso iz epruveta“, koje već postepeno ulazi u prehrambenu industriju, ova dva pogleda na budućnost uzgoja peradi zasigurno ističu važnost ozbiljnijeg bavljenja ovom tematikom. Trenutno stanje je neodrživo, a adekvatnog rješenja zasad nema te, ukoliko se ne osmisli bolje rješenje, dio naših obroka moglo bi činiti meso zombi (vegetirajućih) ili „gejmerskih“ (koje život provedu u virtualnom svijetu) životinja.

Izvor:

Forget About Free Range: These Oculus Rift–Wearing Chickens Roam Virtually

Are Brainless Chickens the Solution to Animal Cruelty?