TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Slomljeno srce: što nam emocije zapravo mogu učiniti?

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Provodeći istraživanja na životinjama, veterinari i biolozi uočili su neobičnu pojavu: u trenutku kada uvjerljivo nadmoćni predator ulovi plijen i ishod postane jasan, u krv plijena se ispusti tolika količina adrenalina da ona počne toksično djelovati na plijen, oštećujući mu mišiće, uključujući i srce. Ta pojava dokazana je kod brojnih životinjskih vrsta, pa čak i kod ljudi. Primjerice, kod stanovnika SAD-a je za vrijeme jakog potresa zabilježen rapidan porast broja smrtnih slučajeva koje nisu izravno uzrokovane potresom, poglavito onih povezanih s problemima kardiovaskularnog sustava. Tek 2005. godine u medicinsku je literaturu ta pojava službeno uvrštena pod nazivom „stresna kardiomiopatija“, iako su ju mnogi znanstvenici nastavili zvati „bolešću slomljenog srca“.

Dugo se smatralo da je fiziološko funkcioniranje ljudi neovisno o emocijama, izuzimajući iz toga „reflekse“ poput straha, iako su postojali dokazi koji su jasno ukazivali na suprotno. Primjerice, jedna žena je doživjela jake bolove u prsima koji su se proširili i na lijevu ruku, što je prepoznatljiv pokazatelj srčanog udara, iako u arterijama oko srca nije postojao nikakav ugrušak. Posvetivši više pažnje samom slučaju, znanstvenici su shvatili da je uzrok intenzivnog stezanja srca emocionalne prirode – ta žena je nekoliko trenutaka prije pojave boli saznala da je njezin sin počinio samoubojstvo. Tek u prošlom desetljeću, nakon što je „bolest slomljenog srca“ postala dio medicinske znanosti, više se pažnje počelo posvećivati tome što sve može izazvati „slamanje srca“.

Nakon novih istraživanja, teško je ignorirati brojne negativne psihosomatske efekte koji nastaju zbog "slomljenog srca."

Nakon novih istraživanja, teško je ignorirati brojne negativne psihosomatske efekte koji nastaju zbog “slomljenog srca.”

Istraživanja novijeg datuma rasvjetlila su još jednu pojavu o kojoj se dugo raspravljalo – smrti nakon gubitka voljene osobe. Iako se u brojnim romantičnim pjesmama i sladunjavim filmovima to vješto izbjegava, činjenica je da ljubav može dovesti osobu do smrti u kratkom roku, ukoliko dođe do naglog i neočekivanog gubitka partnera. Harvardski su znanstvenici svojim istraživanjem pokazali da je u roku 24 sata od smrti partnera smrtnost osoba kojima je umro partner 21 puta veća od prosječne smrtnosti.

Istraživanje provedeno na udovcima i udovicama starijim od 60 godina pokazalo je da u prvih mjesec dana nakon smrti partnera rizik od srčanog ili moždanog udara dvostruko veći nego kod osoba čiji je partner živ, što se objašnjava kao posljedica negativnog djelovanja emocije žaljenja na krvožilni i endokrini sustav, ali i kao posljedica neredovitog uzimanja lijekova uzrokovanog stresom. Iako je ovo istraživanje pokazalo da se nakon 30 dana rizik od moždanog ili srčanog udara postupno smanjuje, rezultati drugog istraživanja pokazali su da je vjerojatnost smrti pojedinca u roku godine dana od smrti voljene osobe 6 puta veća od prosječne vjerojatnosti smrti. I životne priče mnogih poznatih osoba završile su „slomljenim srcem“.

Johnny Cash je umro samo četiri mjeseca nakon svoje supruge June.

Johnny Cash je umro samo četiri mjeseca nakon svoje supruge June.

 

Tako je, primjerice, Johnny Cash umro četiri mjeseca nakon svoje supruge June zbog komplikacija vezanih uz dijabetes, dok je bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva, James Callaghan, umro od upale pluća samo 11 dana nakon svoje supruge Audrey.

Hormonski mehanizam u pozadini „slomljenog srca“ jest povećana cirkulacija kortizola („hormona stresa“). Iako sam po sebi trenutačno nije štetan, duže izlaganje većim količinama kortizola, poput žalovanja, može dovesti do katastrofalnih posljedica za organizam. On uzrokuje povećanje količine šećera u krvi, koje zatim djeluje na brojne dijelove ljudskog tijela. Kod žena je nakon gubitka partnera zabilježena pojava pod imenom telogen effluvium, odnosno, gubitak kose. Kod prosječne osobe 10% kose je u mirujućem stadiju u svako životno doba, dok dnevno ispadne 30 do 150 vlasi.

Povećana količina kortizola „umiri“ još dodatnih 30% kose koja nakon 3 mjeseca se ne aktivira nego odmah ispada, stvarajući dojam ćelavosti. Ipak, pojava se s vremenom postepeno povlači. Budući da kortizol priprema organizam za bijeg iz stresne situacije, povećana količina šećera većinom je usmjerena prema mišićima, zbog čega brojni sustavi ostaju zapostavljeni te posljedično oslabe. To se odnosi i na imunosni sustav, zbog čega se povećava učestalost virusnih oboljenja za 20%, ali i prehlada i gripe. Da situacija bude još gora, kortizol oslabi djelovanje injekcija, tako da cijepljenje protiv gripe gubi svrhu.

Uz navedeno, dugotrajna izloženost kortizolu uzrokuje i glavobolje, palpitacije, vrtoglavice, mučninu, grčeve u želucu i bolove u mišićima. Napadaji astme i čirevi na želucu također postaju učestalija pojava, a krvni tlak ostaje povišen i četiri godine nakon samog gubitka voljene osobe. Istraživanja su pokazala da postoji i povezanost pojave tumora i gubitka voljene osobe, iako je na tom području potreban dodatan rad.

S gubitkom voljenih osoba povezuju se i brojne promjene u načinu života koje uz djelovanje kortizla dodatno štete organizmu. Primjerice, kortizol slabi procese stvaranja koštanog tkiva, zbog čega udovice imaju manje čvrte kosti, a situaciju dodatno otežavaju depresivnost i anksioznost, koje dovode do smanjenja kretanja. Također, nerijetko se pojavi i dijabetes tipa 2, koji za sobom vuče manju gomilu ostalih zdravstvenih problema, poput gubitka vida i problema s bubrezima.

„Slomljeno srce“ doista predstavlja sindrom širokog raspona koji je postepeno sposoban pomoću brojnih mehanizama razoriti organizam u potpunosti, no njegovo djelovanje moguće je i ublažiti pružanjem podrške osobama suočenima s tragičnim životnim gubicima. Sve što zaustavlja kortizol, „zacjeljuje“ srce jer aktivira njegovu suprotnost, oksitocin („hormon sreće“). Ponekad je to zagrljaj, ponekad lijepa riječ, a ponekad tek blagi osmijeh. Ne štedimo li često ipak previše na tome?

Izvor:

Headaches. Hair loss. Even strokes and cancer: The terrible cost to your body of a broken heart

You Can Die of Broken Heart – New Study