TEHNOLOGIJA I ZNANOST

H.A.A.R.P – pitanja i odgovori

Autor: Gjore Andreev

Matrix World

Najveći neprijatelj znanja nije neznanje, već iluzija da posjedujemo znanje – Stephen Hawking.

U posljednjih nekoliko tjedana glavna tema razgovora bile su poplave koje su pogodile regiju. Hrvatsku, Bosnu i Srbiju. Izgubljeni životi, uništeni usjevi, obiteljska gospodarstva, uzrokovana ogromna šteta i posljedice koje još treba utvrditi.

Kao u mnogim slučajevima počele su kružiti razne teorije da je sustav HAARP krivac, da “Bog” kažnjava čovječanstvo, da u pozadini svega toga stoje neke mračne sile dobro skrivene od naših pogleda.

1 pijavica orebić 3 13072014

Koliko je tragi-komično okrivljavati HAARP za klimatske anomalije, poput ove “pijavice” – morskog tornada pored Orebića?

Od svih tih teorija najeksponiranija je da je sustav HAARP krivac za ovu situaciju. U ovom radu, koristeći javno dostupne podatke i informacije objasniti ćemo što je HAARP, kako radi, njegova svrha i imajući u vidu sve ovo, pokušati ćemo izvući zaključke o tome je li sataniziranje HAARP-a osnovano ili ne.

Postrojenje HAARP-a pored Gakone na Aljasci,

Postrojenje HAARP-a pored Gakone na Aljasci.

High Frequency Active Aurorali Research Program (aktivni sustav visoke frekvencije za istraživanje ionosfere ) ili  HAARP je sustav razvijen od strane Američke mornarice, Sveučilišta na Aljasci i poznate kompanije DARPA ( Defense Advanced Research Projects Agency). Izgrađen je od strane BAEAT, u cilju istraživanja i utvrđivanja potencijala ionosfere kao medij za razvoj naprednih sustava za radiokomunikacije i nadzor. Njegova je izgradnja počela 1993. a završena je u 2007. Najeksponirana komponenta sustava je IRI (Ionosfer Research Instrument -alat za istraživanje ionosfere). Uglavnom, to je izuzetno snažan visokofrekventni radio odašiljač.

Ovaj odašiljač čini HAARP najmoćnijim grijačem ionosfere, sa snagom dovoljno velikom da zagrije površine od 1000 četvornih kilometara na temperaturi od oko 28.000 stupnjeva Celzijusa. Ovo grijanje se postiže emitiranjem fokusirane elektromagnetske zrake u gornje slojeve ionosfere s ogromnom moći od 1.000.000.000 W (1 gigawatt).

Na taj način koncipirani postupak ima za cilj, koristeći svojstva ionosfere za reflektiranje elektromagnetskih (u daljnjem tekstu EM) valova, vraćanje ranije emitirane EM zrake na zemlju, ali kao niske frekventna zračenja, kako bi mogli komunicirati s podmornica na većim dubinama, kao i u cilju podzemnih skeniranja unaprijed određenim prostorima (u nastavku ćemo objasniti kako je to moguće).

Neki istraživači i znanstvenici već su upozorili na opasnosti utjecaja koje nose ove akcije, mogućim interferencijama ove EM energije s EM polje planete, kao i utjecaj na biljni i životinjski svijet.

Otkrijmo ukratko što je ionosfera i zašto i kako se ista može manipulirati.

Atmosferski slojevi.

Atmosferski slojevi.

Ionosferu možemo opisati kao neka vrsta zemljine ljuske koja se sastoji od elektrona, nabijenih atoma i molekula. Prostire se na visini do oko 1000 km. Ovaj sloj oko Zemlje nastaje kao rezultat ultraljubičastog zračenja koje dolazi od Sunca. Ionosfera je višeslojna i sastoji se od:

 • troposfere – proteže se od površine tla do 10 km visine
  • Stratosphere – sloj u kojem djelovanje sunčevog zračenja stvara ozon
  • Mezosfera
  • Termosfera – visine preko osamdeset (80) kilometarskog sloja gdje atomi kao takvi mogu trajati vrlo kratko vrijeme prije nego što budu privučeni i asimilirani od strane dominirajućih pozitivno nabijenih iona, poznatih kao kationi .
  Termosfera je prva visinska točka koja je interesantna za nas u smislu širenja radio valova (EM valovi) . Prema navedenom, možemo zaključiti da je ionosfera i njezina svojstva izravno ovise o sunčevog zračenja.
  Što se tiče širenja EM valova i njihove apsorpcije i refleksije, ionosfera se može podijeliti u četiri dodatni sloja :
 • F sloj se pojavljuje samo noću i dalje se dijeli na dva podsloja F1 i F2 . F2 sloj je iznimka i stvara se i na dnevnom svjetlu.
  • D sloj na visini od 50-90 km
  • E sloj na visini od 90 do 120 km
  • Es sloj
  Svaki od tih slojeva ima drugačiji utjecaj na različite frekvencije. EM valovi različite valne duljine koji jedan sloj može apsorbirati, drugi može reflektirati dok ih treći može propustiti.
  Pitanje je : Je li se ionosfera može manipulirati ?
  Odgovor je nedvosmislen – DA! Nakon kojeg, naravno, slijedi pitanje kako?

S obzirom na činjenicu da ionosfera ovisi o sunčevom zračenju i raznih drugih kozmičkih zraka, koji nisu ništa drugo nego EM zračenja s različitom učestalošću i intenzitetom, odgovor je više nego jasan.
Da bi stvari bile malo jasnije ukratko ćemo objasniti nekoliko stvari o svojstvima EM valova.

Oblak plazme stvoren s HAARP tehnologijom.

Oblak (super zagrijanih plinova) plazme stvoren s HAARP tehnologijom.

Odnos frekvencije i duljine EM valova je obrnuto proporcionalan, tj. koliko je veća frekvencija val je kraći i obrnuto. Kratki EM valovi nose informaciju na visokim frekvencijama. Kako imaju malu duljinu znači da u datom trenutku osciliraju više puta, i sa svakom oscilacijom dolaze u kontakt s raznim preprekama koje im stoje na putu, proces pri kojim gube dio svoje energije.

No, na račun toga, daleko su prodorniji od dugih valova i pri odgovarajućim uvjetima mogu probiti ionosferu i kretati se dalje u otvorenom prostoru. Kratki EM valovi nose informaciju na nižim frekvencijama. Osciliraju nekoliko puta u određenom vremenskom razdoblju, što znači da su zbog njihove duljine i amplitude u stanju proći kroz ili okolo velike prepreke, kao što su planine, velike zgrade napravljene od strane čovjeka i slično. Za one koje zanima, formula za izračunavanje valne duljine je: λ je valna duljina, v je brzina svjetlosti, a f je frekvencija.

Sada pođimo gore gdje se spominje HAARP sustav dizajniran za praćenje i održavanje radio komunikacije s podmornicama na većim dubinama. Da bi se postigla komunikacija s podmornicama i omogućilo skeniranje određena područja pod zemljom, EM zračenje mora biti niske frekvencije (dugi val), kako bi se omogućilo prodiranje i stoga u prvom slučaju pod vodom, te u drugom slučaju u tlo.

Ovdje možemo postaviti pitanje:

Odakle bi dolazili niskofrekventni valovi, kada znamo da HAARP antene emitiraju visokofrekventno zračenje?

Ionosfera nije u stanju pretvoriti visoku u nisku frekvenciju, ona jednostavno može apsorbirati zračenje, reflektirati ga ili propustiti, te stoga u bilo kojem od tih slučajeva, frekvencija ostaje  na istoj valnoj duljini.

HAARP, EISCAT, HIPAS i druga postrojenja za mijenjanje EM polja planete.

HAARP, EISCAT, HIPAS i druga postrojenja koja emitiraju visokofrekventno zračenje. Gakona na Aljasci je u stanju zagrijati plinove u atmosferi na 28 tisuća Celzija, no i drugi svjetski atmosferski grijači imaju sličnu jakost.

 

Je li HAARP sustav koji je konačno uspio ostvariti Teslin san o bežičnom prijenosu energije? Ako je početna točka EM, zračenje visoke frekvencije nije moguće njegovo transformiranje na niske frekvencije EM zračenja bez posredovanja nekog tipa pretvarača. Ako postoji takav konverter trebao bi biti smješten negdje u gornjim slojevima ionosfere, kako bi mogao natrag na površinu vratiti energiju s niskom učestalošću jer niskofrekventno EM zračenje ne može prodrijeti u ionosferu.

Ovaj pretvarač treba prihvatiti visoke frekvencije EM zračenja koji nose određenu količinu energije uz pomoć svojih oscilatornih kola i izvršiti konverziju u nisko frekventna EM zračenja, koja također posjeduju tu istu količinu energije. Mislim da bi odgovor na to pitanje mogao svrgnuti teorije zavjere ili ih djelomično ili potpuno potvrditi.

Kako postići preciznost sistema? Rekao bi da je to najlakši dio. Svaka antena, ovisno o vrsti, emitira EM zračenja iz unaprijed zadanog i poznatog kuta. Proračuni koji ukazuju kako će se reflektirati EM zračenje mogu se učiniti na bazi formule c = sqrt (*+ b * b – 2 * a * b * cos ( ab ) )

Na primjer: Zamislite skalenski trokut. Da se antena nalazi u kutu tjemena A i emitira EM zračenje u rasponu od 20 do 30 stupnjeva. Ovisno o dobu dana, vremenskim uvjetima, solarne aktivnosti i mjestu može se odrediti kako će se EM snop reflektirati. Valovi se reflektiraju od ionosfere pod istim kutom pod kojim ulaze, u našem slučaju u rasponu od 30 do 30 stupnjeva. Znajući sve to lako se može izračunati koja će biti završna točka udara EM zračenja. Prema tome, možemo zaključiti da je veličina ulaznog kuta EM zračenja u ionosferu, pravo proporcionalna na konačnu duljinu prostiranja radio vala.

Postoje mnoge indicije da je HAARP sustav više nego komunikacijski sustav. Ja bih rekao da je ova tvrdnja u najmanju ruku smiješna. No, također smatram da su irelevantne i tvrdnje da je HAARP sustav odgovoran za sve te prirodne katastrofe. Može li ih izazvati? Tehnička mogućnost postoji.

Je li ih izazvao?

Vrlo je mala vjerojatnost. Ja bih rekao da je HAARP više sustav bežičnog prijenosa energije. Ima ga Rusija, Kina, možda čak i neke druge države.

Eventualne manipulacije segmentima meteoroloških obrazaca i planetarnog ekosustava može imati svoj utjecaj na cijeli sustav. To je iznimno složen i opsežan materijal čija složenost i međuzavisnost do danas nije u potpunosti otkrivena.

Dragi čitatelji, dobro pročitajte tekst, proanalizirajte ga, a zatim uzimajući u obzir sve gore navedeno, ohrabrujem vas da tražite informacije o tome kakav utjecaj EM zračenja različitih frekvencija imaju na meteorološke uzorke, temperature, ljudsko zdravlje, itd.