TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Suze – tekući kristali i ogledala naših duša

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Suze predstavljaju tekuće kristale kojima je zaštićeno oko, no one imaju i mnoge druge važne uloge za organizam. Opjevane su u mnogim poznatim pjesmama i snimljene u emocionalno najintenzivnijim kadrovima brojinih filmova namjenjenih poticanju dotičnih, a predstavljaju intrigantnu otopinu kemijskih spojeva od kojih neki imaju doista neobična svojstva. Lučimo ih (plačemo) iz spektra različitih razloga, no rijetko (ili nikad) se zapitamo kako je do razvoja takvog obrasca ponašanja došlo i je li on uopće koristan,  dok relativno često čujemo da netko plače „od sreće“ ili „shrvan tugom“. Ovaj članak nudi odgovore na navedena pitanja, uz slikovit odgovor na pitanje koje iz navedenog proizlazi – postoji li doista razlika između „sretnih“ i „tužnih“ suza.

Iako je prisutno i u najranijem postnatalnom razdoblju ljudskog razvoja, plakanje predstavlja evolucijski izrazito složen mehanizam. Na prvi pogled nevjerojatno je da se plakanje uopće smatra adaptacijom, budući da se s gledišta znanosti koje se bave evolucijom (a uključuju i evolucijsku psihologiju) adaptacijama općenito smatraju fizičke ili psihološke karakteristike koje organizmu olakšavaju preživljavanje. Mutan vid, smanjena koncentracija, a samim time i oslabljena ostala osjetila – donosi li to stvarno neku korist? Donosi, i to veliku.

Ljudske suze, pokazatelj brojnih emocija.

Ljudske suze, pokazatelj brojnih emocija.

Zvuk plača može ojačati unutargrupnu koheziju, odnosno prizvati ostale članove skupine u obranu uplakanog pojedinca. Ukoliko se dovoljno velik broj članova odazove, napadač lako može biti nadjačan. Također, iznenadan plač usred napada može izazvati samilost i eventualno spasiti život napadnutome, a u nekim situacijama (kod ljudi) može čak dovesti i do zbližavanja. Prema tome, plakanje može biti vrlo učinkovita metoda borbe za opstanak, no to ne znači da uvijek donosi korist uplakanome.

Suze tuge.

Suze tuge.

Ukoliko ste žena i trenutni cilj Vam nije preživjeti nego produljiti vrstu (ili se baviti seksualnim aktivnostima u rekreativne svrhe), plač je Vaš najgori neprijatelj. Primjer je to komuniciranja kemijskim signalima (bez mirisa kojima smanjuju razinu testosterona u krvi muškaraca, kao i seksualnu želju.

Suze kraja i početaka. Suze nastale rastajanjem s najmilijima ovako izgledaju.

Suze kraja i početaka. Suze nastale rastajanjem s najmilijima ovako izgledaju.

Nalazi su potvrđeni i fMRI studijom mozga, na kojoj se jasno vidio slabiji protok krvi (smanjena aktivnost) moždanih područja zaduženih za seksualnu pobuđenost. Prema znanstvenicima, u suzama tuge pronađen je protein koji se nalazi i u znoju ispod pazuha, za koji su ranije pokazana različita djelovanja. Time je pružen još jedan argument socijalnoj, odnosno komunikacijskoj ulozi suza. Također, to za sobom povlači i ideju da ljudi nisu jedina bića koja luče emocionalne suze, nego to čine i glodavci, kod kojih je taj efekt prvobitno i otkriven.

Kada čistimo luk ovako izgledaju naše suze pod mikroskopom.

Kada čistimo luk ovako izgledaju naše suze pod mikroskopom.

Pitanje o postojanju različitih „vrsta“ suza nagnalo je fotografkinju Rose-Lynn Fisher da započne intrigantan projekt koji je nazvala „topografija suza“. Tim je projektom pokušala utvrditi razlikuju li se kristali pojedinih vrsta suza, to jest, razlikuju li se pod mikroskopom gledani tragovi osušenih suza za suze dobivene pod utjecajem različitih emocionalnih stanja.

Suze promjena.

Suze promjena.

U znanstvenoj teoriji, suze se dijele na psihološke (suze radosti i žaljenja), izazvane pozitivnim ili negativnim emocionalnim stanjima,  bazalne koje cijelo vrijeme navlažuju oko te refleksne, koje se luče u situacijama kada je oko nadraženo. Iako sve te suze sadrže velik broj različitih bioloških tvari (poput ulja, antitijela i enzima) otopljenih u vodenoj otopini natrijevog klorida (poznatije kao sol), različite vrste suza imaju i različite specifične tvari, koje onda dovode i do različitih kristalnih struktura koje nastaju nakon sušenja.

Suze radosnice.

Suze radosnice.

Gledanjem ovih slika lako je shvatiti koliko olako se uzimaju različite pojave, održavajući pritom njihovu ljepotu u sjeni ljudske težnje za nečim „ljepšim“, „većim“ ili „bitnijim“. Suze su daleko više od same otopine soli, a prikazane slike daju dodatni argument navedenoj tvrdnji.

Suze susreta.

Suze susreta.

Za kraj, još jedna zanimljivost o suzama – znate li da ih neke životinje piju? Možda najbolji (ali svakako ne i jedini) primjer toga su leptiri koji opsjedaju kornjače nebi li popili njihove suze i na taj način nadoknadili neke od potrebnih minerala ili aminokiselina, što suzama daje i određenu (iako, vrlo malu) nutritivnu vrijednost.

Izvor:

New Theory for Why We Cry

Scent of a Woman’s Tears Lowers Men’s Desire

Amazonian Butterflies Drink Turtle Tears

The Microscopic Structures of Dried Human Tears

Smithsonian – The Microscopic Structures of Dried Human