TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Vikinški mačevi napravljeni tehnologijom „iz budućnosti“

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Arheologija je prepuna misterija koju znanost teško može objasniti, jedna od takvih nepoznanica su takozvani Ulfberhts mačevi iz devetog, desetog i jedanaestog vijeka, napravljeni metalurškom tehnologijom koja se „otkrila“ tek za vrijeme industrijske revolucije.

170 primjeraka vikinških mačeva s potpisom kovačnice Ulfberhts prestavljaju pravu poslasticu za sve ljubitelje nepoznanica iz prošlosti. Ovi mačevi su nekada sjekli kosti, drvo i oklope poput papira, njihove oštrice se gotovo nisu trošile, dok im je savitljivost bila gotovo legendarna, naime mogli su se bez problema savinuti do 10 stupnjeva postrtance bez pucanja.

Pradavna visoko tehnološka nepoznanica, Ulfberht mačevi napravljeni od najmodernijeg čelika.

Pradavna visoko tehnološka nepoznanica, Ulfberht mačevi napravljeni od najmodernijeg čelika.

Svi ovi artefakti su napravljeni od 800 do 1000 godine nove ere u kovačnici od koje je ostalo samo ime, naime ovi mačevi na sebi imaju ime ispisano kiselinom, a njihov metalurški sastav nalikuje najmodernijim željeznim kovinama (čelikom) koje se dobivaju na temperaturi od 1648,9 stupnjeva Celzijeve ljestvice. Prastari vikinški kovači Ulfberhtsa su znali kako iz željeza izvući gotovo sve nečistoće, nešto što i dan danas mogu uraditi samo neke visokospecijalizirane ljevaonice i to pod komandom nekoliko najbolje obučenih metalurga.

Zvanična znanost smatra da srednjevjekovni metalurzi nisu mogli stvarati takve vrste metala, jer jednostavno rečeno, nisu imali ljevaonice i tehnologiju s kojom bi se napravila takvo moderna slitina čelika.

Zapravo izvlačenje nečistoća iz rude željeza predstavlja samo jedan od koraka stvaranja Ulfberhts mačeva, druga nepoznanica je dodavanje 1,5% ugljika u željezo, te proces stvaranja takozvanog snažnog ugljičnog čelika.

Što je više ugljika u željezu to on postaje tvrđi, željezo s visokih 1,0 do 2,0% se zapravo naziva ultra visokougljični čelik. Čelik, također,  postaje tvrđi i sa smanjivanjem nečistoća bakra, magnezija i silicija.

Ulfberhts mačevi u sebi imaju tri puta više ugljika od svih tada poznatih legura, a ta vrsta čelika se zapravo „izmislila“ tek tijekom IX vijeka. Pitanje je kako su Vikinzi mogli stvoriti ultra visokougljični čelik bez industrijske tehnologije?

Moderni kovači dan danas imaju problema stvaranja ovakvih artefakata, Richard Furrer jedan od najpoznatijih kovača današnjice je rekao kako samo nekoliko ljudi danas može reproducirati takve mačeve, no da im to zasigurno neće proći „od prve“:

Richard Furrer u pokušaju stvaranja bikinških legendarnih mačeva.

Richard Furrer u pokušaju stvaranja vikinških legendarnih mačeva.

„Da bi se stvorio mač s takvim nevjerojatnim svojstvima je zapravo najkompliciranija stvar koju poznajem u kovačnici i metalurgiji i meni je stvaranje i oblikovanja takvog metala iznimno teško dostignuće. Stvaranje oružja iz obične nerafinirane rude je i onako zahtjevan posao, zamislite kako je to izgledalo ljudima iz srednjeg vijeka, dobivali su iznimno oružje koje se nije moglo slomiti i koje se nije lako moglo otupiti, zasigurno su kovači Ulfberhts mačeva nalikovali na čarobnjake s nadnaravnim sposobnostima.“

Furrer je danima pokušavao stvoriti savršenu repliku Ulfberhtsa, koristio se srednjevjekovnom tehnologijom, no nakon nekoliko pokušaja i promašaja uspio je napraviti „savršenog klona,“ na kraju je zaključio kako mu je to pošlo za rukom samo zato što je znao moderne omjere za stvaranje ultra visokoulgljičnog čelika.

Tipični "organski" urozak famoznih čeličnih mačeva iz Damaska.

Tipični “organski” urozak famoznih čeličnih mačeva iz Damaska.

Interesantno je napomenuti da su se prvi Ulfberhts mačevi pojavili nakon što su Vikinzi osnovali prva naselja u regiji oko rijeke Volge i nakon što su stvorili jake trgovačke veze s Bliskim Istokom, naročito s kovačima iz Damaska koji su bili poznati po stvaranju takozvanog čelika iz Damaska, koji je na sebi imao prepoznatljiv „drveni“ uzorak točnije uzorak koji je vidljiv na tkanini damast.

Iako nema povijesnih dokaza o miješanju ovih dviju tehnologija, teško je ne primijetiti očigledne podudarnosti u izvedbi i kvaliteti slitine.

Hoće li znanost uspjeti dokučiti tajne prastarih metalurga?

Hoće li znanost uspjeti dokučiti tajne prastarih metalurga?

Dr. Alan Williams – arheolog metalurg, je ispitao četrdeset primjeraka mačeva Ulfberhts, no nije uspio do kraja pojasniti kako su Vikinzi stvorili tehnologiju koja nikako ne pripada njihovom vremenu, a naročito kako su takve primjerke mačeva ponovili u više od sto identičnih artefakata.

Williams je na raspolaganje dobio primjerke Ulfberhts mačeva od privatnog kolekcionara koji ih je marljivo skupljao. Nakon metalurških analiza u najpoznatijim laboratorijima Velike Britanije i uz pomoć suradnje tri sveučilišta, otkriveno je da su Ulfberhts mačevi rađeni gotovo na način kako su stvarani najbolji mačevi iz Japana. Naime sjevernjaci su kovinu oblikovali u stotinama slojeva koju su grijali, oblikovali s laganim kovačkim batovima, te je naglo hladili vodom, ponavljajući proces sve do trenutka dok kovač nije bio zadovoljan stanjem kovine.

Ulfberhts mačevi su s tržišta nestali jednako naglo kako su i nastali, čim su Ruska plemena blokirala trgovačku rutu s Bliskim Istokom nestala je proizvodnja najubojitijeg oružja Europe ondašnjeg vremena.

Interesantno je napomenuti kako je većina famoznih Ulfberhts mačeva pronađena u rijekama, dok su njihove jeftine kopije unutar grobova vikinških velikana bile i ostale ritualne i ne baš dobre replike.

Čini se da su Vikinzi svoje najbolje mačeve koristili za ritualne žrtve – darivanje rijekama, pa ipak ostaje pitanje zašto su to radili.

Naknadna istraživanja su pokazala da su većina primjeraka Ulfberhts mačeva iz poznatih muzeja zapravo jeftine kopije iz grobnih humaka, dok samo nekolicina privatnih kolekcionara koji su mogli platiti skupu metaluršku analizu imaju originale neprocjenjive vrijednosti.

Izvor:

Secrets of the Viking Sword

Mysterious Viking Sword Made With Technology From the Future?

1,000 years on, perils of fake Viking swords are revealed

Raiders and traders: New British Museum exhibition shows how the art and culture of the Vikings redrew the map of the world

Ugljični čelik – Wiki

Damascus steel – Wiki