SVIJET POD LUPOM

Znanstvenik otkrio neugodnu istinu za sljedbenike kulta globalnog zatopljenja

Autor: Igor Okreša

Matrix World

Stručnjak za ledenjake dr. Christian Schlüchter otkrio je 4000 godine stare komadiće drva unutar švicarskog ledenjaka, naravno ovo otkriće nije dobro primljeno među promicateljima ideje globalnog zatopljenja. Ovo otkriće pokazuje da u Alpama, u ne tako davnoj prošlosti, nije bilo ledenjaka, time je pobijena prihvaćena teorija da su Alpe bile pod ledom sve do kraja malog ledenog doba sredinom 19. stoljeća kada se led počeo povlačiti. Dr. Schlüchter zaključuje da je u Alpama nekad prevladavala toplija klima s šumama i rijekama.

Istraživanje dr. Schlüchtera pobornici globalnog zatopljenja nisu mogli tek tako odbaciti pošto Schlüchter slovi kao veliki stručnjak u polju geologije i paleo-klimatologije, autor je više od 250 radova i profesor je na sveučilištu u Bernu.

Dr. Christian Schlüchter nosi komad debla iz pradavnih šuma Alpa.

Dr. Christian Schlüchter nosi komad debla iz pradavnih šuma Alpa.

Postao je još nepolularniji nakon intervjua koji je osvanuo u švicarskim novinama Der Bund. Naslov intervjua je ˝naše društvo je fundamentalno neiskreno˝ (“Our Society is Fundamentally Dishonest”). U tom intervjuu in kritizira UN i IPCC (Intergovenmental Panel on Climate Change) i znanstvenike koji tamo rade i optužuje ih za kratkovidnost i da rade u korist politike a ne znanosti.

Nakon objavljivanja otkrića dr. Schlüchter je postao meta ismijavanja. U intervjuu je napomenuo: ˝ Ja nisam trebao naći taj komad drva jer nisam pripadao uskom krugu klimatskih znanstvenika. Prema tome moja su otkrića uhvatila mnoge stručnjake nespremne; amater je otkrio nešto što su trebali otkriti stručnjaci.¨

Postoje i drugu dokazi koji pokazuju da se ne događa ništa dramatično u vezi širenja ili smanjenja leda u Alpama. Ustvari Alpe su bile gotovo bez leda i prije 2000 godina. Schlüchter napominje da tada gotovo i nije bilo leda ali se u detaljnim opisima putovanja iz vremena Rima spominju ledenjaci u  Alpama.

Dr. Christian Schlüchter u Alpama na mjestu na kojem su pronađeni ostaci pradavnih šuma koje su nestale pojavom ledenjaka.

Dr. Christian Schlüchter u Alpama na mjestu na kojem su pronađeni ostaci pradavnih šuma koje su nestale pojavom ledenjaka.

Schlüchter se osvrnuo na kritike koje su mu upućene zbog toga što se usredotočio na prekratko vremensko razdoblje. Njegova proučavanja ledenjaka pokazuje da je površina bila bez leda 5800 godina od posljednjih 10 000 godina.

Ovakve promjene događaju se vrlo brzo. Njegov istraživački tim ostao je iznenađen kad su pronašli stabla na rubu ledenjaka Mont Miné, sva ta stabla su umrla u periodu od jedne godine.

Pokazujući veliku sumnju u IPCC-ove projekcije da će svi ledenjaci u Alpama nestati do 2100. godine  Schlüchter postavlja nekoliko važnih pitanja: ˝Zašto su se ledenjaci počeli povlačiti sredinom 19. stoljeća iako je povećanje CO2 nastupilo kasnije? Zašto se Zemlja počela zagrijavati u tako kratkom vremenskom razdoblju? Zašto se led počeo ponovno širiti 1880-tih, 1920-tih i 1980-tih?˝ Prije ili kasnije klimatolozi će morati odgovoriti na pitanje zašto se povlačenje leda na kraju malog ledenog doba 1850. godine desilo toliko brzo.

Iako smo svjedoci pokušaja IPCC-a da okrivi čovjeka i CO2 za promjene koje se dešavaju na planeti, ipak s tog gledišta znanstvenici ne mogu odgovoriti na postavljenja pitanja. Schlüchter vjeruje da je Sunce glavni uzrok klimatskih promjena ali veliku ulogu imaju i tektonika i vulkani.

Schlüchter se osvrnuo i na sam integritet IPCC-a, pa se prisjeća sastanka u Engleskoj na koji je kako kaže pozvan ˝pogreškom˝ i kojeg je vodila osoba iz East Anglia Climate Centra koja je bila u centru zbivanja nakon izbijanja afere Climategate.

Voditelj sastanka obraćao se okupljenima poput oca. Sjedio je za stolom ispred okupljenih i primao je njihove poruke. Neke poruke je komentiaro blagonaklono a druge je odbacivao.

Na kraju cijeli se sastanak je bio savjetovanje o zahtjevima za financiranje istraživačkih radova i kome ih treba predati. Schlüchter kaže:

˝Meni je bilo impozantno vidjeti kako voditelj sastanka sakuplja i selektira informacije.˝

Kao što će većina znanstvenika koji se bave klimom potvrditi postoji samo jedan savjet za dobivanje vladinog novca za istraživanje a to je da vaše istraživanje mora na neki način povezivati klimatske promjene s ljudskim utjecajem a ne sa prirodnim pojavama. Još bolje ti ljudski utjecaji bi morali imati opasne posljedice za planet.

Schlüchter upozorava da se reputacija znanosti sve više i više srozava jer nad njom sve veći utjecaj imaju politika i novac te dodaje: ˝ Za mene sve se svodi na povjerenje u znanost. Danas se mnogi znanstvenici udružuju s političarima i više ih ne zanimaju nove spoznaje i informacije i to me zabrinjava.˝

Da. To bi trebalo brinuti svakoga.

Izvor:

Scientist Reveals Inconvenient Truth to Alarmists

Receding Swiss Glaciers Reveal 4000 Year Old Forests – Warmists Try To Suppress Findings