SVIJET POD LUPOM

Vertikalno vrtlarstvo – zdrava hrana iz plastične boce

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Dok cijene hrane sve više divljaju, dotle nas multinacionalne kompanije pokušavaju namamiti na sve moguće „jestive“ otrove, od GM biljaka, kloniranog mesa, konzervansa, umjetnih bojila, umjetnih vitamina do brze hrane u kojoj se osim celuloze nalaze i teški metali. Činjenica je da više ne znamo kome vjerovati po pitanju nutricionizma i tko zapravo zna što našem tijelu najviše treba, no potreba za organskom hranom postaje pitanje opstanka. Pa ipak organska hrana je skupa i do nje se teško dolazi, stoga nam ne preostaje ništa drugo već „stvar uzeti u svoje ruke.“ Evo kako izgleda jedna od najboljih ideja za uzgoj vlastitog organskog voća, povrća i začinskog bilja.

Profesor Willem Van Cothem u svom vertikalnom vrtu od plastičnih boca.

Profesor Willem Van Cotthem u svom vertikalnom vrtu od plastičnih boca.

Na You Tubeu možete naći pregršt ideja za urbano verikalno vrtlarstvo no mi smo se odlučili za ideju profesora botanike Willema Van Cotthema sa Sveučilišta Ghent u Belgiji. On je sa svojim asistentima smislio sustav koji zahtijeva malo prostora i koji je, najvažnije od svega iznimno jednostavan za gradnju i održavanje. Vertikalni vrtovi načinjeni od plastičnih boca ne samo da omogućavaju uzgoj organske hrane na iznimno malom prostoru, već uz pomoć prirodnog filtera „vaš budući“ može bez ikakvog problema preživjeti i s vodom koja nije sanitarno čista.

Iako plastika nije materijal koji bi preporučili ikome znanstvene studije su pokazale kako biljke imaju jedinstveni obrambeni sustav koji ne asimilira čestice kancerogenog BPA.

Kako biste što lakše bili u mogućnosti napraviti vlastiti efektni vertikalni vrt od plastičnih boca, molimo vas da pogledate sljedeći video.

I za kraj galerija različitih slika koje pokazuju koliko je ovakav način uzgoja hrane efikasan, bez obzira odlučite li se za uzgoj u zatvorenom ili otvorenom prostoru.