TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Pacifičko narančasto svjetlo snimljeno iz zrakoplova pokazatelj masivne vulkanske erupcije?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Kada su piloti Boeinga 747-8 24.08.2014. snimili nevjerojatnu seriju fotografija nad zapadnim dijelom Pacifika njihova svjedočanstva su se proširila Internetom poput šumskog požara, a „novinari“ su smišljali sve moguće špekulacije o tome što zapravo gledamo na slikama. Pobornici teorija NLO-a su jednoglasno zaključili kako je riječ o izvanzemaljskoj tehnologiji, veliki broj blogera je trubio o tome kako je zloglasni HAARP ponovno uključen, a čule su se i mogućnosti o tome kako su narančasta svjetla siguran predznak „kraja svijeta,“ kako god bilo rijetki su oni koji su željeli otkriti istinu, jer je ona zvučala gotovo nevjerojatnije od najluđeg bajkovitog „objašnjenja.“

Pozicija na kojoj su piloti snimili neobični vizualni fenomen.

Pozicija na kojoj su piloti snimili neobični vizualni fenomen.

Nizozemski pilot JPC van Heijst je stranici Pbase dao detaljno izvješće o svemu što se dogodilo za vrijeme leta od Hong Konga do Anchoragea na Aljasci. Pet sati nakon polijetanja nešto južnije od poluotoka Kamčatka, piloti su prvo spazili snažno bjelkasto vertikalno svijetlo, koje ih je podsjetilo na iznimno jaku munju, no ta „munja“ se na nebu zadržala puno duže od prirodnih munja koje su iskusni piloti često viđali za vrijeme rutinskih letova.

Nakon bijele vertikalne munje, piloti su snimili sljedeće. Fotografija vlasništvo JPC van Heijst.

Nakon bijele vertikalne munje, piloti su snimili sljedeće.

Dvadeset minuta nakon viđenja „munje“ s lijeve strane zrakoplova se počeo pojavljivati snažan narančasti sjaj koji je uskoro prekrio cijelo vidljivo područje Pacifika. Narančasti sjaj je s vremenom postao gotovo crven, s jakim bijelim, žutim i narančastim točkama koje su ostajale vidljive po desetak minuta.

Druga fotografija čudnovatog sjaja ispod površine Pacifika. Fotografija vlasništvo JPC van Heijst.

Druga fotografija čudnovatog sjaja ispod površine Pacifika. Fotografija vlasništvo JPC van Heijst.

Za vrijeme putovanja nisu prolazili kroz olujne oblake, a osim blage magle, vidljivost je uglavnom bila perfektno čista, što se da vidjeti i na snimci zvjezdanog neba kojeg su također snimili. Što su se više približavali području s narančastim sjajem, to je isti postajao jači, na koncu je cijela pilotska kabina bila osvijetljena događajima ispod i iznad površine Pacifika.

Fotografija vlasništvo JPC van Heijst.

Fotografija vlasništvo JPC van Heijst.

Piloti su označili mjesto na kojem je narančasto svjetlo bilo najintenzivnije, ta točka se na pilotskim kartama naziva PASRO i nalazi se u dijelu poznatom kao zapadni dio Pacifičkog vatrenog prstena, točnije lanaca aktivnih vulkana, od kojih se većina nalazi na morskom dnu, dok se stotinjak njih nalazi na samoj Kamčatki koja je poznata kao jedna od najaktivnijih vulkanskih predjela planete.

Fotografija vlasništvo JPC van Heijst.

Fotografija vlasništvo JPC van Heijst. Na slici vidite razliku između svjetla grada i neobičnog fenomena snimljenog nad Pacifikom.

JPC van Heijst smatra kako je riječ o masivnoj vulkanskoj podmorskoj erupciji no nije mu jasno kako seizmolozi nisu zabilježili takav događaj. Sjetimo li se nedavnih seizmoloških događanja, ne bi nas čudilo kako je ovo jedan od onih slučajeva u kojima znanost ostaje bez teksta. Četrdeset godina su nas znanstvenici strašili idejama o naglom globalnom zatopljenju koje je toliko jako da se cijeli glečeri sa područja Sjevernog i Južnog pola netragom nestaju u moru, pa ipak istina je zapravo potpuno drugačija, jer su u javnost konačno dospjele studije koje pokazuju da smo desetljećima vjerovali u bajke, te da se led na polovima topi zbog subglacijalnih vulkanskih erupcija koje su znanstvenici nekako do sada uspjeli predvidjeti.

Fotografija vlasništvo JPC van Heijst.

Fotografija vlasništvo JPC van Heijst.

Uzimajući u obzir činjenicu kako se seizmološka aktivnost u zadnjih nekoliko mjeseci udesetrostručila, te neobične činjenice kako vulkani eruptiraju bez prethodnih najava, sasvim je logično za zaključiti da bi narančasta svjetla s tog dijela Pacifika mogla biti upravo pokazatelj vulkanske aktivnosti, seizmoloških previranja i tektonskih pomicanja na velikim zemljopisnim prostorima.

Fotografija vlasništvo JPC van Heijst.

Fotografija vlasništvo JPC van Heijst.

Da se nešto zaista „kuha“ u oceanima diljem planete možemo vidjeti po brojnim događajima, od otoka pored Japana koji je iz čista mira izronio iz dubina mora, pa do skuhane bijele psine koja je bezuspješno pokušala pobjeći podmorskoj vulkanskoj erupciji.

Fotografija vlasništvo JPC van Heijst.

Fotografija vlasništvo JPC van Heijst.

Neobična bijela „munja“ koja je prethodila narančastom sjaju je još jedan fenomen nedavno razjašnjen, naime diljem svijeta su snimljene fotografije vidljivih EM anomalija koje nastaju nad područjima snažnih tektonskih aktivnosti i to neposredno prije potresa i erupcija vulkana.

Neobična svjetlost snimljena prije potresa u Kini.

Neobična se svjetlost često viđa prije potresa.

Po danu se takva svjetla obično prikazuju u duginim bojama, dok su po noći ili pred noć znaju vidjeti i fenomeni bjelkaste boje baš onako kako su ih opisali piloti Boeinga na letu za Anchorage prije početka svjetlosne predstave.

U tekstu pod nazivom “Neobična svjetlost koja prethodi potresima” smo detaljno pisali o takvim vizualnim fenomenima:

Nekoliko sekundi prije potresa koji se dogodio 2009. godine u Italiji, pješaci su vidjeli 10 cm visok plamen svjetlosti koji titra iznad popločane Francesco Crispi Ave u povijesnom centru grada L’Aquile. Također, 12. studenog 1988. godine nebom se premještala kugla svjetlosti ljubičasto – roza boje u blizini grada Quebeca, 11 dana prije snažnog potresa. A 1906. godine oko 100 km, sjeverozapadno od San Francisca, jedan je par vidio potoke svjetlosti koji se kreću vrlo blizu tla dvije noći prije velikog potresa na tom području.

Znanstvenici pretpostavljaju da naprezanje stijena koje se međusobno melju diljem tih procjepa stvara električni naboj koji može putovati prema gore i koji, u interakciji s atmosferom, stvara svjetlost. „Kada naprezanje zbog potresa udari u stijenu, ono razbija kemijske veze čime se stvaraju rupe pozitivnog električnog naboja. Ove ‘rupe’ se mogu kretati vertikalno kroz procjep sve do površine dok istovremeno izazivaju snažna lokalna električna polja koja mogu stvoriti svjetlost,“ navodi časopis Nature.

Jedna druga hipoteza o stvaranju ove svjetlosti uključuje ionizaciju aniona kisika koje otpušta naprezanje prije i tijekom potresa. Neka istraživanja ukazuju da je kut rascjepa vezan uz vjerojatnost stvaranja svjetlosti jer je pojava svjetlosti najčešća kod subvertikalnih (gotovo okomitih) procjepa u napukloj okolini.

Još jedno objašnjenje uključuje intenzivna električna polja koja su stvorena piezoelektričnim načinom od strane tektonskih kretanja stijena koje sadrže kvarc. Ova se svjetlost objašnjava i lokalnim promjenama u zemljinom magnetskom polju i/ili ionosferi u područjima tektonskih pomaka što rezultira svjetlošću ili iz ionosferske radioaktivne rekombinacije na nižim visinama i većim atmosferskim pritiskom ili aurorom.

Čini se da su kontinentalni procjepi zajednički čimbenik koji se veže uz svjetlosne pojave. U detaljnoj studiji u kojoj je zabilježeno 65 slučajeva od 1600. godine, 85% svjetlosti se pojavilo na ili u blizini pukotina dok se 97% pojavilo u blizini onoga što se naziva subvertikalni procjep. „Brojevi su upečatljivi i neočekivani,“ rekao je Theriault.

Čudesna fotografija iluminirane plazme nad Londonom. Očigledno priroda još uvijek zna iznenaditi.

Čudesna fotografija svjetleće plazme nad Londonom. Očigledno priroda još uvijek zna iznenaditi.

Ne bi nas čudilo da su neobični svjetlosni fenomeni viđeni iz Boeinga pokazatelj velikih planetarnih promjena pa čak i u obliku svjetleće plazme.

Zemljopisne koordinate događaja.

Zemljopisne koordinate događaja nad Pacifikom.

Ne smijemo zaboraviti na činjenicu kako se planetarno elektromagnetsko polje stalno smanjuje, što znači da će Zemlja sve više biti seizmički aktivna, a sve to je povezano s aktivnošću Sunca i kozmičkim zračenjima o kojima su iscrpno pisali profesori Svensmark i McCanney.

Nedavna fotografija Sunca bez jedne jedine sunčeve pjege je pokazatelj neobičnih  EM promjena na našoj zvijezdi, koje snažno utječu na planetu Zemlju i njezino svemirsko okružje.

Nedavna fotografija Sunca bez jedne jedine sunčeve pjege je pokazatelj neobičnih EM promjena na našoj zvijezdi, koje snažno utječu na planetu Zemlju i njezino svemirsko okružje.

Željeli mi ili ne vjerovati u učinke pražnjenja solarnog kondenzatora, električnog svemira i sve kolikog učinka Sunca na planetu zemlju, dokaza o tome je više nego li dovoljno, vrijeme je da prestanemo vjerovati u bajke te da shvatimo kako će smanjeno elektromagnetsko polje Zemlje privući još više posjetitelja iz dubine svemira, ponajviše električni aktivnih kometa, te da smanjeni EM štit oko planete donosi, ne samo nove potrese i vulkanske erupcije već i raznorazne mutacije poput sve agresivnije ebole (koja je uzrokovala “Crnu kugu” iz Srednjeg vijeka) i svekolike promjene u ponašanju ljudi.

O učinku zračenja i svemira smo pisali u brojnim tekstovima, o zemaljskim promjenama pišemo svako malo, no čini nam se da čitatelje jednostavno ne zanima što se događa s planetom i zašto psihopate sve više stišću pritisak oko vrata empatičnog ljudskog bića, pokušavajući s ratovima i ekonomskim krizama odvratiti naš pogled od prirodnih promjena od kojih se, (ako je suditi po lažima s kojima nas svakodnevno bombardira patokracija), psihopati i te kako boje.

Na vama je želite li znati istinu ili ne, no po tko zna koji put ponavljamo, znanje štiti, neznanje ugrožava.