TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Znanstvenici stvorili tehnologiju prebacivanja misli iz jednog ljudskog mozga u drugi

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

O telepatiji se do sada puno pisalo, no malo tko je zapravo mislio da će doći dan kada će tehnologija korištenja moždanih valova otvoriti mogućnosti slanja poruka direktno iz jednog ljudskog uma u drugi bez obzira na udaljenost. Nalazimo li se mi na pragu otkrića koji će uvesti moderne načine komunikacije u polja koja su do sada bila rezervirana samo za znanstveno fantastične knjige i filmove?

U znanstvenoj studiji pod nazivom: Conscious Brain-to-Brain Communication in Humans Using Non-Invasive Technologies, otkriven je jedinstven način prebacivanja poruka iz jednog ljudskog mozga u drugi.

Shematski prikaz tehnologije prijenosa misli.

Shematski prikaz tehnologije prijenosa misli.

Uz pomoć elektroencelografije (EEG) snimljeni su valovi ljudskog mozga dok je osoba „pošiljatelj“ mislila o riječima „zdravo“ i „ćao“. Nakon toga su takvi signali prebačeni u binarni kod koji je poruku Internetom poslao do „primatelja“ koji je imao na jedinstvenu tehnološku napravu zaslužnu za poticanje istih moždanih valova kao kod „pošiljatelja.“

U inicijalnom testu pozdrav je poslan iz uma dobrovoljca u Thiruvananthapuramu u Indiji u um drugog dobrovoljca u Strasbourgu u Francuskoj. Kompjuter s jedne i druge strane je pravilno kodirao i dekodirao poruku, a nakon nekoliko sekundi primatelj je u svom umu imao originalnu poruku koju je okarakterizirao kao pozdrav, bez obzira na jezične razlike.

Primatelj je poruku primio uz vizualne svjetleće točke koje su se pojavile u kutu vidnog polja.

Nakon toga indijski i francuski znanstvenici su nastavili s prenošenjem jednostavnih poruka te su zaključili kako je cjelokupni prijenos misli imao najviše 15% pogrešaka. Možda se ovaj postotak čini visok, no s obzirom da je riječ o tehnologiji koja još uvije nalikuje na znanstvenu fantastiku, riječ je o fenomenalnim rezultatima.

U nekoliko sekundi misli iz jednog ljudskog mozga su prebačene u drugi ljudski mozak bez obzira što ih je dijelila udaljenost od 5000 milja.

U nekoliko sekundi misli iz jednog ljudskog mozga su prebačene u drugi ljudski mozak bez obzira što ih je dijelila udaljenost od 5000 milja.

Tehnologija je razvijena uz suradnju timova sa sveučilišta Barcelona, Axilum Roboticsa iz Francuske i Harvardske laboratorije Starlab iz Barcelone.

Znanstvena studija je objavljena u Plos One, a smatra se kako će razvojem ove tehnologije u budućnosti biti moguće primati regularne elektroničke poruke direktno u ljudski um.

Tehnologija prijenosa poruka „iz ljudskog uma u ljudski um“ je u mnogo čemu do sada bila „vruća“ tema naročito zbog činjenica kako su u nekim prijašnjim eksperimentima pokazane mogućnosti hakiranja informacija ljudskog uma pa čak i implantiranja stanovitih „programskih“ virusa u ljudski mozak.

S druge strane znanstvenici koji su objavili već spomenutu studiju smatraju da će ovakva vrsta tehnologije uskoro postati standard koji se neće moći izbjeći.

U zajedničkoj izjavi za tisak internacionalni tim autora studije je zaključio sljedeće:

„Smatramo da će kompjuteri u bliskoj budućnosti omogućiti gotovo direktan prijenos poruka iz jednog ljudskog mozga u drugi ljudski mozak, te da će takav prijenos poruka postati rutina.“

Nakon inicijalnog istraživanja u ožujku ove godine, drugi znanstveni timovi su se pozabavili istom tematikom. U svibnju su znanstvenici iz Njemačke iskoristili umove sedam pilota kako bi umno upravljali zrakoplovom s nevjerojatnom preciznošću, te su omogućili simulaciju sigurnog slijetanja zrakoplova čak i u najgorim vremenskim uvjetima.

Njemačko istraživanje umnog upravljanja zrakoplovom.

Njemačko istraživanje umnog upravljanja zrakoplovom.

Samo mjesec dana nakon njemačke studije, znanstvenici sa Sveučilišta Oregon su stvorili tehnologiju s kojom su omogućili monitoring ljudske memorije u realnom vremenu. Zapravo po prvi put su bili u stanju „vidjeti“ što neka osoba misli u trenutku dok se ispitaniku misli stvaraju u glavi.

Nedavno je objavljena i studija Sveučilišta Minnesota u kojoj ljudski ispitanici bez ikakvog problema upravljaju robotskim letjelicama što je otvorilo mogućnost investiranja i istraživanja vojske za stvaranje nove vrste bespilotnih letjelica koje će pratiti naredbe direktno iz ljudskog uma.

Pored ovih civilnih istraživanja agencija za napredna vojna istraživanja DARPA i Pentagon godinama razvija čip s kojim će regulirati i po potrebi vraćati memoriju vojnih korisnika. Njihovu tehnologiju smatraju stanovitim „crnim kutijama“ za ljudski um, ali nekako nam se čini da bi ovakva istraživanja mogla bez ikakvog problema biti iskorištena za patokratske nakane i to definitivno na štetu slobode mišljenja ljudi.

Ako mislite da je to kraj istraživanjima „na rubu znanosti“ koja imaju veze s petljanjem po ljudskim umovima, tada ste se prevarili. 2013. godine znanstvenici Sveučilišta Washington su uz pomoć tehnologije uspjeli u potpunosti ostvariti kontrolu pokreta jednog ljudskog bića i njemu nametnuti volju drugog ljudskog uma.

Kontrola uma je raznoraznim agencijama i vrhu patokratske piramide vlasti oduvijek bila interesantna, a po nekim pokazateljima čak i od iznimne važnosti, tako da studiju objavljenu u Plos One dočekujemo s oprezom i pitanjem tko nam može garantirati pravo na privatnost ili pak tko nas može zaštiti od spama ili hakiranja ako ova tehnologija zaživi?