PONERIZACIJA DRUŠTVA

Otkriveni lažni telefonski tornjevi koji prisluškuju razgovore diljem SAD-a

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Do sada je locirano sedamnaest misterioznih prislušnih tornjeva za mobilnu telefoniju diljem Sjedinjenih Američkih Država koje su otkriveni uz pomoć najboljih sigurnosnih aplikacija OS Android. Ovu vijest je prvenstveno objavila Popular Science, a nakon provjere stvorila je lavinu nezadovoljstva kod američkih građana, pa ipak do sada se nije očitovala niti jedna udruga za građanske slobode u SAD-u niti je na vijest reagirala američka vlada.

„Lažni“ tornjevi za mobilnu telefoniju bez ikakvog problema prisluškuju sve korisnike koji su barem jednom prošli unutar njihova dometa, nakon toga uz pomoć regularnog „pinga“ korisnički uređaj se može locirati preko uobičajenih telefonskih tornjeva, a instalirani špijunski program ostaje zauvijek prisutan u čipu mobitela.

Prislušne tornjeve su pronašli korisnici CryptoPhona 500. Ova Android aplikacija je glasila za jednu od najsigurnijih programskih inačica, pa ipak korisnici CryptoPhonea su otkrili kako su njihove informacije „curile“ u regularnim intervalima nakon prvotnog približavanja prislušnim tornjevima.

Les Goldsmith je prvi otkrio kako je njegov ESD Android uređaj pokazivao znakove prisluškivanja čak 90 puta na sat, nakon dulje istrage sve je vodilo do misterioznih telefonskih tornjeva. On ih je opisao kao „presretače,“ pa ipak Goldsmith je napomenuo kako normalni telefoni uopće ne mogu detektirati takvu rabotu, te da, unatoč probijanju sigurnosne zaštite CryptoPhona, ovo ostaje za sada jedna od rijetkih aplikacija koja omogućuje korisnicima da otkriju prisluškuje li ih se i na koji se to način događa.

Goldsmith je izjavio slijedeće:

Prosječnom ljudskom biću je teško povjerovati da ikoga interesirali njegovi razgovori na telefonu, a kamo li da postoji efektna tehnologija koja bez ikakvog problema može prisluškivati svaki mobilni uređaj.

Prosječnom ljudskom biću je teško povjerovati da bi ikoga interesirali njegovi razgovori na telefonu, a kamo li da postoji efektna tehnologija koja bez ikakvog problema može prisluškivati svaki mobilni uređaj.

„Presretača u SAD-u ima puno više od početnih pretpostavki, naime od Floride do Sjeverne Karoline smo otkrili osam različitih presretača, a jedan je čak montiran na zgradu poznatog kazina South Point u Las Vegasu. Nitko sa sigurnošću ne može reći tko su vlasnici takvih tornjeva, pa ipak većina takvih presretača nalazi se unutar naših vojnih baza ili neposredno u njihovoj blizini. Mi ne znamo tko ih je postavio i tko se njima koristi, ali sigurno neće Kinezi izgraditi prislušne uređaje u srcu američkih vojnih baza.“

Ova vrsta prisluškivanja se naziva „Baseband attack“ i smatra se iznimno skupim i teškim načinom za prisluškivanje. Razlozi za takvo stanovište su mnogobrojni, no najupečatljiviji je taj da se detalji o čipovima mobilnih uređaja iznimno čuvaju, hakiranje mobilnih čipova je nešto što stoji izvan potrebe običnih hakera, takvim stvarima se obično bave države ili tajne državne službe.

Goldsmith je naveo kako običan uređaj za baseband hakiranje stoji malo manje od 100.000 dolara poput VME Dominatora, koji je tipični presretač za sms poruke i telefonske razgovore, pa ipak ovaj uređaj se može koristiti za praćenje jednog po jednog korisnika, a ne kao što je slučaj s otkrivenim tornjevima koji to mogu raditi na velikom i za sada nepoznatom broju mobitela.

Svi otkriveni presretači su aktivni i koriste se stalno, ta činjenica i te kako bi trebala zabrinuti građane SAD-a, no s obzirom da patokracija voli sve što se izmisli u SAD-u ne bi nas začudilo da i kod nas počnu nicati takvi uređaji.

Reuters je potvrdio 17 presretača u SAD-u, njihove lokacije je dodatno potvrdio CBS News, jedan se čak nalazi u centru Chicaga. Još uvijek je nepoznato kako presretači prolaze enkripciju korisničkih telefona i tko skuplja tako velike količine podataka, no uzmemo li u obzir da je program PRISM aktivan već nekoliko godina ne bi nas čudilo da je planeta zaista ušla u Orwellijansku završnicu u kojoj masovno elektroničko prisluškivanje uzima maha nad građanskim slobodama i pravima, a sve u ime očuvanja demokracije i borbe protiv terorizma.

Mnogi će od vas promisliti kako Matrix World piše o teorijama zavjere koji nemaju veze s istinom, stoga vas molimo da provjerite linkove renomiranih portala koji su objavili vijesti o presretačima i zapitate se što li će se nama dogoditi s mobilnom telefonijom za koju godinu?

Izvor:

Mysterious Fake Cell Towers Can Listen to Phone Calls…

Mysterious, covert cell towers placed across U.S. cities found to intercept your phone calls and texts

Mysterious Fake Mobile Phone Towers Discovered