TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Kako se riješiti komaraca bez trovanja ukućana?

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Iako je ljeto već polako za nama i klimatološki smo zakoračili u jesen, relevantnost ove teme definitivno nije “isisana.” Vlažno ljeto poput ovog dalo je vjetar u leđa razmnožavanju komaraca, pogotovo u krajevima pogođenim poplavama. Iako često volimo ići linijom manjeg otpora i kemijskim sredstvima skratiti život onima koji ga nama zagorčavaju, brojni su dokazi negativnih posljedica takvog ponašanja. Glavobolje, gubitak pamćenja, usporeno kucanje srca, povišen krvni tlak, slabost u mišićima, iritacija kože i oslabljene moždane funkcije samo su neke od posljedica korištenja sredstava koja sadrže DEET, jedan od poznatijih kemijskih otrova za komarce. Ponekad je teško povjerovati koliko jednostavna rješenja priroda nudi za takve probleme, stoga ovdje donosimo njihov kratki pregled, s nadom da će napisane informacije doživjeti i primjenu u praksi.


Znate li da na svijetu postoji oko 3000 vrsta komaraca? Ubod nekih od njih može, osim svrbeža, donijeti i brojne bolesti, poput malarije, encefalitisa i drugih. Nasreću, naši komarci većinom ubodom prenose samo svrbež, uz crvenu točku oko samog uvoda. Puno crvenih točaka, i to planiranih.

Običan komarac - Culex pipiens, u trenutku hranjenja.

Običan komarac – Culex pipiens, u trenutku hranjenja.

Dokazano je da komarci već na udaljenosti od 45 metara mogu nanjušiti određene tvari koje ih privlače, te od tad kreću u krvavu ofenzivu. Ženke komaraca piju krv jer im je potrebna za stvaranje jajašaca, dok mužjake krv ne privlači. Istraživanja su ukazala na tri glavna faktora koja privlače komarce.

Jedan su faktor bakterije. Na ljudskoj koži ih ima oko bilijun, od čega se njih oko 90% razlikuje od pojedinca do pojedinca. Budući da komarce neke vrste bakterija odbijaju, a neke izrazito privlače, čini se logičnim da neke ljude više napadaju, a neke manje.

Drugi su faktor kemijske tvari, koje su uglavnom vezane uz znoj i dah, a kao posebno privlačan pokazao se ugljikov dioksid. Budući da punije osobe luče više navedenih tvari od sitnijih, čini se logičnim i da ih komarci preferiraju.

Treći privlačni faktor su toplina i pokret. Stoga je ljetna večernja šetnja idealno mjesto da budete izbodeni, pogotovo ako se niste duže vrijeme tuširali. Naime, svjež znoj nema mirisa, dok stariji ima zbog bakterija koje se u međuvremenu namnože, predstavljajući time komarcima poziv na gozbu.

Znaju komarci ponekad izbosti i odjeću, pogotovo oni koji prenose malariju. Za njih je dokazano da ih posebice privlači miris nogu, pa stoga bez zadrške bodu nekoliko dana nošene čarape. No, ni ljudsko tijelo nije bespomoćno – ono prilikom uboda luči 1-metilpiperzin, tvar koja oslabljuje osjetilo njuha komarcu, smanjujući mu pritom vjerojatnost da ponovno pronađe i ubode istu metu.

Uobičajena reakcija na ugriz komarca.

Uobičajena reakcija na ubod komarca.

Postoji mnogo različitih prirodnih metoda borbe protiv komaraca koja, kao i ostali poslovi, mora biti obavljena temeljito kako bi bila uspješna. Prvi korak je isušivanje svih prostora u kojima stoji voda, čime se sprečava razmnožavanje komaraca.

Drugi je korak način odijevanja – tijelo prekriveno laganom odjećom ne privlači komarce toliko koliko ih privlači dok je otkriveno. Ono što je preostalo učiniti jest sama „borba“. Kadifice većini ljudi ne mirišu lijepo, no one ne mirišu lijepo ni kukcima, tjerajući pritom komarce iz dvorišta. Ako koji i ostane, može poslužiti kao obrok lokalnim šišmišima. U Americi su šišmiši široko korišteni u borbi protiv komaraca, kao i vretenca.

No, ne možete voditi šišmiše sa sobom ako izlazite nekud, zar ne? Za takve situacije, dobro je koristiti prirodne repelente od ulja cimetovog lista, tekućeg ekstrakta vanilije s maslinovim uljem, mačje mente ili limuna s eukaliptusom. Također, konzumacija veće količine vitamina B1 (tiamina) ili kupanje u sapunu od citronele praćeno mazanjem tijela uljem od citronele dokazano tjera komarce.

Kad postane prekasno za preventivu i ubod već postoji, nekoliko jednostavnih trikova može u kratkom roku eliminirati svrbež. Ulja različitih biljaka doista mogu u kratkom roku olakšati situaciju (lavanda, aloe vera, kamilica, bosiljak, limun i limeta,…), no najjednostavnije je uzeti zagrijanu žlicu (ili bilo koji drugi topao, ali ne prevruć predmet), staviti ju na ubod i držati neko vrijeme (uglavnom kraće od minute).

Dakle, tko se ne otušira, izbodu ga komarci. Tko miriši lijepo, tjera komarce i privlači osobe suprotnog spola. Opće je poznato da je jako važno održavati vlastitu higijenu, a one koji na to slučajno zaborave, komarci će rado podsjetiti.

Izvor:

What Attracts Mosquitos and How to Repel Them