MISTERIJE

Ribari s Floride ulovili ogromnu morsku bogomoljku

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Morska bogomoljka – Mantis škamp ili Oratosquilla oratoria se često da uloviti i u našem moru, a najveći primjerci dosežu duljinu od jedva osam centimetara, stoga niti ne čudi interes koji su mediji pokazali prema primjerku divovske morske bogomoljke od 46 centimetara ulovljene u priobalju Floride.

Kada su dva ribara zabacila udice s malenog mulića u Fort Piercu na Floridi nisu niti mislili da će uhvati „čudovište“ za koje su isprva smatrali da se radi o „mutiranom“ jastogu.

Divovska morska bogomoljka ili nova vrsta?

Divovska morska bogomoljka ili nova vrsta?

Nakon što su fotografije poslali Uredu za zaštitu i očuvanje divljih životinja savezne države Floride, znanstvenici su shvatili da gledaju u primjerak koji po svemu što znamo o vrsti Oratosquilla oratoria ne bi trebao niti postojati.

Floridska morska bogomoljka je ostala misterija.

Floridska morska bogomoljka je ostala misterija.

Ovo biće nalik na škampa je stvorilo burnu polemiku na Internetu, a pojavile su se i špekulacije kako je sirova nafta s Deep Horizona, koja još uvijek curi, i milijuni galona otrovnog naftnog disperzanta uzrok stvaranja mutacija riba i rakova u Meksičkom zaljevu.

Škampi bez očiju uhvaćeni na području Meksičkog zaljeva.

Škampi bez očiju uhvaćeni na području Meksičkog zaljeva.

Ovakve izjave se ne bi trebale a priori odbaciti jer zaštitari prirode i brojne udruge koje se bave očuvanjem ribljeg fonda u Meksičkom zaljevu stalno napominju da se na živim bićima koja obitavaju u području prepunom naftnih bušotina i kancerogenih spojeva koje su godinama curile u more stvorile generaciju riba, rakova, školjki i morskih sisavaca s užasnim tumorima, mutacijama u veličini tijela, te da su brojne ribe i rakovi primjećeni s esencijalnim degeneracijama poput nedostataka očiju, anomalija na koži, perajama, škrgama i velikim ranama koje ne zacjeljuju.

Primjerak pagra iz Meksičkog zaljeva s ranom koja ne zacjeljuje.

Primjerak pagra iz Meksičkog zaljeva s ranom koja ne zacjeljuje.

O tome smo već pisali, no čini nam se da profesionalne medije takve stvari baš i ne zanimaju.

2001. godine primjerak ovakvog škampa duljine 20 centimetara se mjesecima prikazivao kao nevjerojatna prirodna anomalija, a deseci tisuća posjetitelja akvarija u Zaljevu Monterey je tražilo više informacija o račiću koji je u stanju probiti najdeblje oklope školjkaša jer ima nožice s malenim kuglicama na kraju koje „katapultira“ snagom metka kalibra 0,22. Zbog ove čudnovate sposobnosti neki mantise nazivaju rakovi boksači iako ih se zbog karakterističnog držanja najviše pozna pod nazivom „morska bogomoljka.“

Floridski primjerak morske bogomoljke je još uvijek misterija, ne samo da se ne zna zašto je narastao tako velik već je pitanje i čime se hranio, a sve su glasniji pobornici ideje da se radi o potpuno novoj vrsti o kojoj znanost ne znan ništa.

Kako god bilo ovo biće je netragom nestalo, umjesto da se detaljno ispitalo u znanstvenim laboratorijima.

Izvor:

Shrimp-like creature is quite the catch

Shrimp caught big enough to cover a grill