SVEMIR KROZ TELESKOP

Millerov i Ureyev eksperiment pod revizijom: Nova otkrića

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Postoje brojne teorije o nastanku života na zemlji. Čvršću teoriju jednoj od njih podarili su Miller i Urey, svojim eksperimentom iz 1953., u kojem su anorganske tvari pretvorili u organske mehanizmom koji je ličio na tadašnje uvjete na Zemlji. Time su “iz ničeg” udarili temelje “novom životu”. Iako je i danas prihvaćena, ideja o nastanku organskog iz anorganskog prošla je brojne revizije koje su dodatno ojačale njezinu pouzdanost.

Prema Oparinu i Haldaneu, jednom je davno, prije oko 4 milijarde godina, manja nakupina anorganskih tvari reagirala i postala organska. Kako? Smatrali su da je do toga došlo zbog uvjeta na tadašnjoj Zemlji, a Miller i Urey su to i dokazali. Osmislili su aparaturu kojom su imitirali te uvjete – vrući ocean (zagrijana posuda s vodom), udare groma (iskre) i dio koji je služio za hlađenje. Od tvari, u takvom su se sustavu nalazili voda, metan, amonijak i vodik. Tjedan dana nakon aktivacije sustava, uzet je uzorak vode na analizu.

Stanley Miller za vrijeme svog revolucionarnog eksperimenta.

Stanley Miller za vrijeme svog revolucionarnog eksperimenta.

Utvrđeno je da je sadržavao aminokiseline, spojeve ugljika koji predstavljaju temeljne jedinice proteina, uključujući pritom i DNK i RNK, što je označavalo važan argument u korist Oparinove i Haldaneove teorije. Malo je poznato da je Miller sam ponovio taj eksperiment nekoliko godina kasnije, dodavši pritom i vodikov sulfid. Tadašnja tehnologija otkrila je čak 23 nastale aminokiseline, dok je revizijom istog eksperimenta iz 2008., uz primjenu moderne tehnologije, otkriveno i mnoštvo drugih organskih spojeva, nastalih iz samo nekoliko plinova i vode.

Iskra života - kreiranje života u laboratoriji.

Iskra života – kreiranje života u laboratoriji.

Od tog vremena se pokušavalo otkriti druge faktore koji su mogli pospješiti nastanak života na Zemlji, poput UV zraka, meteora i termalnih vrela oceana. Novi, kvantni pristup teoriji Saitta i Saija, dan je 2014. godine. U replici eksperimenta, uz očekivane ishode, pojavili su se i neki neočekivani. Umjesto da je reakcijom kao prekursor aminokiselina nastajao formaldehid, reakcija je pogodovala razvoju formamida, koji je pronađen i u svemiru, a važan je za nastanak RNK.

Iako se brojni znanstvenici slažu da je nastanak aminokiselina omogućio razvoj života na Zemlji, razilaze se oko nastanka samih aminokiselina. Iako je moguće da su nastale na Zemlji (Miller i Urey), moguće je i da su “pale s neba” (tj. iz svemira), ili su se skrivale u srcu Zemlje milijunima godina. Taj dio priče o životu još nije otkriven, no neminovno je da su znanstvenici sve bliže njegovom otkriću.

Possible Key to Life’s Chemistry Revealed in 50-Year-Old Experiment

New Study Revisits Miller-Urey Experiment at the Quantum Leve