SVIJET POD LUPOM

Islandska vlada potvrdila postojanje legendarnog čudovišta

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Kriptozoologija je do sada bila objekt podsmijeha i stalnog pokazivanja kako ništa „čudovišno“ i nepoznato ne obitava na dalekim i divljim lokacijama svijeta, pa ipak kada jedan vladin odbor odluči izaći u javnost s podacima o tome da imaju dokaze o postojanju nepoznate i do sada legendarne vrste „životinje“ u svojim vodama, tada znanost ostaje čudno nezainteresirana i „šutljiva.“ Što li su snimile kamere na Islandu, otkrijte sami.

Vladin odbor u okrugu Fljotsdalsherao na Islandu je 2012. objavio izvješće o pravovaljanosti snimke nepoznate životinje iz jezera Lagarfljot, koja je čak opisana i poznatim sagama. Legendarnim verbalnim epovima koje su Islanđani prenosili s koljena na koljeno. Sage ovu životinju nazivaju Lagarfljótsormur ili veliki crv iz jezera Lagarfljot, a prvo spominjanje datira iz islandskih anala koji su ovjekovječeni davne 1345. godine.

Bez obzira na činjenicu kako znanost ne uzima u obzir navode iz legendi, osim kroz povijesnu i kulturološku vrijednost, viđenja ovog legendarnog bića su se nastavila sve do današnjih dana. Lagarfljótsormur je konačno postao predmet istrage nakon objave i provjere video uratka s početka 2012.

Na videu, kojeg smo vam priložili se jasno vidi zmijoliko biče koje lagano pliva istočno islandskim jezerom okovanim ledom. S obzirom da je temperatura voda tada bila netom ispod ništice, znanstvenici nisu imali drugu opciju nego da isključe mogućnost snimanja kakve hladnokrvne vodene zmije, a način na koji se životinja kreće je također odbacila mogućnost kako se radi o pripadniku morskih sisavaca. Na koncu su stručnjaci zaključili da ne znaju o čemu je riječ, no da ne mogu osporiti valjanost snimke i izvješća očevidaca s mjesta događaja.

Lagarfljótsormur se obično opisuje kao životinja duljine 90 metara, s mnogim grbama koje se mogu vidjeti za toplijeg dijela godine, dok mu glava stalno ostaje pod površinom.

Da stvari postaju sve interesantnije pokazuju i brojna zvanična izvješća o viđenju Lagarfljótsormura, uključujući i onaj iz 1963. kada je šumarski upravitelj Islanda Sigurður Blöndal detaljno opisao viđenje divovskog vodenog „crva.“

Finska istraživačica tvrdi kako "čudovište" pliva na mjestu, te da je riječ o običnom komadu konopa kojeg leluja struja.

Finska istraživačica tvrdi kako “čudovište” pliva na mjestu, te da je riječ o običnom komadu konopa kojeg leluja struja.

Neimenovani skeptici su napravili svoju vlastitu istragu i analizu objavljenog video uratka, te su originalnu snimku predočio finskoj istraživačici Miisai McKeown koja je tvrdila kako se radi o konopu ili nekom drugom predmetu koji leluja na jakoj struji.

Iznervirani raznoraznim špekulacijama i objašnjenima što se zapravo vidi na dotičnom video snimku, vlada Islanda je oformila vlastiti odbor od 13 stručnjaka, među kojima su bili i specijalisti za zoologiju, forenziku, CGI tehniku (tehnologiju stvaranja snimaka uz pomoć kompjutorske animacije), vojni stručnjaci iz različitih polja te specijalisti za robotiku.

Njihovo puno izvješće je objavila nacionalna novinska kuća Islanda ili IRO (Iceland Review Online) čije vam dijelove predočavamo:

„Lagarfljótsormurinn je divoska zmija za koju se vjerovalo da nastanjuje vode glacijalnog jezera Lagarfljot na istočnom dijelu Islanda. Po svim saznanjima našeg odbora, legende su se pokazale istinitima, i takva životinja zaista obitava u vodama jezera. Snimku je napravio Hjörtur E. Kjerúlf s prozora svoje kuhinje u selu Hrafnkelsstaðir koje se nalazi na samoj obali spomenutog jezera, te je ustanovljeno kako je snimka vjerodostojna te da se s njom nije manipulirao u bilo kojem smislu.“

Bez obzira na zaključke vladinog odbora, Discovery News se posprdno odnio prema njihovom izvješću tvrdeći kako je riječ o „ribarskoj mreži“ koja leluja na jakoj struji, u stvari zaključak je gotovo jednak onome koji je donijela McKeownova, pa nam se čini da smo otkrili tko stoji iza njene objave.

Kako god bilo čitatelja i ljubitelja Discovery Newsa je puno više od čitatelja IRO-a, a želja vlade Islanda da se pozabavi ovim misterijem je uglavnom predstavljena kroz podsmijeh i sprdnju.

Što god da je snimljeno u jezeru Lagarfljot, ne zanima znanstvenike (osim možda one na Islandu), a najjači mediji na svijetu se drže svojih stanovišta „kao pijani plota,“ zašto je to tako možete otkriti u radu A. Lobaczewskog i njegovoj ponerologiji i patokraciji.

Matrix World, na sreću nema glavnog urednika, sponzora i cenzora, nama nitko ne može zabraniti da tragamo za istinom, te ćemo nastaviti objavljivati djeliće istine koji ne odgovaraju svjetskim moćnicima.

Izvor:

Icelandic government commission announces legendary sea monster exists

Lake Monster Exists, Concludes Icelandic Commission