SVEMIR KROZ TELESKOP

Meteori prekrili nebo nad Davisonom u SAD-u

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Gradić Davison nije poznat izvan granica savezne države Michigan u SAD-u, no 25-tog rujna nad ovim se mjestom odvio pravi kozmički spektakl. Prošla godina je proglašena godinom kometa, hoće li 2014. biti nazvana godinom meteora?

Pogledate li video uradak koji je nedavno objavljen na You Tubeu, može vam se učiniti kako gledamo reprizu pada shuttlea Columbia, no zapravo je riječ o mnogo važnijem kozmičkom spektaklu koji bi uskoro mogao postati svakodnevnica nad našim glavama.

Molimo vas pogledajte i drugi dio video uratka.

Da ovakve prognoze nisu date olako, najbolje možemo vidjeti po zapisima Američkog meteorskog udruženja (AMA) koji je zabilježio nevjerojatnih 2442 upada meteora i meteorita u planetarnu atmosferu do 29.09.2014.

ScreenHunter_202 Oct. 02 16.08

Za cijelu 2013. godinu zabilježeno 3557 komada, za 2012. je zabilježeno 2156 upada u atmosferu, dok je 2011. zabilježeno „tek“ 1637 upada u atmosferu.

ScreenHunter_204 Oct. 02 16.11

Čudnovato je da astronomi i astrofizičari iz svjetski poznatih svemirskih agencija ne obraćaju pažnju na ovakve podatke, te da gotovo i nema znanstvenih istraživanja koja bi pokušala objasniti što se zapravo događa u našem neposrednom svemirskom susjedstvu.

ScreenHunter_205 Oct. 02 16.25

Uznemiruje i činjenica kako možemo primijetiti i stanovitu cenzuru po svjetskim medijima i tiskovinama koje također ne mare za sve gušćim „prometom“ nad našim glavama.

Izvor Matrix World:

U mjesec dana u atmosferi eksplodiralo više meteora nego li 2012. godine!

Podaci o upadima PHO-a u atmosferu postali vojna tajna, vojska ukida program za nadgledanje istih

Ruski meteor je bio djelić asteroida duljine od 200 metara, mogući novi udari

Detaljna planetarna karta otkriva sve lokacije udara i eksplozija meteorita

Izvor:

The Year of the Comets: Three Reasons Why 2013 Could be the Best Ever

AMS – Zabilježeni upadi meteora i meteorita u atmosferu po godinama