BORBA PROTIV PEDOFILIJE

“Djeca za lovu” – koban propust američkog pravosuđa

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Zamislite da Vas netko uhiti zbog ogorčenog ili šaljivog, ali podrugljivog komentara na Facebooku. Iako se čini krajnje nerealnim, to nije najbizarniji razlog zbog kojeg su američki maloljetnici masovno završavali u „ustanovama za preodgoj“. Tamo se moglo završiti zbog psovanja majke školskog kolege, stvaranja podrugljivih web-stranica, bacanja odreska na prijatelje roditelja, zvanja policije zbog zaključavanja u sobu ili bacanja sandale na roditelje. Doista, ovo je istinita priča o fijasku američkog pravosuđa, koja postoji i u obliku knjige i filma.

Kad se mito i sudstvo slože, sve se može, sve se može. Pa čak i osuditi nevinu djecu. U pozadini svega radilo se o dogovoru između suca Marka Ciavarella i vlasnika privatne kazneno-popravne ustanove. Nakon što je sudac primio preko 2 milijuna dolara mita, posvetio se svojem dijelu dogovora – jer nakon što se dom napravi, treba ga i popuniti.

Sudac Mark Ciavarella je upropastio na tisuće dječjih života, šaljući nedužnu djecu u zatvore za novčanu nagradu.

Sudac Mark Ciavarella je upropastio na tisuće dječjih života, šaljući nedužnu djecu u zatvore za novčanu nagradu.

Oko 3000 mladih završilo je u ustanovi iz gore navedenih razloga, iako je pristojan broj njih završio tamo i bez ikakvog razloga. Zamislite samo kako su se ti mladi osjećali kada su uhapšeni i dovedeni pred sud zbog navedenog, a tamo su dobili u prosjeku 4 minute da iznesu obranu. Dakle, bez prave prilike da se obrane, osuđeni su na nekoliko tjedana u ustanovi.

Najmlađi od njih imali su tek 11 godina. Osim stigmatiziranja od okoline, boravak u domu neke je njegove stanare potaknuo na konzumaciju droge, a neki od mladih, poput Eda Kenzakowskog, završili su i tragično.

Zapravo je najgore to što je mladom Edu otac podmetnuo marihuanu u automobil kako bi ga malo prestrašio, no zahvaljujući sucu Ciavarellu, očev plan se izjalovio, i u konačnici dosegao tragičan kraj. Nakon što je afera otkrivena, sudac je osuđen na 28 godina zatvora, no očito je da nikakva kazna ne može popraviti negativne učinke boravka u popravnom domu, i naknadnog stigmatiziranja gotovo 3000 tinejdžera.

Kids for cash: Two Judges, Thousands of Children, and a $2.8 Million Kickback Scheme, knjigu je vrijedno pročitati.

Kids for cash: Two Judges, Thousands of Children, and a $2.8 Million Kickback Scheme, ovu knjigu je vrijedno pročitati.

Za detaljnije informacije o ovim procesima, najbolje je pročitati knjigu „Kids for cash: Two Judges, Thousands of Children, and a $2.8 Million Kickback Scheme“ Williama Ecenbargera, koja opisuje cijelu zavjeru koja, bez sumnje, predstavlja jednu od najvećih sramota američkog pravosuđa.

Izvor:

Kids For Cash: Inside One of the Nation’s Most Shocking Juvenile Justice Scandals

Undue Process ‘Kids for Cash’ and ‘The Injustice System’

Corrupt ‘Kids for Cash’ judge ruined more than 2,000 lives