SVIJET POD LUPOM

Autistični geniji – misterij koji zbunjuje javnost – Iris Grace

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Kada su roditelji malene Iris Grace Halmshaw otkrili kako njihovo dijete boluje od jakog oblika autizma, pokušali su sve što je u njihovoj moći da Iris približe sebi i svijetu koji je okružuje. Nakon niza pokušaja i promašaja, na red je došla terapija slikanjem, nedugo nakon toga ova trogodišnja djevojčica je svima pokazala koliko malo znamo o neobičnim sposobnostima uma zarobljenog u autizmu. Iris je danas petogodišnja djevojčica čija se remek djela uspoređuju s najvećim ostvarenjima impresionizma.

Iris u kuhinji svoje majke stvara još jedno impresionističko remek djelo.

Iris u kuhinji svoje majke stvara još jedno impresionističko remek djelo.

Arabella Carter-Johnson je, kao prava mama, svome djetetu pokušala olakšati premošćivanje barijera koje autistični ljudi i djeca često nose poput stigme. Svojoj kćeri Iris je omogućila izražavanje i nevjerojatnu terapiju uz pomoć vodnih boja i papira. Autisti se na oko čine zatvorenima i u potpunosti izgubljenima u našem užurbanom i komunikativnom svijetu, no to je zapravo zbog toga što oni komuniciraju na potpuno drugačiji način, način koji ponekad ne iziskuje riječi.

Iris grace koristi različite tehnike slikanja, najčešće su joj u ruci po dvije tri četkice, spužva i crvena plastična žličica od koje se ne razdvaja.

Iris grace koristi različite tehnike slikanja, najčešće su joj u ruci po dvije tri četkice, spužva i crvena plastična žličica od koje se ne razdvaja.

Njihov mali zatvoren svijet, često nema mjesta za druge ljude, odnose, priče, komunikaciju na moderno prihvatljivom nivou, osim toga autizam se danas još uvijek smatra poremećajem kojeg je nemoguće „izliječiti.“ Stoga i ne čudi što se autisti najčešće ostavljaju po strani, ne zbog njihove nemogućnosti komuniciranja s ostatkom svijeta, već zbog toga što ostatak svijeta ne uspijeva shvatiti na kakav način oni mogu „razgovarati“ s nama.

Mačka Thula se ne odvaja od svoje "gospodarice" Iris.

Mačka Thula se ne odvaja od svoje “gospodarice” Iris.

Matrix World je u brojnim tekstovima pisao o problemu autizma, cjepiva – kao najvećeg stvaratelja istog poremećaja, i genijalnosti koja se u velikom broju slučajeva pojavljuje među ljudima s autizmom.

IrisGrace u trenutku inspiracije sa svojom mačkom Thulom.

IrisGrace u trenutku inspiracije sa svojom mačkom Thulom.

Da Iris nije usamljena u svojoj genijalnosti pokazuju i naši prijašnji tekstovi u kojima smo pisali o Stephenu Wiltshireu i Kimu Peeku. Sigurni smo da ovakvih slučajeva ima na pretek, no mi ih još uvijek nismo oktrili.

Nevjerojatno je da mačka Thula ostaje sjediti satima uz svoju štićenicu, sve dok Iris ne završi slikanje.

Nevjerojatno je da mačka Thula ostaje sjediti satima uz svoju štićenicu, sve dok Iris ne završi slikanje.

Umijeće slikanja malene Iris Grace rijetko koju osobu može ostaviti ravnodušnu, njena djela se danas prodaju po ciframa od tisuća funti, a prihodi idu isključivo grupama koji se bave rehabilitacijom autistične djece i naravno na boje i papir koje Iris svakodnevno treba.

iris Grace uvijek slika ono što vidi oko sebe, najviše voli slikati u zadnjem dvorištu obiteljske kuće okružena divljim svijećem i mekanom travom.

Iris Grace uvijek slika ono što vidi oko sebe, najviše voli slikati u zadnjem dvorištu obiteljske kuće okružena divljim cvijećem i mekanom travom.

Prije nego li je Iris počela slikati, nije čak niti raspoznavala svoje ime, te nije govorila niti jednu jedinu riječ, danas, nepunih 20 mjeseci od početka svoje slikarske karijere, Iris svaki dan uči sve više riječi i koristi ih kada god želi komunicirati sa svojom mamom ili svojom mačkom Thulom koja je prati u stopu poput kakvog psića.

Teško je reći što se događa u glavi petogodišnjeg djeteta koje većinu svojih opažanja izražava kroz slike, no jedno je sigurno, talent ove malene djevojčice je nevjerojatan, a mi bismo se i te kako trebali zapitati, stigmatiziramo li ljude s autizmom zbog našeg vlastitog neznanja i nesigurnosti pred njihovim „drugačijim svijetom“?

U međuvremenu Iris Grace nastavlja vlastiti razvoj kroz igru, slikanje, gledanje crtića Toma i Jerryja na čije se vragolije najviše voli smijati, i naravno s maženjem i šetnjama u prirodu sa svojom mačkom Thulom.

Koliki je talent djevojčice koja je počela slikati od svoje treće godine, vi najbolje zaključite sami.

Izvor:

Five-year-old Iris Grace is raising awareness of autism through her extraordinary paintings

The miracle of Little Miss Masterpiece: Astonishing talent of autistic Iris, three, whose paintings have stunned the art world