TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Hylandia dockrillii ili kako bobicama pobijediti tumor

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Blushwood (Hylandia dockrillii), u slobodnom prijevodu rumeno drvo, biljka je iznimnih medicinskih svojstava za koju se smatra da bi u bliskoj budućnosti mogla preuzeti primat u borbi protiv vidljivih tumora. Time se još jednom pokazalo točnim pravilo o nesuđenju knjige prema koricama jer, iako skromna izgleda, potencijali koje ova biljka ima doista ne smiju ostati zanemareni.

Plodovi Hylandie dockrillii kriju moćan lijek protiv kancerogenih oboljenja.

Plodovi Hylandie dockrillii kriju moćan lijek protiv kancerogenih oboljenja.

Na sjeveru Queenslanda u Australiji, u području kišnih šuma, razvila se manja populacija  Hylandia dockrillii, čija su svojstva znanstvenici proučavali tijekom osam godina te došli do zapanjujućih podataka.

Zapanjujući učinak Hylandia dockrillii na najgore vrste tumora je više nego li očigledan.

Zapanjujući učinak Hylandia dockrillii na najgore vrste tumora je više nego li očigledan.

 

Od 300 životinja (psi, mačke, konji, tasmanijski vragovi) kojima su bili umjetno izazvani tumori vrata i melanomi, primjena ekstrakta iz bobica ove biljke izliječila je tumor u 75% slučajeva te se, prema navodima istraživača, nijedan od izliječenih tumora naknadno nije vratio.

Sam ljekoviti sastojak iz smjese koja nastaje drobljenjem bobica još uvijek nije uspješno izlučen, no njegovo djelovanje je definirano – pokazalo se da sastojak ubija stanice tumora, preusmjerava krvotok od zaraženog tkiva te potiče imunosni sustav organizma na aktivno razlaganje tumorskih ostataka.

Lijek čija su testiranja na ljudima nedavno započela, a bazira se na bobicama, na životinjama je pokazao izrazito brz učinak, bez nuspojava. Naime, prve posljedice djelovanja vidljive su u roku 5 minuta, dok cijeli tumori nestaju u roku 15-ak dana, jednostavno otpadajući s kože.

No, biljka ima i svojih ograničenja – osim što ju je izrazito teško uzgojiti na područjima izvan sjevernog Queenslanda, zasad nema pokazatelja da biljka djeluje i na ostale tumorske stanice. Ipak, čak i u tom slučaju predstavlja potencijal za veliki skok naprijed u liječenju tumora koji, zapravo, predstavlja vraćanje prirodnoj medicini.

Izvor:

Super-effective cancer-fighting berry discovered growing in Australia