TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Plašt nevidljivosti, dostupan po akcijskim cijenama!

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Oduvijek ste maštali o tome da postanete barem na tren nevidljivi, ali u Vašoj mladosti takva tehnologija još nije bila razvijena? Dobre vijesti za Vas su da su krajem prošlog desetljeća osmišljeni prvi takvi plaštevi. Ako je njihova cijena bila preskupa za Vas, donosimo Vam dobre vijesti – drugačiji pristup već poznatom fenomenu doveo je i do razvoja tehnologije koja je omogućila svakom da napravi svoj  plašt nevidljivosti,čije komponente koštaju manje od 600 kn!

Ne, ovo nije nova reklama niti ćete dobiti besplatan set noževa uz kupljeni plašt. Krajem prošlog i početkom ovog desetljeća mnogo se radilo na razvoju tehnologije koja bi predmete činila nevidljivima, pogotovo u vojne svrhe, o čemu možete više pročitati ovdje.

Tri godine kasnije, znanstvenici su izumili napravu koja može sakriti objekte od pogleda korištenjem relativno jeftinih i lako dostupnih leća. Značajno je da je to prvi višesmjerni uređaj za skrivanje predmeta, čime se premostio velik problem ranije razvijenih složenih tehnoloških dostignuća: naime, „starije“ tehnologije su uspješno sakrile predmet iz jednog kuta gledanja, no on bi, ako ga se pogleda iz drugog kuta, opet postao vidljiv.

Uređaj za nevidljivost.

Uređaj za nevidljivost.

Sam uređaj funkcionira po jednostavnim principima optike i loma svjetla – lećama se svjetlo usmjerava tako da zaobiđe predmet i nakon toga nastavi put kao da je prošla kroz njega, što sakriva predmet od očiju.

Sveučilište iz Rochestera je uspjelo stvoriti gotovo nemoguće- nevidljivost nalik na onoj iz dječjih bajki.

Sveučilište iz Rochestera je uspjelo stvoriti gotovo nemoguće- nevidljivost nalik na onoj iz dječjih bajki.

Tako je, zapravo, stari trik preoteo slavu modernoj tehnologiji, a u kombinaciji s istom omogućava velik broj potencijalnih primjena. Zamislite da više ne postoji mrtvi kut u vozilu ili da kirurzi ili automehaničari mogu vidjeti kroz svoju ruku dok obavljaju precizne zadatke.

Mogućnosti primjene su neograničene, pogotovo zbog jednostavne podesivosti samog uređaja, a tim znanstvenika objavio je sve potrebne informacije da i sami kod kuće proizvedete svoj plašt nevidljivosti, iako to tada vjerojatno neće izgledati kao plašt.

Prema procjeni znanstvenika, 580 kn (100 USD) i malo dobre volje i preciznosti je sve što je potrebno da sastavite takvu napravu. Možete li odoljeti?

Izvor:

‘Cloaking’ device uses ordinary lenses to hide objects across range of angles

Scientists have created the most effective “invisibility cloak” so far, and you can make one for $100