VJEROVALI ILI NE

Zašto mace obožavaju krugove?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Imate li super živahnu macu koja vam se, uza svu ljupkost i šarm, ponekad “penje na glavu,” napravite jednostavan krug na podu vašeg stana, kuće ili terase i čekajte da se “lovina” dočepa čarobnog mjesta za sjedenje ili spavanje. Rezultati su nevjerojatni, mace su uza svu inteligenciju, očarane krugovima, čak i ako su oni na podu napravljeni s običnom samoljepljivom vrpcom ili pak komadićem užeta.

Mačka Destiny u pokušaju skrivanja u plastičnoj vrećici. nema veze što je vrećica gotovo prozirna i što je mačka u pola minute bila mokra od kondenzacije, ipak je to "odlično" mjesto za skrivanje.

Mačka Destiny u pokušaju skrivanja u plastičnoj vrećici. Nema veze što je vrećica gotovo prozirna i što je mačka u pola minute bila mokra od kondenzacije, ipak je to “odlično” mjesto za skrivanje.

Mačke se vole skrivati, ako im je pri “šapama” kakva vrećica ili pak majušna kutija, rado će se u nju pokušati smjestiti. U prirodi mačke će se uvući u bilo kakvu rupu ili pak šupljinu koja im izgleda sigurno, milijuni godina evolucije su ostavili traga i na našim kućnim mačkama i one će se pokušati skriti, čak i ako za to nemaju razloga, kroz igru.

Ponudite li mački dvije kutije, ona će se zavući u manju.

Ponudite li mački dvije kutije, ona će se zavući u manju.

O ljubavi između mačaka i kutija se puno puta pisalo, a Internet je prepun smiješnih filmova u kojima mačke, vode poprilično interesantne interakcije s kutijama i kutijicama. Instinkt koje su divlje mačke imale kroz stotine generacija, nisu se izgubile niti dan danas.

Mačka destiny voli čak i ovakva skloništa.

Mačka Destiny voli čak i ovakva skloništa.

Najpoznatiji mačji “ljubitelj” kutija je simpatični mačak Maru, koji se pokušava “uvaliti” u sva moguća ponuđena “skloništa.”

Iako ljubav između mačaka i raznolikih mjesta za “skrivanje” nije nepoznanica, stvari su malo postale čudne, kada se otkrilo da se mačke vole “skrivati” i na mjestima u kojima se nemoguće skriti, poput krugova nacrtanih na podu, kružnica napravljenih od produžnog kabela, domina pa čak i običnih hulahopa.

Bez obzira kako "sklonište" izgleda maca će se u njega smjestiti.

Bez obzira kako “sklonište” izgleda maca će se u njega smjestiti.

Koliko je mačku lako namamiti u krug pokazuje sljedeća serija fotografija:

Ova simpatična japanska mačka toliko voli krugove, da nije važno od čega su napravljeni.

Ljubav između mačaka i krugova je nevjerojatna.

Ljubav između mačaka i krugova je nevjerojatna.

Misterije mačaka i krugova, je dugo vremena zaokupljala ljubitelje ovih malih krznašica, dok se nije otkrilo kako mačke 3D sklonište lako zamjenjuju 2D simbolima za sklonište, poput krugova, ili višekuta narisanih na podu. Mačka će okušati svoj “mogući” dom ili sklonište čak i onda kad zidovi od skloništa niti ne postoje. Mačji mozak 2D simbole skloništa pretvara u stvarno sklonište iz kojih one imaju savršen pogled na okolinu, moguć plijen i veće predatore.

može i za pse

Ponekad se u mačje “zamke” ulove i po koji psi, pa čak i ako na podu nije napravljen krug već sasvim običan pravokutnik.

Nije jasno kako mačji mozak pretvara slike krugova u mjesta za skrivanje točnije kako takvi 2D simboli za njih postaju prava skloništa, no čini se da mačke vole okrugla skloništa najviše od svega jer ih to podsjeća na “mačja travnata gnijezda,” područja koje mačke prave u travi tako što se nekoliko puta okrenu oko svoje osi i utabaju travu u pravi pravcati krevetić.

Tipičan mačji travnati krevet, kojeg je ova domaća mačka napravila po uzoru na njene divlje srodnice iz savana Afrike.

Tipičan mačji travnati krevet, kojeg je ova domaća mačka napravila po uzoru na njene divlje srodnice iz savana Afrike.

Mačke očigledno imaju po još kojeg “asa u rukavu” jer mi o ovim životinjama još uvijek ne znamo sve, bez obzira što su nas one “prisvojile” prije gotovo deset milenija.

Izvor:

The One Way to Trick Your Cat Into Sitting Still

How to trick your cat into sitting still in a CatCircle

A Cat Will Always Sit Inside a Circle on the Floor