SVEMIR KROZ TELESKOP

Udari meteora nisu slučajni ni nasumični

Autor: Petra Jaić

Matrix World

Prema novim istraživanjima, udari meteora nisu toliko nasumični kao što se do sada pretpostavljalo. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni na portalu ArXiv.org pokazuju da će meteori vjerojatnije pasti na Zemlju u određeno doba godine, kad Zemljina orbita prolazi kroz struje meteoroida.

Većina analiziranih meteora pasti će na Zemlju u drugoj polovici godine, tvrde braća istraživači Carlos i Raul de la Fuente Marcos sa sveučilišta u Madridu.

„Ovaj manjak nasumičnosti je izazvan planetarnim poremećajima, kao na primjer Jupitera, i čini se da su neki od najjačih udara o Zemlju povezani s grupama Near Earth Objects (objekti u blizini Zemlje) i/ili vrlo mladim meteorskim strujama“ – izjavila su braća Marcos. Te struje mogu biti izazvane cijepanjem asteroida ili kometa.

Planet ili čak Mjesec također može utjecati na bliske asteroide ili meteore, usmjeravajući ih u nestabilne orbite zvane „rezonantne struje“, koje mogu biti prekinute zbog velikih planeta kao što su Saturn ili Jupiter.

Studija je utemeljena na sveukupno 33 udara meteora zabilježenih između 2000. i 2013. godine. Udari su detektirani infrazvučnim-akustičnim senzorima pritiska, a istraživanje je vodila Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organizacija.

Senzori su dizajnirani da detektiraju potajne nuklearne testove, no oni također detektiraju udare meteora koji imaju višak energije, poput tisuća tona TNT-a.

VRIJEME UDARA

Istraživači su pratili kada i gdje je svaki od 33 meteora pogodio Zemlju, što im je pomoglo da shvate odakle su meteori mogli doći. Zabilježili su sedamnaest udara u sjevernu hemisferu i šesnaest u južnu, 25 udara pojavilo se između 40 stupnjeva sjeverno ili južno od ekvatora, dok ih je samo osam pogodilo više širine.

Značajno je to što su našli 21% vremenske razlike u udarima meteora, sa 20 udara kroz drugu polovicu godine i samo 13 u prvih šest mjeseci.

U južnu hemisferu meteor će najvjerojatnije pasti u lipnju, dok su udari najmanje vjerojatni u rujnu i listopadu. Ipak, najviše je udara meteora zabilježeno u drugoj polovici godine, dvanaest u usporedbi s četiri u prvih šest mjeseci.

Sjeverno od ekvatora, studeni je mjesec kad će meteori najvjerojatnije pogoditi taj dio Zemlje. U svibnju i lipnju najmanja je vjerojatnost za udar. Raspodjela meteora bila je podjednaka, devet ih je palo u prvoj, a osam u drugoj polovici godine.

Kako god bilo, istraživači vjeruju da će se vrijeme udara promijeniti kad se stare meteorske struje rasprše te se formiraju nove.

POTREBNO VIŠE PODATAKA

„Sve do ovog istraživanja, pretpostavljali smo da meteor može udariti bilo kada i bilo gdje“ – dr.Simon O’Toole.

„Ovo novo istraživanje pokazuje da orbite meteora koji kruže oko Jupitera ometu planetarni poremećaji u gravitaciji, što utječe na nas ovdje na Zemlji.“

O’Toolea ipak smeta što je istraživanje napravljeno na samo 33 meteorska udara.

„Iako je istraživanje zanimljivo, statistički, 33 slučaja je prilično malen broj“ – kaže O’Toole. „Potrebno nam je još informacija.“

NOVA TEHNOLOGIJA ZA PREDVIĐANJE MANJIH UDARA KOMETA

Synthetic trakcing je nova metoda za predviđanje udara manjih kometa o Zemlju, uz pomoć kamera koje reagiraju na infrazvuk.

„Mali je dio kometa koje možemo detektirati sadašnjom tehnologijom“ – reče dr.Michael Shao iz Jet Propulsion Laboratory, Kalifornija. „Dok su blizu Zemlje, čini se da putuju jako brzo pa ih je zato teško uočiti.“

Na obalu Yucatana Peninsula u Mexicu prije 65 milijuna godina pao je komet koji je izbrisao 75% cjelokupnog života na Zemlji. 2013. godine, iznad Rusije je eksplodirao fragment komete širok 17 metara, pri čemu je ozlijeđeno oko 2000 ljudi.

KADA GLEDATI NEBO

Kad već ne možemo puno učiniti u vezi udara, preostaje nam to da gledamo kako obasjavaju nebo. Evo nekih datuma kad se meteori najbolje vide:

Eta Aquariids: 6./7.svibnja

Perseids(Suze Sv.Lovre): 11./12.kolovoza

Orionids: 21./22.listopada

Leonids: 17./18.studeni

Geminids: 14./15.prosinca

Quadrantids: 3.siječnja

Izvor:

Meteor strikes may not be random