PRIZMA DRUŠTVA

Je li Isus samo mitološka ličnost?

Autor: Igor Okreša

Matrix World

Sve više istraživača sumnja i raspravlja o tome je li Isus stvarno postojao. Jedan od njih Michael Paulkovich kaže da ne postoje povijesni dokazi o postojanju osobe poznate kao Isus Krist.

On je do tog zaključka došao proučavajući tekstove napisane između 1. i 3. stoljeća.

Paulkovich kaže da se Isus ne spominje ni u jednom od preko 126 tekstova napisanih u vrijeme ili neposredno nakon navodnog Isusovoga života.

Paulkovich tvrdi: ”da je takva osoba kao što se opisuje Isusa stvarno hodala Zemljom i izvodila čuda kakva mu se pripisuju sigurno bi bio spomenut u jednom od tih 126 tekstova.”

Paulkovich dodaje da čak i Pavao kojemu se pripisuje osnivanje i širenje kršćanstva nikad nije govorio o Isusu kao o stvarnoj osobi. Pavao nije znao za Djevicu majku, Isusovo rođenje, djetinjstvo, Isusova čuda, apostole, izdaju, suđenje, muku te uskrsnuće.

Istraživači kažu da to što ne postoje nikakvi Isusovi osobni zapisi ili tekstovi također govori u prilog tezi da Isus nije postojao.

Dosta povjesničara je živjelo tijekom navodnog vremena kad su se zbivali ti nevjerojatni događaji: ”Sin božji” rođen od djevice; slavljen nadaleko kao veliki učitelj i čudotvorac; koji je čudesno liječio ljude i hranio mnoštva; hodao po vodi i podizao mrtve, koji je na planini preobražen u sijajuće sunce; čije je raspeće popraćeno snažnim potresima, zatamnjenjem Sunca i ustajanjem iz grobova brojnih ”svetaca” i koji je sam uskrsnuo iz mrtvih.

Najvažniji povjesničari Isusova vremena ostaju nijemi, nitko od njih nije čuo za Isusa. Kako je to moguće?

Najvažniji povjesničari Isusova vremena ostaju nijemi, nitko od njih nije čuo za Isusa. Kako je to moguće?

Ove je neobične i nadaleko poznate događaje morao zabilježiti kakav kompetentni povjesničar toga vremena!

Vrijeme kad je započela kršćanska era je jedno od najbolje dokumentiranih u povijesti. Na primjer Livije (59. pr.n.e. – 17. n.e.), rimski povjesničar za Augustove vladavine sam je napisao 142  sveska, tu su još bili i Tiberije, Josip Flavije, Tacit i Svetonije.

Unatoč tome, historijskog Isusa gotovo da izvan Biblije ne spominje niti jedan poznati povjesničar u vremenu tijekom i nakon Isusovoga dolaska.

Kao što kaže Paulkovich: ”Nijedna ga pismena osoba iz njegova doba ne spominje u bilo kojem poznatom spisu.”

Istaknuti povjesničar i filozof Filon (20 pr.n.e. – 50 n.e.) koji je živio u vrijeme navodnog Isusovog života, ne govori ništa o temi velikog židovskog čudotvorca.

Isusa i njegove sljedbenike ne spominje nijedan od četrdesetak drugih povjesničara koji su živjeli tijekom prvog i drugog stoljeća nove ere.

Paulkovich dodaje: ”Dovoljno je spisa tih autora da napune biblioteku. Pa ipak , u toj gomili židovske i poganske literature, osim dva krivotvorena ulomka u djelima jednog židovskog autora  i dva sporna ulomka u djelima rimskih pisaca ne nalazimo ni jedan  spomen Isusa Krista.”

Jedan od žalosno malobrojnih „spomena” koje kršćani drže dokazima za Isusovo postojanje je i pismo Trajanu koje je navodno napisao rimski povjesničar Plinije Mlađi. Međutim, u tom je pismu samo jedna relevantna riječ – „kršćani” – a dokazano je i da je ona krivotvorena, što se sumnja i za „dokument” u cjelini.

Branitelji kršćanstva kao dokaz za svog bogočovjeka vole ponuditi i malen, i možda interpoliran, odlomak iz djela rimskog povjesničara Svetonija u kojem se spominje riječ „Chrestus” ili „Chrestos”. Chrestus je zapravo titula i prijevod te riječi znači pomazanik. Dakle svatko tko je bio kršten ili pomazan nosio je titulu „Chrestus” ili „Chrestos”.

Isis i Marija sa svojim božanskim sinovima. Tko tu koga oponaša?

Izida (Isis) i Marija sa svojim božanskim sinovima. Tko tu koga oponaša?

U biti nema nikakvih tekstualnih dokaza o postojanju Isusa Krista, izuzev krivotvorenih biblijskih knjiga i poslanica. Po vlastitim priznanjima, rani su kršćani neprekidno bili na udaru kritike uglednih učenjaka, koje su kršćani isprva grubo napadali i poricali, a kasnije na tisuće njih i ubili. Međutim, nisu samo disidenti i pogani shvaćali istinu jer su i sami kršćani kontinuirano otkrivali da znaju da priča o Isusu Kristu i njegova religija nisu izvorne nego da se temelje na starijim mitovima i ideologijama iz cijelog tada poznatog svijeta.

Drugi su kršćani bili izravniji u svojim priznanjima prirode i svrhe kršćanske priče, ne praveći se da vjeruju u više sfere duhovnosti, već pokazujući praktičnije razloge za fanatičnu vjernost svojim nevjerojatnim doktrinama. Na primjer, papa Leon X., upućen u istinu zbog svog visokog položaja, zanimljivo je izjavio:

”Kakav nam je samo profit donijela ta bajka o Kristu!”

Isusov fizički izgled

U Novom zavjetu nema fizičkog opisa Isusa osim onog koji nalikuje suncu, kao pri njegovoj transfiguraciji u Mateju 17:2: ”Tada se preobrazi pred njima i lice se njegovo zasja kao sunce, a haljine se njegove zasvijetliše kao svjetlo.”

Jedna od najstarijih prikaza Isusa Krista je napravljena u 4. stoljeću nove ere, na staklenom tanjuriću iz Castula u Španiji.

Jedna od najstarijih prikaza Isusa Krista je napravljena u 4. stoljeću nove ere, na staklenom tanjuriću iz Castula u Španiji.

Rani kršćanski oci su priznali da je Isusov izgled nepoznanica.

Isus iz Castula nema bradu, no ima kratku i kovrđavu kosu. Kako je to moguće?

Isus iz Castula nema bradu, no ima kratku i kovrđavu kosu. Kako je to moguće?

Teško je vjerovati, ako je Isus postojao i ako su ga vidjele „mase”, da se nitko ne sjeća kako je izgledao. Autori evanđelja izdaju se za apostole koji se točno sjećaju Isusovih djela i riječi, do u najsitnije detalje, a ne mogu se sjetiti kako je on izgledao!

Osim toga, kršćansko je raspelo izvorno nosilo sliku janjeta umjesto čovjeka, sve do osmog ili devetog stoljeća, kada se Isusa ipak opisivalo kao mladog poganskog boga.

Isus ili Serapis?

Isus ili Serapis?

Današnja slika bijelog čovjeka duge kose i brade također je i slika Serapisa, boga iz egipatske religije trećeg stoljeća prije nove ere, koji je u četvrtom stoljeću nove ere bio najštovaniji bog u Egiptu.

Bog Serapis s janjetom.

Bog Serapis s janjetom.

Fizički dokazi o postojanju Isusa Krista u biti ne postoje. Budući da posvuda po svijetu za svaku kulturu postoje sveta mjesta, samo zbog kulturološke pristranosti mnogi tvrde da su njihova jedina prava i da je baš njihova zemlja „Sveta Zemlja” ili nešto tome slično.

Bog Mitra rođen od strane majke djevice i oca nebeskog božanstva, njegov rođendan pada na 25. prosinca isto kao i Isusov.

Bog Mitra rođen od strane majke djevice i oca nebeskog božanstva, njegov rođendan pada na 25. prosinca isto kao i Isusov.

U priču o Isusu utkani su elementi iz priča o drugim božanstvima koje su bile zabilježene na širokom teritoriju drevnog svijeta, uključujući i neke priče o spasiteljima svijeta, od kojih većina ili čak svi vremenski prethode kršćanskom mitu. Time se ne želi reći da su svi ti likovi upotrijebljeni u stvaranju kršćanskog mita, s obzirom na to da neke od njih nalazimo u dijelovima svijeta koji u to vrijeme navodno nisu bili poznati, ali je sigurno da je jedan značajan broj tih božanstava iskorišten.

Nalazimo tako iste priče diljem svijeta o raznim bogoljudima i sinovima Božjim, od kojih su mnogi rođeni od djevica ili su bili božanskog podrijetla, rođeni 25. prosinca ili oko tog datuma, u špilji ili pod zemljom, bili kršteni, izvodili čuda, bili iznimnog morala, milosrdni, prolazili muke za čovječanstvo, liječili bolesne, bili temelj za spasenje duše i/ili nazivani „Spasiteljima, Iskupiteljima, Izbaviteljima”, imali Euharistiju, pobjeđivali tamu, bili vješani na stabla ili razapinjani, nakon smrti uskrsavali i vraćali se na nebesa, otkuda su i došli. Na popisu tih spasitelja i Božjih sinova nalaze se:

 • Adad i Marduk iz Asirije, koji je smatran „Riječju” (Logosom)
 • Adonis, Asklepije, Apolon (koji je uskrsnuo na proljetni ekvinocij kao janje)
 • Dioniz, Heraklo (Herkul) i Zeus u Grčkoj
 • Alkidej u Tebi (božanski iskupitelj rođen od djevice oko 1200. pr.n.e.)1 Atis u Frigiji
 • Baal ili Bel u Babilonu/Feniciji
 • Balder i Frey u Skandinaviji
 • Bali u Afganistanu
 • Beddru u Japanu
 • Buda i Krišna u Indiji
 • Chu Chulainn u Irskoj
 • Codom i Deva Tat u današnjem Tajlandu
 • Krit u Kaldeji
 • Dažbog kod Slavena
 • Dumuzi (Tamuz) u Sumeru
 • Fo-Hi, Lao-Kiun, Tien i Chang-Ti u Kini, čije je rođenje popraćeno nebeskom

Glazbomi kojem su svjedočili anđeli i pastiri

 • Hermes u Egiptu/Grčkoj, kojeg je rodila Djevica Maja i kojeg su zvali „Logos”

jer je bio glasnik svoga nebeskog oca Zeusa

 • Hesus kod Druida i Gala
 • Hor, Oziris i Serapis u Egiptu
 • Indra u Tibetu/Indiji
 • Ieo u Kini, koji je bio „veliki prorok, zakonodavac i spasitelj” sa 70 učenika
 • Issa/Isa u Arabiji, kojeg je rodila Djevica Marija i koji je bio „Božanska Riječ”

Među drevnim arapskim Nazarencima oko 400 pr.n.e.

 • Jao u Nepalu
 • Jupiter/Jove u Rimu
 • Mitra u Perziji/Indiji
 • Odin/Wodin/Woden/Wotan u Skandinaviji, koji je „ranjen kopljem”
 • Prometej na Kavkazu/u Grčkoj
 • Quetzalcoatl u Meksiku
 • Kvirinije u Rimu
 • Salivahana u južnoj Indiji, koji je bio „božansko dijete, rođen od djevice i drvodjeljin sin, kojeg su i samo zvali ”Drvodjelja”, te čije ime i titula znači spasenje
 • Tamuz u Siriji (bog spasitelj štovan u Jeruzalemu)
 • Thor među Galima
 • Univerzalni Monarh kod Sibila
 • Wittoba kod Bilingoneza/Telingoneza
 • Zalmoksis u Trakiji, spasitelj koji je obećao vječni život gostima na njegovoj svetoj Posljednjoj večeri, zatim otišao u podzemlje te treći dan ponovo ustao
 • Zaratustra/Zoroaster u Perziji
 • Zoar kod Bonza

Ovaj popis nije potpun i nema dovoljno prostora da se o svim ovim mitološkim likovima ide u detalje. Treba napomenuti da se, baš kao i Isusa, mnoge od ovih likova u prošlosti smatralo povijesnim osobama, ali danas se gotovo ni na jednog od njih tako više ne gleda.

Izvor:

‘Jesus NEVER existed’: Writer finds no mention of Christ in 126 historical texts and says he was a ‘mythical character’

5 Reasons to Suspect Jesus Never Existed

Was Jesus actually clean-shaven? Engraved 3rd century glass found in Spain shows Christ without a beard – and wearing a philosopher’s toga

‘JESUS NEVER EXISTED’: Writer Says There’s No Mention Of Jesus In 126 Historical Texts, ‘He’s a Myth’