TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Riješena misterija čudovišta iz kanalizacije

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Nekoliko godina za redom po društvenim mrežama se dijele fotografije i filmovi s “čudovištima” iz kanalizacije, takvi uraci brzo postanu hitovi iako se većini očevidaca od istih “okreće stomak.” Po različitim blogovima su se pojavljivale fantastične priče s “dokazima” kako su ljigavi stvorovi; izvanzemaljci, mutanti pa čak i namjerno stvoreni organizmi koji služe za prenošenje različitih bolesti. Istina je, zapravo, puno manje prozaična, no svakako interesantna.

1 tubifexi

Životinje koje se sigurno neće svidjeti gadljivim osobama, naročito ako znamo da su se u samo nekoliko godina rasprostranile kanalizacijama najvećih gradova u Americi.

Tubifex crvi su dobro poznati uzgajivačima tropskih riba i onima koji su zaljubljeni u stvaranje akvarija sa zatvorenom i složenom samoodrživom biosferom. Znanosti su poznate brojne podvrste ovih hermafrodita, no činjenica je kako su se zbog čišćenja akvarija s ribama u kanalizacijama diljem SAD-a stvorile nove podvrste koje znanstvenici još uvijek nisu imenovali niti istražili.

Crvi iz reda tubifex su poznati po tome što za vrijeme parenja stvaraju čahuru u kojoj stvaraju jedinke identične s očevima-majkama i majkama-očevima. Ovaj dvostruki “spoj” zapravo stvara male tubifexe složene DNK koji su različiti u tome jesu li njihovi roditelji u tom trenutku izigravali mamu, tatu ili oboje. Čahura se stvara samo zbog toga da se parenje, ne bi pretvorilo u orgiju, te da se ne bi pridružili, drugi crvi spremni za parenje, i tako iscrpili početne roditelje kao potencijalne mame, koje se više troše.

Čahure neko vrijeme služe kao jaslice i vrtić, sve do trenutka dok mladi tubifexi nisu spremni za samostalan život i potragu za vlastitim partnerima, van svoje rodbine.

Ova vrsta crva u prirodi obitava u močvarnim jezerima u tropskim i subtropskim predjelima, no s vremenom je postala prava pošast za kanalizacije jer su se tubifexi odlično aklimatizirali kompleksima unutar kanalizacijskih cijevi najvećih gradova Amerike.

Prije nepunih dvije godine, tubifex je svrstan u vrste napasnika i parazita, a uzgajivači tropskih riba više ne smiju koristiti iste za prehranu svojih ljubimaca. Danas se svi akvariji i žive ribice koje ulaze u SAD testiraju na zaraženost larvama tubifexa, no bojimo se da će kanalizacija SAD-a i neka jezera u području južne Floride ostati centar infestacije ovim snalažljivim crvima.

Izvor:

Tubifex – Wiki

Tubifex tubifex – Wikipedia