PRIZMA DRUŠTVA

Savjeti za preživljavanje

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U zadnjih nekoliko godina smo imali prilike čuti o svim mogućim opasnostima koje prijete vraćanju društva u kameno doba, od nuklearnih kriza i zveckanja oružjem na globalnoj skali pa do prirodnih i kozmičkih kataklizmi koje bi mogle decimirati ljudstvo na planeti i naše resurse s kojima danas bezbrižno raspolažemo kao da su oni potpuno neiscrpni i obnovljivi. No što da se zaista nešto dogodi, što da nam sutra nestane električne struje, vode za piće, ogrijeva i naftnih derivata? Biste li čekali da vam netko pomogne ili biste znali pomoći sebi i drugima?

Otvarači za konzerve se mogu naći u bilo kojem domaćinstvu, ako nemamo otvarač imamo nož, a za istu namjenu može poslužiti i bilo koji drugi oštri metalni predmet, no što biste učinili da nemate baš ništa osim konzerve koja vas može nahraniti. Evo jednostavnog trika kako otvoriti konzervu.

Koliko puta vam se dogodilo da imate samo jednu bateriju za ručnu svjetiljku kojoj trebaju dvije baterije kako bi radila? Ako imate malo aluminijske folije na jednostavan način možete nadomjestiti dodatnu bateriju.

Nedostatak pitke vode je obično jedna od najvećih opasnosti za ljude, kako zbog mogućnosti širenja bolesti ako pijemo zagađenu vodu, tako zbog mogućnosti dehidracije u slučaju dobivanja dizenterije ili najobičnije dijareje. No postoji više načina za filtriranje vode, mi ćemo vam u ovom dijelu “Savjeta za preživljavanje” pokazati kako brzo možete napraviti jednostavni filter za vodu.

Termička obrada hrane je jedan od najboljih načina prevencije unosa bakterija i virusa u tijelo, ali što biste učinili da nemate ogrjeva niti mjesta za otvorenu vatru? Predlažemo vam da pogledate kako napraviti funkcionalno kuhalo s materijalima koje obično imamo kod kuće.

Nemate svijeća i ručnih lampi kod kuće, što ćete učiniti u slučaju nestanka električne struje. Predstavljamo vam jednu od mogućnosti za stvaranje jednostavnih i efektnih uljanih svijeća. Bilo koje ulje će poslužiti pa čak i obično biljno ulje koje koristimo za kuhanje ili pravljenje salata.

Dijeljenjem ovog materijala možda možete nekom pomoći, iako se nadamo da nam poznavanje tehnika preživljavanja nikada neće trebati.

Kako god bilo znanje štiti, dobro je znati što nam može pomoći u slučaju da ostanemo bez pogodnosti koje nam daje moderno društvo. U slijedećem nastavku ćemo se pozabaviti alternativnim načinima pripremanja hrane, sakupljanja kišnice i zagrijavanja prostora. Zahvaljujemo svim čitateljima koji su nam pomogli sa svojim idejama, imate li sami neku ideju koja bi mogla pomoći ljudima u izvanrednim situacijama javite nam se ovdje ili ovdje.