SVIJET POD LUPOM

ENERGETSKA PIĆA NE SADRŽE SPERMU I URIN BIKOVA!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U zadnjih nekoliko mjeseci, Internetom se proširila priča o tome kako energetska pića poput Red Bulla i Monstera sadrže urin i spermu bikova. Na žalost, na tu „vijest“ su se “uhvatili” brojni domaći blogovi i portali, a društvene mreže su se pretrpale komentarima u stilu: „bljak,“ „užas“ i „sramota.“

37.03.2014. portal Daily Buzz, koji uvelike nalikuje našem News Baru po satiričnim i parodijskim tekstovima, je objavio uradak pod naslovom: “Energy Drinks Contain Ingredient Extracted From Bull Urine And Semen,” sve ostalo je nalik na lavinu koja još uvijek ne jenjava.

01.04.2014. NSNBC International je odlučio napraviti malu prvo-travanjsku šalu s prigodnim tekstom o energetskim pićima, uzimajući Daily Buzz kao glavni izvor “informacija.”

U relativno kratkom uratku NSNBC-jev tim objašnjava kako je Red Bull dobio ime, te da se u limenkama istoimenog energetskog pića nalaze velike količine ekstrakta urina i sperme seksualno najaktivnijih bikova od koje mi postajemo poletni i energizirani.

Neprovjerene informacije i bezobrazne laži svako malo dolaze do nas. Zbog čega bi kompanija koja se bavi uzgojem goveda i krava testirala Red Bull na bikovo sjeme?

Neprovjerene informacije i bezobrazne laži svako malo dolaze do nas. Zbog čega bi kompanija koja se bavi uzgojem goveda i krava testirala Red Bull na prisustvo bikovog sjemena?

Zapravo, u već spomenutom uratku se tvrdi da je taurin, “izmužen” iz bikovih testisa, te da je najvažnije dobiti sjeme iz napaljenih bikova. Čak se navodi i navodni video u kojem se pokazuje kako zaposlenici Red Bulla skupljaju spermu.

Iako u samom naslovu stoji kako je riječ o travanjskoj zezalici i iako na dnu samog teksta stoji izjava:

Za one koji to još uvijek nisu shvatili, ovo je naš doprinos zezalicama za prvi travnja,“

njihov tekst se proširio Internetom poput požara, a blogeri, uključujući i one koji su NSNBC-jevo djelo preveli na naš jezik, su bez ikakvog pardona izbacili navode kako je riječ o parodiji, šali i laži.

Ne treba vjerovati svemu što pročitate na Internetu.

Ne treba vjerovati svemu što pročitate na Internetu.

Nakon objave ovog uratka prvo je pokleknuo Wiki Answes potvrđujući da se u energetskim pićima nalazi sperma, nije nam jasno kako se takvo što moglo dogoditi portalu koji godišnje ima na stotine milijuna posjetitelja, no čini nam se da je danas lakše objaviti laž koja će privući čitatelje, nego li istinu koja je dosadna.

Da ne bi bilo neke zabune, energetska pića kao i sva ostala gazirana pića su bolest u čaši, o čemu smo pisali ovdje, ovdje i ovdje, a korištenje stanica abortiranih beba i fetusa, kako bi se testirali novi ukusi pića, su groza s kojom se moramo suočiti (o tome smo pisali ovdje, ovdje i ovdje). Na žalost o tome se malo govori i još više dijeli na društvenim mrežama.

Taurin koji se spominje u spornim tekstovima je zapravo sintetički spoj, čiji se recept zna više od 100 godina, o tome kako se stvara taurin u Red Bullu se oglasio i sam proizvođač sa slijedećim riječima:

Mnogi ljudi vjeruju da se taurin dobiva iz delikatnih dijelova snažnih bikova, no činjenica je da je taurin iz Red Bulla sintetički proizveden po najvišim standardima kvalitete.”

Energetska pića poput Red Bulla i Monstera ne sadrže niti jedan organski spoj osim rafiniranog šećera.

Možda će vas ovaj tekst razočarati jer nije nimalo bombastičan, no najvažnije je od svega da spriječimo širenje laži, pa čak i ako su one stvorene kao prvo-travanjska šala.

Izvor:

Full of Bull

No, Energy Drinks Do NOT Contain Bull Sperm

Enjoy Your Energy Drink With Bull Semen and Urine Extract (2014 April’s Fool)

Dobiva li se taurin iz bikovih testisa? – Energy Drink – Red Bull