PONERIZACIJA DRUŠTVA

Kad davljenje postane opravdano?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Iz Sjedinjenih Američkih Država stalno stižu vijesti koje, u najmanju ruku, uznemiravaju. Policajci koji se diče motom “služiti i štititi” svako malo ubijaju nenaoružane ljude, pa ipak mnogi naši čitatelji smatraju kako je SAD s pravom lider demokratskog svijeta, te da “pljujemo” po državi koja bi nam trebala biti uzor. Takvima poručujemo, previše čitate i gledate cenzurirane vijesti i medije, molimo vas otvorite oči i vidite što “uvozimo” iz Amerike?

Zadnji trenuci Gardnerovog života, na slikama se lijepo vidi kako policajaca davi nesretnog preprodavača cigareta.

Zadnji trenuci Gardnerovog života, na slikama se lijepo vidi kako policija davi nesretnog preprodavača cigareta.

Eric Gardner, je preprodavao cigarete na ulici, ali policija je odlučila da ga makne s ulice, tako da više nikada ne odluči kršiti zakon. Prvo su mu prijetili, nakon toga su ga zaskočili s leđa i s nedozvoljenim zahvatom su ga umorili pred kamerama zapanjenih građana New Yorka.

Smatrate li da su policajci u pravu? Da mogu na takav brutalan način ubiti nenaoružanog čovjeka?

Smatrate li da su policajci u pravu? Da mogu na takav brutalan način ubiti nenaoružanog čovjeka?

Tako je skončao otac šestero djece, asmatičar koji je u zadnjim trenucima svog života vikao:

“Ne mogu disati”

pa ipak policajcima nije bilo dovljno da ga uhapse, život jednog Afro-amerikanca, nije vrijedio ni pišljiva boba. Smatrate li da pretjerujemo, pogledajte video snimku sami i donesite zaključke po vlastitoj savjesti.

Nakon Gardnerove smrti stvari su se zahuktale, američka javnost je još uvijek zgrožena oslobađanjem odgovornosti policajaca koji su sedam puta ustrijelili nenaoružanog Afro-američkog tinejdžera koji je držao ruke u zraku, ponavljajući:

“Ne pucajte”

sve dok nije izdahnuo.

Michael Brown je upucan sedam puta iako je bio nenaoružan.

Sedamnaestogodišnji Michael Brown je upucan sedam puta iako je bio nenaoružan.

Policijski vještaci su brže bolje počeli voditi debatu kako se Gardner opirao uhićenju, te da je policajac koji ga je udavio, samo radio svoj posao.

Najveća žalost je što su se istražitelji pozvali na Ustav SAD-a tvrdeći da je policajac imao pravo koristiti inače nedozvoljeni zahvat davljenja.

Nakon toga Velika porota je odbacila optužbe protiv policajaca, zapravo dogodila se ista stvar kao i s bijelačkim policajcima koji su hladnokrvno ubili nenaoružane Afro-amerikance u Fergusonu i St. Louisu, svi su oslobođeni krivice.

Pa ipak, bez obzira na patokraciju u vladajućim krugovima SAD-a, građani New Yorka su pohrlili na ulice kako bi psihopatima na vlasti dali do znanja da se hladnokrvna ubojstva ne mogu tolerirati.

Unatoč svemu, predsjednik Obama je dao mlaku izjavu, tvrdeći:

“Ovo je američki problem, koji se vuče iz prošlog tjedna, prošlog mjeseca, prošle godine i prošlih decenija.”

S obzirom da dosadašnje odluke pravosuđa i na dosadašnje Obamine izjave, bojimo se da se ništa neće promijeniti. Bojimo se da će ljudska prava polako ali sigurno nestati iz zemlje “ponosnih i slobodnih ljudi” kako kaže američka himna, te da će po nama ponovno opaliti ljubitelji lika i djela Baraka Obame, ne misleći pri tome kako niti jedna jedina država nije važnija od ljudskih života, a naročito kad te iste ljudske živote gase oni koji bi ih trebali čuvati.

Počivaj  u miru Eric Gardner.