PONERIZACIJA DRUŠTVA

Američki prosvjednici postali mete modernog zvučnog oružja!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Zamislite situaciju u kojoj mirni i nenaoružani prosvjednici žele svojim okupljanjem izraziti žaljenje zbog policijske brutalnosti i mučkog ubijanja Erica Gardnera i drugih Afroamerikanaca, no umjesto pravde i izražavanja građanskog nezadovoljstva, naiđu na policajce koji bez ikakva pardona aktiviraju oružje za stvaranje mučnine, pucanje ušnih bubnjića i nesnosnih migrena? Ovo nije scenarij iz neke diktatorske zemlje ili nekog horor sci-fi filma, ova situacija se zaista dogodila 05.12.2014. u središtu New Yorka.

LRAD oružje ili Long Range Acoustic Device je super moderna inačica zvučnih topova koje je Pentagon razvio u suradnji s DARP-om početkom milenija. Monopol na proizvodnju zvučnog topa dobila je kompanija s nejasno definiranim vlasništvom, pod nazivom LRAD Corporation, a ista stvara zvučne topove težine od 15 do 145 kilograma.

Brodski LRAD koji se koristi protiv napada modernih gusara.

Brodski LRAD koji se koristi protiv napada modernih gusara.

Svi ovi uređaji su u stanju emitirati zvuk jačine do 162 decibela sa širenjem snopa zvuka od 30 posto. Za usporedbu, napomenut ćemo kako manji benzinski traktor buči na 90 decibela, dok početak rada mlaznog motora donosi zvuk jačine 130 decibela. Ljudsko uho može podnijeti buku od 140 decibela, sve poslije toga stvara bol, oštećenje bubnjića, sluha, vrtoglavicu, mučninu točnije multiple sindrome „zvučne traume.“

Akustična trauma može čak izazvati i poremećaj rada vitalnih organa poput srca i pluća, a u slučaju duljeg izlaganja buki iznad 140 decibela, posljedice na ljude mogu biti i fatalne.

Unatoč toj činjenici vojska i policija SAD-a na veliko kupuje LRAD oružja, a gotovo svi kruzeri i brodovi trgovačke mornarice koji prolaze kroz Crveno more i druga područja u kojima operiraju moderni gusari također kupuju iste.

Tipični policijski LRAD koji bi se trebao koristiti jedino kao sredstvo za neutraliziranje opasne i bijesne svjetine, te kao tehnologija koja zamjenjuje gumene metke, vodene topove i pendreke, dakle samo u posebnim prilikama kada situacija izmiče kontroli.

Tipični policijski LRAD koji bi se trebao koristiti jedino kao sredstvo za neutraliziranje opasne i bijesne svjetine, te kao tehnologija koja zamjenjuje gumene metke, vodene topove i pendreke, dakle samo u posebnim prilikama kada situacija izmiče kontroli.

Wikipedija otkriva kako je djelovanje LRAD-a iznimno bolno na 100 metara daljine, dok na 300 metara daljine ljudima stvara nesnosne glavobolje. Bivši predsjednik AMT-a današnjeg LRAD Co-a Carl Gruenler je izjavio:

„Ne želite se naći unutar sto-metarskog djelovanja LRAD-a, jer ćete dobiti stalna oštećenja sluha.“

Proizvođač LRAD-a i Američka vlada odbijaju klasifikaciju istoga kao „oružje“ već žele nametnuti javnosti misao da je riječ o mirnodobskoj tehnologiji za sprječavanje nereda, također insistiraju na tome da se LRAD ne koristi tako često kao što se misli u javnosti. Unatoč svemu, ova tehnologija nije niti mirnodobska niti bezopasna, a policije diljem svijeta, ponukane Američkim primjerima je sve više i više koriste.

Pozadina LARD-a.

Pozadina LRAD-a.

Njemački istraživač Jurgen Altman je otkrio kako kratki zvuk jačine od 190 do 210 decibela utječe na rad unutrašnjih organa te stvara ozbiljne povrede na pluća, srce i sve mekane organe tijela. Unatoč tome, vojni analitičari i istraživači su shvatili da im je sasvim dovoljno stvoriti fokusiran snop zvuka na jačini oko 160 decibela koji će u potpunosti onesposobiti ljudsko biće do daljine od tri nogometna igrališta. Oni koji upravljaju LRAD-om uopće ne čuju zvuk ako stoje pored ili iza njega. Fokusiranje zvuka na sofisticiranim LRAD-ovim zvučnicima je toliko dobro napravljeno da je disperzija neznatna izvan njegova snopa.

No kakve su to snage koje koriste zvučne topove u Americi?

Duboko smo uvjereni kako policija treba obavljati svoj posao, snage ministarstva unutrašnjih poslova postoje kako bi zaštitile i služile građane. Pogledamo li donji video uradak sastavljen od snimaka policijske brutalnosti u SAD-u, pitamo se tko će američke građane štititi od takvih policajaca?

Bez obzira na epidemiju policijske brutalnosti u SAD-u i sve brojnije mirne prosvjede građana SAD-a, moramo se vratiti na oružje koje dodaje još jednu nenormalnu notu u cijelu američki priču. LRAD je svoju američku premijeru imao tijekom prosvjednih akcija pod nazivom Occupy Wall Street u 2011. i 2012. godini. Unatoč slaboj pokrivenosti medija, zapravo medijskoj šutnji o represiji američkih policajaca na mirne prosvjednike, stvari sve više „ključaju“ jer policija u SAD-u poprima sve veći i veći psihopatski izgled i narav.

Jasno je da Amerikanci imaju pravo izraziti svoje građansko nezadovoljstvo, Ustav SAD-a štiti građanske slobode, pa ipak prastari moto „mi narod, za narod“ dobiva oblike represije i diktature, jer policajci sve češće ubijaju i napadaju nenaoružane građane SAD-a, koji, da stvar bude gora ni sa čim nisu izazvali nečovječno i luđačko ponašanje plavaca.

Pogledate li donji video uradak, u 1:58 minuti istog ćete čuti interesantan zvuk, tako se glasa LRAD, i to izvan 30% glavnog zvučnog snopa, oni koji su bili unutar zvučne traume nisu imali priliku izvući i držati mobitele u rukama jer su pokušavali zaštitit uši.

Zbog čega je stotinjak mirnih prosvjednika moralo biti tako brutalno kažnjeno?

Slučaj koji se dogodio na križanju 57 Istočne ulice i poznate avenije Madison samo potvrđuje ono što naši strogo kontrolirani mediji nemaju želje izreći – U AMERICI NEMA DEMOKRACIJE, „CRNJE I OBOJANI“ SE MOGU UBIJATI NA SVAKOM KORAKU, A AKO NISTE UZ POLICIJU ONDA STE PROTIV NJE I BIT ĆETE NEUTRALIZIRANI!

Onima koji nisu upoznati sa stanjem stvari u SAD, naš će tekst nalikovati na budalaštinu i anti-američku propagandu, no mi pitamo takve ljude: „Ne čini li Vam se suludo da ljudima buše ušne bubnjiće samo zato što mirno protestiraju zbog mučke smrti njihova sugrađana?“

2009. godine policija je koristila LRAD tijekom prosvjeda u Pittsburghu zbog okupljanja zemlja članica g-20.

I u Pittsburgu i u New Yorku, je LRAD korišten unutar 100 metara od prosvjednika, a modeli koji su korišteni su bili najveći iz proizvodnog asortimana.

Za sada je poznato kako su 24 zemlje opremile svoje policije sa zvučnim topovima, uključujući: SAD, Veliku Britaniju, Japan, Poljsku, Izrael, Španjolsku i Kanadu, no samo je SAD brza na okidaču.

S dubokom zabrinutošću se pitamo, što li bi američki policajci upotrebili na prosvjednicima da su kojim slučajem bili agresivni, ili da su prevršili mjeru?

Dok američki građani mirno traže pravdu, dotle američki policajci prskaju paprenim sprejem, ubijaju i muče nenaoružane i mirne prosvjednike. Što je tu

Dok američki građani mirno traže pravdu, dotle američki policajci prskaju paprenim sprejem, ubijaju i muče nenaoružane i mirne prosvjednike. Što je tu “demokracija”?

U 2014. američka policija je ubila četiri nenaoružana Afroamerikanca, ranila je na tisuće nenaoružanih prosvjednika, samo tijekom prosvjeda na Madison aveniji je uhićeno 219 ljudi, tijekom Occupy Pokreta, paprenim su sprejem prskani svezani i onesposobljeni ljudi s mirnog prosvjeda, batinane su žene, gnječene ljudske glave, a u nekoliko navrata američka je policija namjerno zgazila točkovima automobila i motora ekstremitete prosvjednika.

Ako je ikada postojala pravda i demokracija u SAD-u ona je očigledno odavno izdahnula. Svijet je do sada uspješno importirao sve američke izmišljotine, stoga se bojimo da će i na našim ulicama uskoro „šetati“ bučni  LRAD-ovi kako se glas naroda ne bi čuo.

Iskreno se nadamo da smo ovaj put pogriješili, te da ćemo mi uspjeti izbjeći „američki sindrom pendrek demo(n)kracije.“

Izvor:

Watch: NYPD uses military-grade sonic weapon on Eric Garner protesters

Long Range Acoustic Device – Wiki

Can sound or silence be used to kill?

What Is the LRAD Sound Cannon?