VJEROVALI ILI NE

Razumijevanje jezika primata

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Nakon dugogodišnjih neuspjelih pokušaja, znanstvenici su se približili razbijanju šifre jezika primata. Iako je sam projekt još uvijek u početnoj fazi, moguće je da će kroz nekoliko godina omogućiti komunikaciju između ljudi i ostalih viših primata.

Maleni razgovorljivi majmuni začuđuju znanstvenike.

Maleni razgovorljivi majmuni začuđuju znanstvenike.

Campbellovi majmuni (Cercopithecus campbelli), primati iz zapadne Afrike, bili su sudionici istraživanja u kojem je na njihovoj komunikaciji primijenjen program za lingvističku obradu podataka. Temelj analize bio je majmunski krik “krak”, za koji je ustanovljeno da općenito predstavlja upozorenja na opasnost.

No, uočeno je kako majmuni razlikuju korijen riječi i sufiks te da njihovom kombinacijom mogu opisati vrstu i intenzitet prijetnje. Tako bi, u blizini leoparda, majmuni vrisnuli “krak”, no kad je bio u daljini, vrisak bi zvučao “krak-oo”.

Isto se dešavalo i za orla, samo što je on označen krikom “hok”. Kada bi prijetnja posve nestala, jedan od majmuna vrisnuo bi “bum”. Ipak, majmuni iste vrste, ali s otočja, koristili su “hok” da bi upozorili na orla, ali “krak” je bio vrisak generalne opasnosti. No, to je moguće objasniti implicitnim značenjem – “krak” se može odnositi jedino na leoparda u šumama u kojima žive, stoga nije potrebno dodatno određivati značenje riječi. S druge strane, na otoku postoji više prijetnji, stoga “krak” ima općenitije značenje.

Ipak, valja uzeti u obzir činjenicu da majmuni nisu ni evoluirali, barem ne zasad, da izgovaraju složenije riječi, no to ni u kojem slučaju ne znači da je sustav znakova koji koriste u komunikaciji primjenjuju jednostavan. Iako istraživanje nije urodilo potpunim objašnjenjem i prijevodom dijalekta primata, odalo je zasluženo priznanje njegovoj složenosti, ali i napravilo korak u njegovom spoznavanju.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Campbell’s Monkeys Found to Use Different Dialects to Describe Local Threats

Scientists have translated a primate language into English

‘Dawn of the Planet of the Apes’: Why Apes Can’t Speak Like Humans